Bosna i Hercegovina

I Donji Vakuf dobio biciklistički klub

Duži niz godina grupa entuzijasta u Donjem Vakufu bicikl i biciklizam ne doživljava samo kao prevozno sredstvo ili kao ono uobičajeno „idemo se malo provozati“.

Riječ je o biciklistima koji su svoj hobi pretvorili u mnogo više, u aktivnost koja umnogome nadilazi razinu rekreacije. Od nekoliko pojedincaca na „onim boljim“ biciklima, u pravoj opremi, vremenom se stvorila ozbiljna skupina.

Već 10 godina biciklisti iz Donjeg Vakufa tradicionalno sudjeluju na biciklističkom maratonu Bihać – Srebrenica, koji se organizira u sklopu obilježavanja genocida u Srebrenici.

 Također, biciklisti iz Donjeg Vakufa su sudjelovali, kao predstavnici Bosne i Hercegovine, na jednoj od najvećih biciklijada u Europi, Nordsjoritet u Norveškoj 2013. godine. Pored ovih aktivnosti, biciklistički entuzijasti organizirali su i nekoliko revijalnih biciklističkih vožnji za najmlađe Donjovakufljane, promovirajući na taj način prednosti bavljenja sportom i zdrav život. 

Budući da se broj zainteresiranih za ozbiljno bavljenje biciklizmom povećao, pojavila se i potreba za formiranjem biciklističkog kluba. Taj posao je u posljednjih nekoliko dana uspješno okončan. Za predsjednika Skupštine kluba izabran je prvi donjovakufski biciklista, Samir Zahirović Pajo, dok je za predsjednika Upravnog odbora imenovan Admir Vrebac Beba.

 Dugo se raspravljalo o mogućem imennu novoformiranog kluba. Onda je, u samom procesu registracije, sve bicikliste i Donji Vakuf potresla iznenadna, prerana smrt sugrađanina, jednog od pionira modernog biciklizma u Donjem Vakufu, Sabahudina Duzića Sabe. Ime se tada nekako samo nametnulo. Kako su Sabu biciklisti odmilja zvali Tetak i da ga je pod tim nadimkom dobro upoznalo i nekoliko stotina sudionika vožnji srebreničkog maratona, odlučeno je da klub službeno nosi naziv Biciklistički klub „Sabahudin Duzić Tetak“.

Svi koji žele da im se pridruže mogu se javiti u inbox facebook stranice kluba ili na telefon broj 061 598 684 – Admir Vrebac Beba. 

Članstvo u klubu je dobrovoljno, a mjesečna članarina iznosi 2 KM.

U budućnosti, pored redovnih dosadašnjih aktivnosti, biciklisti iz Donjeg Vakufa planiraju organizirati bicilističke aktivnosti za mlade svih uzrasta, te organizaciju prve donjovakufske velike biciklijade.

 

 

Dijeli članak

O autoru

Galileo

Sreću ne možeš kupiti ali možeš kupiti bicikl, to je dovoljno blizu.

 

Pošalji e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Napiši komentar

Portal BikeMagazin.info, prvi regionalni biciklistički portal, pokrenut sa željom da unaprijedi, promovira i razvija biciklizam u jugoistočnoj Europi kao sport, ali i kao način življenja.

Prijava na newsletter

Prijavite se na naš newsletter i ne propustite najnovije vijesti iz biciklističkog svijeta. Unesite svoju e-mail adresu u donji okvir i primajte naše obavijesti.
Na vrh
bikemagazin.info koristi kolačiće u svrhu što bolje interakcije s korisnicima i njihovog iskustva korištenja naše web stranice.