Crna Gora

Nikšć obilježio Svjetski dan bez  automobila

Ovogodišnji događaj koji se organizovao u okviru Septembarskih dana Opštine Nikšić ima za cilj da se rekreativnom biciklističkom vožnjom ne samo osvrnemo na istorijsko naslijeđe imajući u vidu da je prvi bicikl stigao u Crnu Goru davne 1895. godine, već i pošaljemo poruku našim građanima i prijateljima naše Države da se korišćenjem bicikla kao alternativnog, ekološkog i ekonomičnog prevoznog sredstva, doprinosi kako promociji sportskih vrijednosti i zdravih stilova života tako i očuvanju životne sredine.

Evropska nedjelja mobilnosti koja se održava na inicijativu Evropske komisije obilježava se od 2002. godine od 16. do 22. septembra s ciljm da podstiče lokalne uprave širom Evrope da uvode i promovišu mjere održivog saobraćaja i da ponude svojim građanima alternative upotrebi automobila, kazala je Ana Petrović Njegoš ispred organizatora manifestacije.
 


NJ.E.Ambasadoru Poljske u Crnoj Gori Arturu Dmohovskom organizatori su uručili je priznanje za učešće na Biciklijadi dok je njegova supruga Monika proglašena za Damu Septembarske biciklijade. Veliki gbroj mališana na biciklima sa roditeljima,rekreativci,tinejđeri ,privrednici ličnosti  iz kulturnog i javnog života Nikšića dali su svoj doprinosza očuvanje životne sredine biciklirajući kroz obilježavanje Svjetskog dana bez automobila. Oko 150 bicklista provozalo je dionicu dugu 5 km ,a saobraćaj je bio zaustavcljen zahvaljujući MUP-u Crna Gora/Saobraćajnoj policiji Nikšić.
 


Gospođa Sonja Nikčević potpredsjednica opštine Nikšić pozdravila je učesnike biciklijade sa posebnim uvažavenjm NJ.E. Ambasadora Poljske i istakla svoje zadovoljstvo što je ova manifestacija dio Septembarskih dana tradicionalne manifestacije povodom Dana oslobođenja Nikšića koji slavimo već sedamdesetčetiri godine u slobodi uz zahvalnost i sjećanje na one koji su svoje živote ugradili u našu slobodu. Raduje me da je vaša manifestacija povezala Septembarske dane sa globalnom kampanjom Evropske nedjelje mobilnosti i na lijep način upisala Nikšić na evropsku mapu gradova koji uzimaju aktivno učešće u promovisanju zdravih stilova života i zaštite životne sredine. Nikšić već osmi put uzastopno uzima učešće u ovoj kampanji u saradnji sa biciklističkim klubom Perun. Opština Nikšić je u poslednjih nekoliko godina sprovela i niz aktivnosti i trajnih mjera kao doprinos održivoj urbanoj mobilnosti u gradu što je jedan od uslova za učestvovanje u ovoj globalnoj kampanji.Tako su između ostalog uvedene mjere ograničavanja brzine kretanja vozila u zonama oko gradskih osnovnih škola, uspostabvljene su parkin zone sa obavezom plaćanja parkiranja kako bi se tortoari oslobodili za kretanje pješaka odnosno smanjio broj automobila u centru grada, izgrađena je obilaznica čime je tranzitni saobraćaj izmješten iz grada i mnoge druge.
 


Ana Petrović i biciklistički klub Perun promoteri su ne samo zdravih stilova života i zaštite životne sredine kroz biciklizam kao sport već i posvećeni promoteri svog grada Nikšića i Crne Gore na čemu im posebno zahvaljujemo.Svim učesnicima današnje manifestacije želim lijep dan i ugodnu vožnju ulicama i predjelima Nikšića a gostima dobrodošlicu i prijatan boravak u našem gradu. Riječima neka vožnja krene Nikčević je manifestaciju proglasila otvorenom.
 


Događaj je pored opštine Nikšić podržao i UNDP kroz projekat smanji svoj karbonski otisak, Fondacija Petović Njegoš, PZU Moj doktor, Farmasi kozmetika, Hotel Onogošt, Agroklaster, Servis za bicikla Cero, NTC logistik, Foto Lab, Auto perionica Fast 3000, Butik Olimpic, Market Conto.

Fotografije: Nebojša Radović

Označeno u
Dijeli članak

O autoru

Toni Zorić

Biciklizam se uvukao u moj život još u 1999 godini nakon što sam napravio svoj prvi uspon i osvojio lokalno brdo. Od tad bicikl se polako počinje uvlačiti u sve pore mog života, tako da sam danas urednik portala BikeMagazin, natjecatelj, komesar i pored obitelji i poslovnih obaveza, još uvijek nalazim vremena za svoja dva bicikla. 
To sam ja… vozim i testiram bicikle… i pišem priče!

Internetska stranica: https://web.facebook.com/toni.zoric.9 Pošalji e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Napiši komentar

Portal BikeMagazin.info, prvi regionalni biciklistički portal, pokrenut sa željom da unaprijedi, promovira i razvija biciklizam u jugoistočnoj Europi kao sport, ali i kao način življenja.

Prijava na newsletter

Prijavite se na naš newsletter i ne propustite najnovije vijesti iz biciklističkog svijeta. Unesite svoju e-mail adresu u donji okvir i primajte naše obavijesti.
Na vrh
bikemagazin.info koristi kolačiće u svrhu što bolje interakcije s korisnicima i njihovog iskustva korištenja naše web stranice.