Bosna i Hercegovina

Nakon defekta sa gumom Lejla Tanović zauzela 53. mjesto na svjetskom kupu u Albstadtu

U konkurenciji najboljih biciklistkinja svijeta na posljednjem održanom svjetskom kupu u Albstadtu Lejla Tanović zauzela je 53. mjesto.

Pobjedu je odnijela aktuelna svjetska prvakinja švicarka Jolanda Neff, takmičarka profesionalne ekipe Kross racing team. Kiša je padala nekoliko dana prije utrke što je stazu učinilo izuzetno blatnjavom i tehnički zahtjevnom, tako da su gledatelji mogli uživati u jednom od najatraktvnijih svjetskih kupova održanih do sada. Najuspješnija bh. biciklistkinja Lejla Tanović takmičarka SMF teama se izuzetno dobro prilagodila uslovima na stazi te je u trećem krugu zauzimala visoko 40. mjesto nakon čega doživljava defekat sa gumom i utrku završava na 53. mjestu.
 


Sretna sam jer sam vidjela da možemo napraviti veliki rezultat na svjetskom nivou i jer se zaista mogu takmičiti sa najboljim takmičarkama svijeta ali žao mi je što sam na kraju izgubila mnogo pozicija zbog problema sa gumom. Ipak meni gume pucaju dosta rijetko, a to je svakako dio ovog sporta. Na utrci sam se osjećala veoma dobro, odgovarali su mi teški uslovi na stazi i na tehničkim dijelovima sam imala samopouzdanje. Forma je visoka tako da se radujem pripremama za svjetski kup Val di Sole u Italiji i Balkanskom prvenstvu”, rekla je Lejla Tanović.
 


Ovo je za našu takmičarku bio ukupno drugi nastup na svjetskom kupu, prošle godine je na istoj stazi zauzela 60. mjesto što je ujedno bio i najbolji plasman za BiH na utrkama svjetskog kupa. Ovogodišnjim plasmanom na 53. mjesto osvojila je novih 15 UCI bodova.
 


Lejla je imala startni broj 55. što je značilo da će start na utrci biti težak ali i bitan, ipak zapala je gužvu u prvom krugu jer je veliki broj takmičarki padao na tehničkim dijelovima. Već krajem drugog kruga pronašla je svoj ritam i počela da napreduje. Na svakom dijelu staze prestizala je takmičarke da bi na kraju trećeg kruga zauzimala 40. poziciju. Izgledala je veoma dobro i zasigurno da bi još više napredovala do kraja utrke. Nakon defekta sa gumom izgubila je mnogo vremena do tehničke zone, ipak taj gubitak je bio minimalan jer je Lejla nastavila da vozi sa puknutom gumom. Trenutno nismo u mogućnosti nastupiti na svim svjetskim kupovima tokom godine jer to zahtijeva velike finansije ali nam zato ostavlja dosta vremena da se pripremimo za svjetski kup Val di Sole ”, rekao je za kraj selektor MTB reprezentacije Amar Njemčević.

Video izvještaj World Cup Albstadt  

 

Dijeli članak

O autoru

Toni Zorić

Biciklizam se uvukao u moj život još u 1999 godini nakon što sam napravio svoj prvi uspon i osvojio lokalno brdo. Od tad bicikl se polako počinje uvlačiti u sve pore mog života, tako da sam danas urednik portala BikeMagazin, natjecatelj, komesar i pored obitelji i poslovnih obaveza, još uvijek nalazim vremena za svoja dva bicikla. 
To sam ja… vozim i testiram bicikle… i pišem priče!

Internetska stranica: https://web.facebook.com/toni.zoric.9 Pošalji e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Napiši komentar

Portal BikeMagazin.info, prvi regionalni biciklistički portal, pokrenut sa željom da unaprijedi, promovira i razvija biciklizam u jugoistočnoj Europi kao sport, ali i kao način življenja.

Prijava na newsletter

Prijavite se na naš newsletter i ne propustite najnovije vijesti iz biciklističkog svijeta. Unesite svoju e-mail adresu u donji okvir i primajte naše obavijesti.
Na vrh
bikemagazin.info koristi kolačiće u svrhu što bolje interakcije s korisnicima i njihovog iskustva korištenja naše web stranice.