Bosna i Hercegovina

Urbani biciklizam "Bike Citizens" uskoro i u Banjaluci

Onlajn mapa za urbani biciklizam "Bike Citizens" u testnoj je fazi i uskoro će biti predstavljena, čime će grad na Vrbasu biti među 400 svjetskih gradova sa uspostavljenom elektronskom mapom biciklističkih staza i pravcima kretanja.

Riječ je o besplatnoj aplikaciji "Bike Citizens", dostupnoj za mobilne telefone, a koja domaćim biciklistima i turistima omogućava lakše snalaženje u gradu i obilazak prirodnih, kulturnih i istorijskih znamenitosti.

S ciljem poboljšanja biciklističke kulture u gradu Centar za životnu sredinu prije više od godinu dana kandidovao je grad Banjaluku za svjetsko takmičenje u cilju dobijanja ove aplikacije kako bi se biciklisti mogli lakše snalaziti.
 


Tihomir Dakić, koordinator programa za transport u Centru za životnu sredinu, kazao je da je aplikacija puštena u probni rad i da se njeno zvanično puštanje očekuje uskoro.

"Na stranicu koja je zadužena za ovu aplikaciju poslali smo komentare i preporuke za neke rute koje su u ponudi te izmjene u saobraćajnom režimu. Predložili smo da se postavi i fotografija grada Banjaluke, kao što to i ostali gradovi imaju", rekao je Dakić.

Dodao je da već određeni broj biciklista koristi ovu aplikaciju, u probnoj fazi, i da se čeka kada će ona biti predstavljena široj javnosti.

"Pomoću ove aplikacije biciklistima će biti dostupne preporuke i odgovori na pitanja o najboljim rutama za vožnju na dva točka", pojasnio je Dakić.

Prema njegovim riječima, sljedeći korak je traženje integracije četiri lokacije bajk šering sistema koje se mogu ubaciti u sistem, kako bi turisti odmah na mapi znali gdje se nalaze lokacije za iznajmljivanje gradskih bicikala.

Mladen Šukalo, samostalni stručni saradnik u Turističkoj organizaciji grada, kazao je da se vožnjom bicikla najbolje upoznaju destinacije i ljudi.

"Naš grad je već uveliko poznat po različitim vidovima biciklizma koje može ponuditi turistima", istakao je Šukalo.

Označeno u
Dijeli članak

O autoru

Toni Zorić

Biciklizam se uvukao u moj život još u 1999 godini nakon što sam napravio svoj prvi uspon i osvojio lokalno brdo. Od tad bicikl se polako počinje uvlačiti u sve pore mog života, tako da sam danas urednik portala BikeMagazin, natjecatelj, komesar i pored obitelji i poslovnih obaveza, još uvijek nalazim vremena za svoja dva bicikla. 
To sam ja… vozim i testiram bicikle… i pišem priče!

Internetska stranica: https://web.facebook.com/toni.zoric.9 Pošalji e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Napiši komentar

Portal BikeMagazin.info, prvi regionalni biciklistički portal, pokrenut sa željom da unaprijedi, promovira i razvija biciklizam u jugoistočnoj Europi kao sport, ali i kao način življenja.

Prijava na newsletter

Prijavite se na naš newsletter i ne propustite najnovije vijesti iz biciklističkog svijeta. Unesite svoju e-mail adresu u donji okvir i primajte naše obavijesti.
Na vrh
bikemagazin.info koristi kolačiće u svrhu što bolje interakcije s korisnicima i njihovog iskustva korištenja naše web stranice.