Oprema

Specialized MIPS i ANGi tehnologija - Kacige sa inteligencijom

Ne osjećate se dovoljno sigurno na vožnjama tamo negdje daleko u prirodi, vrijeme je za promjene. Specialized je temeljito ažurirao cjelokupnu liniju kaciga za 2019. godinu, pri čemu je svaki model sada je dostupan s MIPS tehnologijom (više o tome ispod). Ovo nije jednostavno površno osvježenje, sve nove kacige dižu sigurnost na sasvim drugu razinu.

No, to nije sve, S-Works modeli, uključujući aero Evade i ultra-laganu Prevail II kaciga, od sada dolaze sa ANGi senzorom - da, još jedan akronim od četiri slova, ali ovaj je doista zanimljiv. Uglavnom ovo je detektor udara, odnosno senzor koji dolazi integriran u kacigu i koji može pozvati u  pomoć ukoliko je to potrebno.
 


Zaintigrirani ste?! Nastavite čitati dalje....

Zamislite da ste negdje na solo vožnji, negdje daleko od civilizacije i istražujete staze kojima nikada ranije niste prošli. Dišete punim plućima, uživanje je na max, ali tu je uvijek ona doza "straha" ili trepnje, ona misao "Šta ako..." koja se vrti po glavi. Želja Specializeda je da se u potpunosti prepustite vožnjama i uživate u slobodi duha, a riješenje donosi kroz nove/ažurirane kacige. Od sada sve nove Specialzied kacige pružaju više nego samo uobičajenu/vrhunsku fizičku zaštitu - one mogu pozvati pomoć u slučaju nužde i ako vi to niste u mogućnosti.

 

 

Zvuči poznato? Zapravo ovo je tehnologija koje se počela razvijati prije nekoliko godina pod imenom IceDot, ali u to je vrijeme ova tehnologija bila u početku i nekako su...kako da kažemo, "zapeli." Specialized je u 2017. godini prigrlio ovu tehnologiju, iskoristili su svoje ogromne resurse za istraživanje i razvoj kako bi razvili tehnologiju i odnijeli je na sljedeću razinu. Zapravo, Chris Zenthoefer, osnivač IceDot, sada radi za Specialized kao voditelj odjela za razvoj ANGi i Ride aplikacije.

Mozak na kacigi brine se o mozgu unutar kacige

 

 

ANGi je mala senzorska jedinica (težine samo 10g) montirana na kacigu koja može detektirati g-sile povezane s padom i udarcem, odnosno prepoznaje sve iznenadne udarce. Također obavlja mjerenje rotacijskih, kutnih i linearnih sila putem žiroskopa, čak i ako nema stvarnog utjecaja na kacigu. Uređaj dolazi montiran na stražnju stranu kacige ili se naknadno ugrađuje ukoliko vaša kaciga podržava ugradnju ANGi senzora (samo novije Specialized 2019. kacige).

 


Uređaj se bežično povezuje putem Bluetootha na iOS ili Android telefon, gdje Specialized aplikacija interpretira podatke i poduzima odgovarajuće radnje. Pod odgovarajućim radnjama misli se na pozivanje hitnog broja (koji ste vi ranije unijeli) i šalje pojedinosti o vašoj lokaciji.
 

 


U suštini ANGi pruža dodatnu razinu sigurnosti i osiguranja kada se vozite sami. Ne samo da prati vašu lokaciju putem GPS-a preko vašeg telefona (i može prenijeti podatke o vožnji u Strava aplikaciju), već će i zatražiti pomoć u slučaju nezgode.

"Ukoliko ANGi senzor otkrije potencijalni pad tijekom vožnje, povezat će se s aplikacijom Ride na vašem pametnom telefonu, oglasiti zvučni alarm i pokrenuti odbrojavanje (odbrojavanje od 30 sekundi). Ako je sve u redu i nemate nikakvih posljedica od pada, jednostavno poništite odbrojavanje na uređaju i nastavite sa vožnjom. Ako ste ozlijeđeni i ako niste u mogućnosti otkazati odbrojavanje, aplikacija Ride će poslati tekstualno upozorenje svim vašim hitnim kontaktima te ih obavjestiti da ste doživjeli nesreću (i poslati im vašu lokaciju, putem GPS-a)", poručuju iz Specializeda.
 


Vjerovatno vam sve ovo zvuči jako uzbudljivo, kao i nama, no nažalost ne možete jednostavno ugraditi ANGi senzor na Vašu postojeću kacigu - kako bi senzor mogao pouzdano raditi, kaciga mora biti dizajnirana za rad s ANGi, odnosno podržavati ugradnju ovog senzora. Međutim, sve Specialized kacige za 2019. godinu su "ANGi-ready", odnosno podržavaju ugradnju ANGi senzora, dok svi S-Works modeli dolaze s unaprijed ugrađenim ANGi senzorom.

Kao što smo već ranije naveli, senzor će biti dostupan za kupnju odvojeno, kao i kacige koje već dolaze sa ugrađenim ANGi senzorom (S-Works modeli) putem ovlaštenih Specialized trgovaca ili direktno putem weba na www.specialized.com
 


Sve ANGi opremljene kacige, kao i samostalni senzori, dolaze s godišnjom pretplatom na Specialized Ride Premium aplikaciji. Nakon upotrebe početne godine morat ćete nastaviti pretplatu kako biste mogli koristiti ove korisne značajke upozorenja. Još uvijek čekamo potvrdu o cijenama, ali prema prvim informacijama produljenje pretplate će vjerovatno koštati 25,00 eura godišnje.

ANGi Specifikacije

  • Povezuje se putem Low-Energy Bluetooth na aplikaciju Specialized Ride na svim iOS ili Android telefonima
  • Uređaj je vodootporan sa ocijenom na IPx7 (vodonepropusno kada je pod vodom 30 minuta do dubine od 1 metra).
  • Pokreće se na uobičajenu, ekonomičnu CR2032 bateriju (obično traje 6 mjeseci)
  • Kompatibilan sa svim 2019. Specialized kacigama
  • Dvogodišnje jamstvo na uređaj
  • Srećom radi bez smetnje i uz druge Bluetooth uređaje (npr. HRM, mjerači snage)


ŠTO JE MIPS?

Sada se vratimo na početak teksta, gdje smo spomenuli MIPS i obećali vam dati više informacije o tome. Pa krenimo...
 

 

MIPS se po prvi put pojavljuje u Specialized kacigama i dolazi kao opcija na svim Specialized modelima kaciga. MIPS sloj koji se koristi na kacigama biti će malo drugačiji u ovisnosti od cijenovnog ranga kaciga. Ujedno i sa razvojem ANGi sustava, Specialized se udružio sa MIPS-om kako bi po prvi puta predstavio MIPS-SL, novu ultra-laganu verziju zaštitnog sloja u kacigi koji će biti izrađivan ekskluzivno za njih.

Za MIPS se mogli čuti već i ranije, koji je sve više i više dostupan tijekom posljednjih nekoliko godina. U osnovi, MIPS je integriran unutar kacige ispod jastučića (spužvica/obloga) kaciga i dizajniran kako bi se smanjio utjecaj rotacije u slučaju udara. Zapravo to je učinkoviti klizni sloj koji se nalazi unutar kacige (na mjestima/ispod spužvica) koji omogućuje rotaciju od 10-15 mm u bilo kojem smjeru.
 


Sigurnosni stručnjaci su veliki obožavatelji MIPS-a, a sjajno je vidjeti da je sve rašireniji, naposljetku, više sigurnosti je uvijek dobra stvar. Ranije verzije MIPS su dodavale malo težine na kacigu i/ili povećavali znojnost, ali noviji razvoji ne donose nikakve štetne utjecaje na učinkovitost.

 

 

U osnovi, kada se vozite i nećete znati da je tamo, zasigurno nećete osjetiti da se kaciga pomjera na glavi, ali kada je to potrebno, u slučaju nezgode ona pruža vrijednu dodatnu zaštitu.

Osim toga, kod svih S-Works kaciga, Specialized je koristio svoju ekskluzivnu MIPS-SL varijantu koja je posebno dizajnirana kako bi se povećao protok zraka i smanjila težina.
 


MIPS-SL se može naći na skupljim kacigama u rasponu, Ambush, S-Works TT, S-Works Evade II i S-Works Prevail II. Ostale kacige dobivaju konvencionalne MIPS slojeve, naime MIPS-C serija za Ambush Comp i Tactic 3 i MIPS-E serija za Dissident full face kacige.

Nove S-Works kacige će stići u trgovine i online tijekom narednih nekoliko dana, a uskoro će vjerujemo u prodaji  biti dostupni i niži modeli kaciga. 

Kacigu ćemo kroz nekoliko dana dobiti na testiranje, tako da ćemo biti u mogućnosti iz prve ruke da Vam prezentiramo ovaj jako zanimljivi i inovativni proizvod.

U međuvremenu, pogledajmo još jedan video od Specializeda za jihovu novu ANGi tehnologiju:

 

 

Za više informacija posjetite www.specialized.com

 

Dijeli članak

O autoru

Toni Zorić

Biciklizam se uvukao u moj život još u 1999 godini nakon što sam napravio svoj prvi uspon i osvojio lokalno brdo. Od tad bicikl se polako počinje uvlačiti u sve pore mog života, tako da sam danas urednik portala BikeMagazin, natjecatelj, komesar i pored obitelji i poslovnih obaveza, još uvijek nalazim vremena za svoja dva bicikla. 
To sam ja… vozim i testiram bicikle… i pišem priče!

Internetska stranica: https://web.facebook.com/toni.zoric.9 Pošalji e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Napiši komentar

Portal BikeMagazin.info, prvi regionalni biciklistički portal, pokrenut sa željom da unaprijedi, promovira i razvija biciklizam u jugoistočnoj Europi kao sport, ali i kao način življenja.

Prijava na newsletter

Prijavite se na naš newsletter i ne propustite najnovije vijesti iz biciklističkog svijeta. Unesite svoju e-mail adresu u donji okvir i primajte naše obavijesti.
Na vrh
bikemagazin.info koristi kolačiće u svrhu što bolje interakcije s korisnicima i njihovog iskustva korištenja naše web stranice.