Crna Gora

Biciklima po zaboravljenim stazama starog Ćira

Biciklistički klub Perun Nikšić je biciklijadom obilježio Međunarodni dan bicikla 3 jun.

Napomenimo, Ujedinjene Nacije su na generalnoj skupštini ove organizacije 12. aprila u Njujorku rezolucijom proglasile 3. jun kao Međunarodni dan bicikla.

Biciklističkom rezolucijom sve države su pozvane da obilježavaju, promovišu i sarađuju na obilježavanju Međunarodnog dana bicikla i da bicikl unesu u razvojne programe, strategije i politike. 
 


 

„Bicikliranje kao izvor društvenih, ekonomskih i benefita životne sredine spaja ljude. Rezolucijom Ujedinjene nacije priznaju doprinos bicikliranja ka postizanju ciljeva održivog razvoja.“



Biciklijada se organizuje u sklupu projekta "Biciklima po zaboravljenim stazama putevima starog voza Ćira. Projektom je obuhvaćeno štampanje i  izrada flajera  sa mapom biciklističke rute dužine 37 km sa opisom pomenute dionice. Za sve pone koji odluče  voziti makadamskim putem iznad jezera Krupac i proći kroz stari željeznički tunel u Kuside, osjetiti čari makadamskog puta i uživati u skoro netaknutoj prirodi ovo je prava dionica. Nakon prelaska magistrale koja ide prema Trebinju prelazi se  na stari put koji nas dovodi do jezera Slano (kod starih dvora). Nakon toga neizbježno je proći u topole zaštitini znak jezera Krupac - Pored mape flajer informiše o atraktivnostima na stazi. Za ovu dionicu potreban je MTB model bicikla jer se dugo vozi po makadamskom putu kojim je nakada išao  po šinama stari voz Ćiro. Svakako je da mapa doprinosi boljoj turističkoj ponudi Nikšića.
 


Biciklijade u svijetu imaju za cilj da okupe što više biciklista razlilite starosne dobi na jednom mjestu kako bi poslali snažnu poruku da je bicikl ne samo ekološko prevozno sredstvo već i ekonomičan vid prevoza koji ne zagađuje životnu sredinu. Biciklizam je olimpijski sport, zdrav, atraktivan i savremen vid rekreacije, a u zemljama razvijene privrede promoviše se kao turisti proizvod.

Preko 150 biciklista iz Nikšića, Podgorice, Trebinja-Žabljaka i Poljske  startovalo je od spomenika kralju Nikoli I na trgu Slobode do jezera Krupac uz pratnju saobraćajne policije. Poruka je bila jasna biciklizam kao zdrav vid rekreacije i ekološko prevozno sredstvo. Druženje uz osvježenje  nastavilo se na plaži jezera Krupac, dok je grupa iskusnijih biciklista obišla cijelu dionicu. Saobraćajna policija i BK PERUN organizovali su povratak za najmlađe do  polazne tačke.
 


Organizaciju regionalne manifestacije "Biciklom po zaboravljenim stazama Putevima starog Ćira" podržala je Stalna radna grupa za regionalni ruralni razvoj (SWG) u Jugoistočnoj Evropi u okviru Projekta "Ruralni razvoj kroz integrisano upravljanje šumskim i vodnim resursima u jugoistočnoj Evropi: Perspektive ruralnog razvoja: kvalifikovanje, reintegracija i (samo) zapošljavanje" koji sprovodi u partnerstvu sa njemačkom agencijom za međunarodnu saradnju (GIZ) uz finansijsku podršku nemačkog federalnog Ministarstva za ekonomski razvoj i saradnju (BMZ). Opština Nikšić , LTO Nikšić, Fondacija Petrović Njegoš  prijatelji kluba pomogli su organizaciju Biciklijade, Saobraćajna policija i JU Bolnica Nikšić .

Označeno u
Dijeli članak

O autoru

Toni Zorić

Biciklizam se uvukao u moj život još u 1999 godini nakon što sam napravio svoj prvi uspon i osvojio lokalno brdo. Od tad bicikl se polako počinje uvlačiti u sve pore mog života, tako da sam danas urednik portala BikeMagazin, natjecatelj, komesar i pored obitelji i poslovnih obaveza, još uvijek nalazim vremena za svoja dva bicikla. 
To sam ja… vozim i testiram bicikle… i pišem priče!

Internetska stranica: https://web.facebook.com/toni.zoric.9 Pošalji e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Napiši komentar

Portal BikeMagazin.info, prvi regionalni biciklistički portal, pokrenut sa željom da unaprijedi, promovira i razvija biciklizam u jugoistočnoj Europi kao sport, ali i kao način življenja.

Prijava na newsletter

Prijavite se na naš newsletter i ne propustite najnovije vijesti iz biciklističkog svijeta. Unesite svoju e-mail adresu u donji okvir i primajte naše obavijesti.
Na vrh
bikemagazin.info koristi kolačiće u svrhu što bolje interakcije s korisnicima i njihovog iskustva korištenja naše web stranice.