Oprema

Transformirajte vaše zimske treninge uz TACX

Treninzi u zatvorenom zimi cvjetaju već nekoliko godina. Uvođenjem "interaktivnih trenažera“, nekad monotoni zimski treninzi ušli su u digitalni svijet i oduševili sve, od profesionalaca do rekreativnih biciklista.

Ne kažemo da su trenizi na običnim (ne virtualnim) trenažerima manje vrijedni, nego da su vožnje na virtualnom trenažeru daleko zabavnije. Zašto je trening u zatvorenom toliko popularan, pokušati ćemo objasniti u ovom članku.

Zašto trenirati u zatvorenom?

Najočitiji razlozi za trening na trenažerima su, naravno vanjski uvjeti. Bilo da je snijeg napolju, tmurno nebo u jesen ili zimi gotovo nemoguće je trenirati na svježem zraku, dok za trening na trenažeru vremenski uvjeti nisu bitni. Možete se udobno voziti u podrumu, u garaži, u radnoj sobi ili u vašoj osobnoj trening sali. Ono što je bitno jeste da se sobna temperatura mora regulirati kroz otvoreni prozor i obični ventilator.

No, ima još više razloga za treniranje u zatvorenom zimi. Prije svega, najvažnija je učinkovitost treninga. Niti jedan okretaj pedale na trenažeru neće biti uzaludan. Moderni i pametni trenažeri omogućuju vam da postignete svoje ciljeve uz relativno malo truda. Trening napolju ovisi o profilu vaše rute, vjetru, vremenu i ponekad o prometu. Na trenažeru možete voziti cijeli svoj trening i vaše intervale točno u ciljanoj zoni treninga tijekom svake sekunde. Za sve one koji se žele usavršiti, trening zimi u zatvorenom na trenažeru, a ponekad i tijekom biciklističke sezone je obavezan.
 


Što čini trenažer "pametnim“?

E sad dolazimo do onog što čini razliku između virtualnog i običnog trenažera. Klasični trenažeri za vožnju u zatvorenim prostorima postoje već dugi niz godina. Sa stražnjim kotačem prikopčanim na trenažer, mnogi profesionalci, amaterski ili rekreativni vozači proveli su sate ispred golog zida ili televizora kako bi okretali beskrajne kilometre. Otpor kod tih trenažera reguliran je daljinskim upravljačem ili jednostavno brzinama kojim bicikl raspolaže, odnosno zupčanikom. Međutim, već nekoliko godina "pametni trenažeri“ su sada tu i osvojili su tržište. Oni ne samo da omogućuju kontrolu otpora upravo na watima, već i omogućuju aplikacijama i programima da preuzmu kontrolu i simuliraju vožnju na cesti. A sa interaktivnim uslugama poput Zwifta možete otići na digitalne vožnje i natjecati se u utrkama s drugim biciklistima širom svijeta. Možete biti praktički na svom biciklu u digitalnoj zemlji ili na stvarnim mjestima.

S razvojem pametnih trenažera, unutarnji trening je sada mnogo više od buljenja u hladni zid garaže. Tako da ove zime Vaš trening prelazi na sljedeću razinu - investirajte u neki od Tacx virtualnih trenažera (Flux 2, Smart Bike, Vortex ili Neo) i obavezno uzmite Zwift pretplatu. Ako se pitate gdje uzeti trenažer, jednostavno kliknite OVDJE.

Tacx virtualni trenažeri povezuju se besprijekorno povezuju sa Zwiftom i nude vrhunske doživljaje vožnje. Utrkujte se, trenirajte ili jednostavno idite na društvenu vožnju u udobnosti svog doma uz osjećaj stvarnog svijeta i točne podatke koje vaši okretaju izbacuju.
 


Tacx interaktivni ili kako smo već ranije naveli "pametni" trenažeri međusobno rade sa Zwiftom, točno govoreći Zwiftu kako i koliko teško treba da okrećete pedale. Sustav će promijeniti otpor koji osjećate na pedalama, ovisno o tome što se događa na Zwiftu, bilo da idete gore na brdo ili se spuštate dolje nakon obavljenog uspona, osjetiti ćete sve promjene na terenu, pa čak i ako budete vozili iza vozača ili u grupi. To je razlog zašto Zwift doista nudi najrealnije virtualne biciklističke doživljaje.
 


Mi smo se već neko vrijeme opremili sa Tacx I-Vortex pametnim trenažerom, a ove zime uveliko i testiramo Zwift i moramo priznati da smo oduševljeni. Naravno, prošli smo onaj period kada nas nitko nije mogao natjerati na vožnju u zatvorenom, kao prošle godine kada smo vozili i trenirali čak i po kiši ili vjetru. No, početkom ove zime, oštrije vrijeme nas je natjeralo da vozimo u udobnosti svog doma. I da, otvorilo nam je oči i uvidjeli smo zapravo koliko smo griješili kada smo radije birali smrzavanje na niskim temperaturama umjesto trenažera. Tacx i Zwift je naš novi zimski bicikl, a vjerujemo i vaš!
 


Za kompletnu ponudu trenažera kantaktirajte našeg partnera M-Bike Shop, a vaš prvi kontakt ostvarite upravo OVDJE.
 

Dijeli članak

O autoru

Yopa

Pošalji e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Napiši komentar

Portal BikeMagazin.info, prvi regionalni biciklistički portal, pokrenut sa željom da unaprijedi, promovira i razvija biciklizam u jugoistočnoj Europi kao sport, ali i kao način življenja.

Prijava na newsletter

Prijavite se na naš newsletter i ne propustite najnovije vijesti iz biciklističkog svijeta. Unesite svoju e-mail adresu u donji okvir i primajte naše obavijesti.
Na vrh
bikemagazin.info koristi kolačiće u svrhu što bolje interakcije s korisnicima i njihovog iskustva korištenja naše web stranice.