Oprema

SRAM RED eTap AXS - u detalje!

S novom SRAM RED eTap AXS grupom, američki brand predstavlja novu generaciju svojih bežičnih grupa. Što je zapravo dobro kod 12-brzinskog prenosa i gdje je tome kraj?

Kada povijesne knjige budu bilježile evoluciju biciklističkih pogona, obavijestit će čitatelja da je svaki od glavnih brendova imao svoj trenutak u središtu pozornosti kako bi prezentirao svoju verziju. Još davno 1993. Mavic je započeo sa istraživanjima o elektronskim grupacijama, no značajni skokovi u dizajnu tijekom ovih godina došli su od Campagnola, Shimana i SRAM-a dok su se međusobno zasjenjivali s dodavanjem dodatnih brzina.

Do trenutka kada su naši 10-brzinski bicikli zapravo koristili sve mogućnosti 10 brzina, većina nas je smatrala da je sve dobro s količinom zupčanika koje smo imali. Međutim, očito su još uvijek postojali oni koji su mislili da mora postojati neki drugi recept za tehnologiju pogona koja do sada još nije bila predstavljena.
 


I onda je počelo. Godine 2008. Campagnolo je razvio prenos s 11 brzina. Sljedeće godine Shimano je uveo elektroniku sa svojim Dura-Ace Di2 sustavom. Godine 2011. onaj nepokolebljivi stari svijet u Vicenzi, Italija, pokazao se jednako sposobnim čarobnjakom za visoke tehnologije, također skočivši na tržište sa svojim EPS pogonima. SRAM je zatim napravio svoj jedini skok u bežične pogone sa svojim eTap sustavom u 2015. I DA, a onda je prošle godine Campy prvi iskočio s 12-brzinskim cestovnim prenosom, a danas smo tu ponovo sa potpuno novom Sram Red eTap AXS grupacijom, koja naravno ima 12-brzina.

 


Što nova grupacija može učiniti bolje od stare?

U izravnoj usporedbi sa svojim prethodnikom, SRAM je novom RED eTap AXS-u dao nekoliko nadogradnji. Prije svega, moramo spomenuti 12-brzinsku kazetu s 10T zupčanikom. Jednodijelna kazeta nudi najmanje pet stupnjeva prijenosa s razlikom od samo jednog zuba, ovisno o rasponu stupnjeva prijenosa. Ovi postupni stupnjevi zupčanika osiguravaju da vozač može pedalirati u optimalnoj kadenci u većim brzinama i lako se popeti na najstrmijim usponima.
 


Dizajn prednjeg mjenjača je nadograđen i prilagođen novim X-RANGE lančanicima. Novi dizajn ima prednost što će tu biti više prostora za zadnju gumu.
Zadnji mjenjač RED eTap AXS-a je sada potpuno kompatibilan sa 1x i 2x pogonom. Poseduje ugrađenu hidrauličnu spojku Orbit, koja obećava tihi rad i poboljšano zadržavanje lanca na pogonu, bez obzira na to kako i koliko je teren neravan - zapravo dosta je sličan prethodnom mehanizmu kvačila.
 

 


Zahvaljujući poboljšanim motorima, izmjena brzina sa novim RED eTap AXS-om je kako kažu iz SRAM-a, brža nego sa 11-brzinskim RED eTapom. Američki brend nije otkrio detalje o tome koliko je zapravo to mjenjanje brzina brže. Nadamo se da ćemo uskoro da saznamo više, a budite sigurni da ćemo ih pomno pregledati i testirati prilikom naše prve vožnje! Tada ćemo moći da vam kažemo da li ta "veća brzina izmjene" doista čini primetnu razliku u stvarnim scenarijima.
 


Lanac novog RED eTap AXS-a je potpuno redizajniran i, zahvaljujući inovativnom Flattop dizajnu, po tvrdnjama ne samo da je lakši i uži nego i čvršći. Novi premaz također treba smanjiti trošenje lanca i produžiti vijek trajanja.
 

 
 

SRAM nudi RED eTap AXS grupaciju s 1x pogonom za aero i ciklokross bicikle te 2x pogone koji se mogu koristiti na svim disciplinama. Pojednostavljena je instalacija, smanjena težina i X-SYNC lančanik obećava vozačima maksimalnu fleksibilnost.

Šifteri su još uvijek kompatibilni s hidrauličkim disk kočnicama ili mehaničkim obodnim (V-breake) kočnicama. Doseg poluge i sekvence izmjene brzina mogu se prilagoditi.
 

 


Rotori kočnica također su temeljito redizajnirani za RED eTap AXS i optimizirani za specifične zahtjeve cestovnih bicikla. Cilj novo razvijenih rotora je da manje vibriraju i rade tiše zbog konstantne točke trenja. Zbog svog zaobljenog redizajna, rotori kočnica također su u skladu s UCI-jem.
 


Zajedno s grupom RED eTap AXS, SRAM uvodi novi standard pogonskih osovina (ležajeva) koji se zove DUB i koji je kompatibilan s većinom postojećih standarda ležaja pogona kao što su BSA, BB30, PF30 i PF86.5.
 


Što se tiče mjerača snage, SRAM se oslanja na njihov interni odnos s Quarq-om, integrirajući Quarq DZero mjerač snage izravno u lančanik novog RED eTap AXS-a. To bi trebalo rezultirati jeftinijim cjelokupnim paketom, uz lakši pristup do mjerača snage, kao i donijeti uštedu na težini. Integrirani mjerač snage bit će dostupan na 1x i 2x pogonskim polugama. Platforma DZero Power Meter sadrži revidiranu verziju njihova mjerača napetosti i obećava poboljšanu točnost.

SRAM također optimizira kompatibilnost s ugrađenim komponentama iz različitih biciklističkih disciplina. Prema tome, stražnji mjenjač Eagle AXS ili sjedišna cijev Reverb AXS kompatibilni su sa SRAM eTap AXS šifterima.
 


SRAM RED eTap AXS - raspon zupčanika

Ako usporedite stupnjeve prijenosa nove X-RANGE na RED eTap AXS, bit ćete iznenađeni neobičnim kombinacijama. X-RANGE pogonski sklop sastoji se od kombinacije lančanika 50/37 i kasete 10-26T, u usporedbi s konvencionalnom pogonskom kombinacijom 53/39 lančanika i 11-25T kasetom. Stvari izgledaju jednako nekonvencionalne kada ih uspoređujemo s uobičajenim kompaktnim sustavom (lančanici 50/34 i kaseta 11-32T): umjesto toga X-RANGE ima kombinaciju 46/33 lnčanika i 10-33T kazetu. Cijelo vrijeme, X-RANGE pogonski sklop nudi veći raspon stupnjeva prijenosa od prethodno dostupnih modela u svim mogućim kombinacijama, kao što je prikazano na sljedećoj slici.
 


U usporedbi s tradicionalnim postavkama, RED eTap AXS kaseta nudi više stupnjeva prijenosa s razlikom od samo jednog zuba na manjim zupčanicima. To bi vozaču olakšalo pronalaženje savršene brzine za svaku situaciju.
 


AXS - što je to točno i kako pomaže vozaču?

Akronim AXS predstavlja novu integracijsku platformu koja omogućuje elektroničkim i bežičnim komponentama i softveru izravno komuniciranje. Platforma će biti dostupna sa SRAM disk i obodnim skupinama kočnica i kombinirat će njihov vlastiti eTap AXS protokol (SRAM s SRAM-om), BLE protokol (bicikl do pametnog telefona) i ANT+ protokol (bicikl do GPS uređaja). Ovaj holistički pristup dopušta vozaču da pomoću svog pametnog telefona konfigurira pogon i personalizira dodijeljene naredbe. AXS platforma je također u mogućnosti kombinirati komponente cestovnog bicikla i pogona za brdski bicikl: ako želite, možete koristiti stražnji mjenjač SRAM Eagle AXS na svom ciklokros biciklu, na primjer. Također vrijedi spomenuti mogućnost upravljanja pomičnom sjedišnom cijevi - Reverb AXS preko RED eTap AXS šiftera. Pomična sjedišna cijev na ciklokros biciklu? Provjerite!

Već spomenuta AXS smartphone aplikacija dostupna je za sve iOS i Android uređaje. Osim što je možete koristiti za prilagođavanje pogonskog sklopa vašim prema osobnim željama, možete je koristiti i za ažuriranje operacijskih sustava, provjeru razine napunjenosti baterije i - ako je dostupno - za čitanje i izvoz podataka iz mjerača snage.
 


AXS također nudi vozačima mogućnost izmjene brzina ili potpuno ručno ili pomoću jednog od poboljšanih načina izmjene brzina, odnosno: sekvencijalno i kompenzacijski. U sekvencijalnom modu, AXS će automatski upravljati prednjim mehanizmom, ovisno o položaju stražnjeg mjenjača. Vozač može ručno izmjeniti automatsku promjenu stupnja prijenosa u bilo kojem trenutku. U kompenzacijskom načinu rada AXS kompenzira ručne izmjene na mehanizmu automatskim prebacivanjem stražnjeg mjenjača. Ovisno o veličini stupnja prijenosa, stražnji mjenjač automatski prebacuje gore ili dolje jedan ili dva stupnja prijenosa. Jednom programiran u aplikaciji, vozač može birati između ručnog načina rada ili jednog od dva poboljšana načina rada izravno na mjenjaču.

SRAM tvrdi da se s AXS platformom pripremaju za budućnost. Vrlo smo znatiželjni otkriti koje nas druge inovacije očekuju nakon prve prezentacije.
 

 


Kompatibilnost

Što se tiče kompatibilnosti, postoji samo jedna stvar koju trebate imati na umu s novim SRAM Red eTap AXS-om: da biste instalirali grupaciju na već postojeći bicikl s pogonom na 8, 9, 10 ili 11 brzina, sve što trebate je XDR freewheel na stražnjoj nabi, koji će vam omogućiti da instalirate novu SRAM RED XG-1290 12-brzinsku kazetu. Budući da se freewheel na nabama kod većine proizvođača može relativno lako zamijeniti, to ne bi trebao biti veliki problem.
 


Nažalost, svatko tko već posjeduje 11-brzinsku SRAM RED eTap grupaciju neće imati koristi od nove AXS tehnologije: SRAM AXS platforma nije kompatibilna sa svojim prethodnikom. Međutim, nije sve izgubljeno, budući da su novi RED eTap AXS šifteri i mjenjači kompatibilni s postojećim baterijama.
 


SRAM RED eTap AXS – verzije
Mjerač snage / Pogon:

2X: 50/37 48/35 46/33
1X: 50 (Aero) 48 (Aero) 46 44 42 40 38 36
Kasete: 10-26 10-28 10-33
Stražnji mjenjač: Jedan mjenjač za sve kombinacije lančanika i kazeta
Prednji mjenjač: Jedan prednji menjač za sve kombinacije lančanika i kazeta
Disk kočnice: za rotore od 160 mm ili 140 mm sa CenterLock ili 6 vijaka

SRAM RED eTap AXS – Težine

GRUPACIJA 2X sa PowerMetrom 2X sa PowerMetrom 1X aero
RED eTap AXS cestovne disk kočnice 2518 g + 36g 2553 g 2103 g
RED eTap AXS cestovne obodne kočnice 2254 g + 36g 2990 g 2070 g
RED eTap AXS aero disk kočnice 2343 g + 36g 2379 g 2159 g
RED eTap AXS aero obodne kočnice 2052 g + 36g 2088 g 1868 gSRAM RED eTap AXS - cijena

Kada se pogleda cjenik, treba napomenuti da se grupacija sastoji od sljedećih komponenti: stražnji mjenjač, prednji mjenjač (ako je potreban), šifteri, kaliperi, kočioni rotori (ako su potrebni), pogon/mjerač snage, ležaj pogona, kazeta , lanac, baterija(e) i punjač.
 

CESTOVNA GRUPACIJA PREPORUČENA MALOPRODAJNA CIJENA
2x cestovni bicikl sa hidrauličnim disk kočnicama sa mjeračem snage 4.118 €
2x cestovni bicikl sa hidrauličnim disk kočnicama 3.618 €
2x cestovni bicikl sa obodnim kočnicama sa mjeračem snage 4.018 €
2x cestovni bicikl sa obodnim kočnicama 3.518 €
1x cestovni bicikl sa obodnim kočnicama sa mjeračem snage 3.668 €
1x cestovni bicikl sa obodnim kočnicama 3.168 €
1x cestovni bicikl sa hidrauličnim disk kočnicama sa mjeračem snage 3.764 €
1x cestovni bicikl sa hidrauličnim disk kočnicama 3.264 €
1x cestovni bicikl obodne kočnice aero sa mjeračem snage 3.368 €
1x cestovni bicikl obodne kočnice aero  2.868 €


Prema SRAM-u, potpuno nova RED eTap AXS grupacija već sada je dostupna u trgovinama i na prvim proizvodnim biciklima. Kako SRAM-ov najnoviji proizvod djeluje u praksi, uskoro ćete doznati ovdje.

 

Dijeli članak

O autoru

BikeMagazin

Portal BikeMagazin.info, prvi regionalni biciklistički portal, pokrenut sa željom da unaprijedi, promovira i razvija biciklizam u jugoistočnoj Europi kao sport, ali i kao način življenja.

Vijesti iz svijeta biciklizma, Recenzije bicikla i opreme, Najave / Rezultati / Izvještaji, Reportaže i Vijesti iz pet zemalja, kao i Svijeta... Sve je tu ...držimo Vas pokrivenim!

Internetska stranica: bikemagazin.info/ Pošalji e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Napiši komentar

Portal BikeMagazin.info, prvi regionalni biciklistički portal, pokrenut sa željom da unaprijedi, promovira i razvija biciklizam u jugoistočnoj Europi kao sport, ali i kao način življenja.

Prijava na newsletter

Prijavite se na naš newsletter i ne propustite najnovije vijesti iz biciklističkog svijeta. Unesite svoju e-mail adresu u donji okvir i primajte naše obavijesti.
Na vrh
bikemagazin.info koristi kolačiće u svrhu što bolje interakcije s korisnicima i njihovog iskustva korištenja naše web stranice.