O nama | Impressum | Kontakt | Marketing | Forum | Prijavi se
image1
27. Kolovoz, 2017., objavio: Alego
0
Preko tri hiljade rekreativaca na Tuzlanskoj biciklijadi

 
U Tuzli je danas pod sloganom „U voljenom gradu svi na biciklijadu“ održana šesta po redu tuzlanska biciklijada, na kojoj je učestvovalo preko 3000 rekreativaca iz Tuzle i drugih gradova TK i šire.   

Start biciklijade bio je u 11 sati, na južnoj magistrali u tuzlanskom naselju Stupine, odakle je najprije startalo nekoliko stotina najmlađih učesnika biciklijade, nakon čega su krenuli i ostali učesnici koji su nakon pređenih 14 kilometara staze, na cilj stigli negdje oko 12 sati. 
 
Ono što je izazvalo simpatije mnogih, jeste da su se i na ovogodišnjoj biciklijadi pojavile cijele porodice, zatim mnogi tuzlanski rekreativci u poznim godinama života, kao i oni kojima bicikl i nije baš redovno prijevozno sredstvo u gradu. 

I ovogodišnja biciklijada nije bila takmičarskog karaktera, jer je osnovna namjera organizatora bila druženje uz podizanje svijesti o rekreativnom biciklizmu.   

Kako je kazao Edin Mukinović iz Biciklističkog kluba Tuzla, cilj je promovirati zdrav život, druženje, ali i animirati gradske vlasti za izgradnju biciklističkih staza u gradu..

"Ovo je jedna od zabava koja treba prerasti u pravi family day. Da ljudi dođu, da se druže. Ovo nema nikakvog takmičarskog karaktera. Jednostavno propagiramo zdrav život, korištenje bicikala i da animiramo što više djece da se uključe u ovo", poručio je Edin Mukinović iz biciklisitčkog kluba Tuzla.

"Danas sam tu sa svojom kćerkom i sinom. Odlučili smo se zato jer jako volimo voziti biciklo. Inače, stanujemo na Slatini i nemamo prilike voziti na biciklističkoj stazi, nego trotoarima. Ovo nam je jedinstvena prilika", kazala je Selma Ibrišković, jedna od učesnica.
 

Tuzlaci su zainteresovani za biciklizam jer svake godine broj učesnika se povećava. Ali nedostatak biciklističkih staza glavni je problem jer vozači se bune što su biciklisti na cesti, a pješaci što su na pješačkom.

"Ne osjećam se baš sigurno jer vozači nemaju razumjevanja za bicikliste. Isto tako mislim da biciklisti trebaju poštovati saobraćajne znakove kao automobili, ali automobili bi trebali imati bar malo više razumjevanja", rekao je Harun Čimpo, učesnik.

"Rupe, staklo, otpad, smeće, ekseri. Izbušim gume pa moram servisirati", dodao je Nedim Mehmedović.

Dio biciklistčke staze postoji u istočnom dijelu grada, ali to nije dovoljno. Nedavno je u Tuzlu stigao i Nextbike sistem, a loklna vlast je najavila da će to ubrzati izgradnju jako loše mreže bicikliskičkih staza u Gradu Soli.
 

N1/Avaz/Fena


0 komentara

Potrebno je popuniti sva polja označena sa * (vaš email neće biti prikazan)