O nama | Impressum | Kontakt | Marketing | Forum | Prijavi se
image1
23. Kolovoz, 2017., objavio: BikeMagazin
0
Sportski vremeplov - Crna Gora

Proteklo je više od tri decenije  od kada su Crnogorci uplovili u  takmičarske vode biciklističkog sporta. U tom vremenu više od 10 godina jedini  crnogorski biciklistički klub koji je nastupao na međunarodnim trkama bio je Biciklistički klub “JEDINSTVO” iz Bijelog Polja, a osnovan je 15. juna 1985 godine.

I za svih tih 10 godina ovaj bjelopoljski klub ujedno je bi i Reprezentacija Crne Gore. Bilo je to u vremenu isteka osme decenije 1990 godine kada - na prostorima velike Jugoslavije - još nije bilo  takmičenja u planinskom biciklizmu, danas popularnog naziva MTB-u.

Povod za ovo sjećanje bio  je vremešni snimak jedne od  prvih generacija Biciklističkog kluba “Jedinstvo” nastao sa jedne od biciklističkih trka koje su u tom vremenu organizovane  u Srbiji.

Na snimku su  sa desna na lijevo: Branko Hajduković, osnivač Kluba i biciklisti Zoran Krgović, Harun Franca, Faton Spahiju i stariji od braće Franca-Hasan.

U ovom kratkom tekstu pomenućemo samo neke od  rezultata bjelopoljskih biciklista postignutih  poslednjih godina dvadesetog vijeka.
Istaći ćemo Šampionsku titulu Jugoslavije Zorana Krgovića  koju je osvojio  početkom poslednje decenije dvadesetog vijeka na Šampionatu Jugoslavije u solo hronometru održanom 1991 godine na  Autodrumu Beranovac kod Kraljeva.

Bilo je to u vremenu razdružene Jugoslavije - ovoga puta - sačinjene od Srbije i Crne Gore.

Pobjeda mladog Bjelopoljca bila je ubjedljiva, 35 sekundi prednosti ispred srpskih biciklističkih asova kakvi su bili Olimpijci Aleksandar Milenković, Mićo Brković i nešto stariji Radomir  PavlovićRajko Čubrić.

Iste 1991 godine, zbog promijenjenog mjesta cilja u Beogradu, šampionsku titulu na Drumskom prvenstvu Jugoslavije ispustio je Hasan Franca kao i njegov mlađi brat Harun Franca, koga je na stazi Aranđelovac-Kragujevac-Aranđelovac na Kupu Jugoslavije, na samoj ciljnoj liniji “uhvatio” iskusni jugoslovenski Olimpijac Aleksandar-Šuki Milenković.

U dresu bjelopoljskog biciklističkog ligaša tih godina nastupao je i Šampion Kosova Fatos Spahiju, a nješto kasnije i Majstor sporta Sovjetskog Saveza, profesor biciklizma, Ukrajinac Anatolijj Varvaruk.

Te 1991 godine zapažen  uspjeh bjelopoljski biciklisti postigli su na poznatoj Međunarodnoj biciklističkoj trci “OKO BUGARSKE” kao “B tim” Reprezentacije Jugoslavije.

Ta trka je posebno poznata po tome što je u njenoj dugoj istoriji sveukupni pobjednik bio samo jedan  Jugosloven, Beograđanin Aleksandar Šuki Milenković u dresu “A” Reprezentacije Jugoslavije ispred svoga klubskog druga u Reprezentaciji i takođe jugoslovenskog olimpijca Ćačanina Mića Brkovića.

 

Tekst i Foto: Branko Hajduković


0 komentara

Potrebno je popuniti sva polja označena sa * (vaš email neće biti prikazan)