Bosna i Hercegovina

Seid Lizde u 2019. sezoni predstavlja Bosnu i Hercegovinu?

Nedugo nakon potpisivanja ugovora sa novo-formiranom irskom ekipom "EvoPro Racing" za 2019. sezonu, do nas je stigla informacija da bi Seid Lizde mogao u 2019. sezoni da vozi za BiH reprezentaciju. Biciklist iz Pordenonea (Italija) koji je bosanskog porijekla, po prvim informacijama koje imamo zatražio je od Biciklističkog Saveza Bosne i Hercegovine dozvolu da vozi za Reprezentaciju BiH.

Tragom ovih informacija kontaktirali smo trenera cestovne/drumske Reprezentacije BiH, Hajrudina Trlu, koji je i vodio pregovore oko ovog transfera.

"Ovo je zaista velika vijest za naš Savez. Tačno je da sam u pregovorima sa Seidom Lizde koji je inače bio reprenzetativac Italije u 2017. godini, da za 2019 sezonu vozi za našu BiH Reprezentaciju. Seid u 2018 godini nije vozio za Italijansku reprenzetaciju, a kako mu je otac rodom iz BiH, mogao bi da dobije sportsko državljanstvo BIH po ocu i da bi u svom novom klubu u Irskoj imao na licenci UCI kod BIH. Isto tako s obzirom da on ima dosta osvojenih svjetskih bodova ja mislim da bi on mogao 2020 godine da predstavlja našu državu na Olimpijskim igrama, što bi jako puno doprinijelo BiH biciklizmu", komentirao je Trle za BikeMagazin.
 

 


"Javio mi je trener Trle ovu vijest, te sam nedugo nakon toga pokušao kontaktirati Seid-ovog oca, kako bi smo konkretizirali ovo pitanje. Ovih dana ćemo kontaktirali obitelj Lizde koja se nalazi u Italiji, te vidjeti kako možemo izaći u susret njihovim željama, a to je za Seid u 2019 vozi za BiH Reprezentaciju", komentirao je Vladimir Kuvalja sportski direktor BiH Reprezentacije.

"Nama je u interesu da imamo jednog tako kvalitetnog vozača u našim redovima, koji bi svoje iskustvo i znanje mogao prenijet na naše vozače, no mi smo mala zemlja, koja ne raspolaže velikim sredstvima, te ćemo vidjeti koje zahtjeve Seid ima i što mi od toga možemo ponuditi jednom takvom vozaču, pa ćemo kao Upravni Odbor donijeti jasnu odluku i o tome na vrijeme obavijestiti javnost", dodao je Kuvalja.

Kao što smo rekli, Seid Lizde trenutno ima potpisan ugovor sa Irskim timom "EvoPro Racing", koji ga je primjetio nakon što se vratio se s iskustvom u Velikoj Britaniji s Holdsworthom, lijepom etapnom pobjedom na "Tour of China II.", te u Italiji stoji za vozača ružičaste kvalitete uz bicikliste poput Wouter Wippert, Eugenio Alafaci, Eugert Zhupa i Shane Archbald.

Da li će Seid u 2019 predstavljati boje BiH, te kako će se snaći u BiH Reprezentaciji uz domaće vozače ostaje nam da vidimo. Kako budemo dobivali nove informacije, donijeti ćemo više o ovoj temi.
 

Označeno u
Dijeli članak

O autoru

Toni Zorić

Biciklizam se uvukao u moj život još u 1999 godini nakon što sam napravio svoj prvi uspon i osvojio lokalno brdo. Od tad bicikl se polako počinje uvlačiti u sve pore mog života, tako da sam danas urednik portala BikeMagazin, natjecatelj, komesar i pored obitelji i poslovnih obaveza, još uvijek nalazim vremena za svoja dva bicikla. 
To sam ja… vozim i testiram bicikle… i pišem priče!

Internetska stranica: https://web.facebook.com/toni.zoric.9 Pošalji e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Napiši komentar

Portal BikeMagazin.info, prvi regionalni biciklistički portal, pokrenut sa željom da unaprijedi, promovira i razvija biciklizam u jugoistočnoj Europi kao sport, ali i kao način življenja.

Prijava na newsletter

Prijavite se na naš newsletter i ne propustite najnovije vijesti iz biciklističkog svijeta. Unesite svoju e-mail adresu u donji okvir i primajte naše obavijesti.
Na vrh
bikemagazin.info koristi kolačiće u svrhu što bolje interakcije s korisnicima i njihovog iskustva korištenja naše web stranice.