Bosna i Hercegovina

Lejla Tanović osvojila treće mjesto u Španiji

Najuspješnija bh. biciklistkinja Lejla Tanović takmičarka profesionalnog Brujula Bike Racing Team-a je osvojila treće mjesto na etapnoj timskoj utrci Costa Blanca u Španiji.

Takmičari na utrci su nastupali u paru te razlika između njih tokom utrke nije smjela biti veća od dvije minute. Tanović je nastupala zajedno sa Rocio Del Alba Garcia takmičarkom profesionalnog BH Templo team-a i reprezentativkom Španije. Utrka je kvalificirana kao UCI S2 te su takmičari prikupljali bodove za svjetsku rang listu i Olimpijsku normu. Osvajanjem trećeg mjesta na predstižnoj utrci Lejla je prikupila 60 UCI bodova na otvaranju sezone te pokazala dobru formu.
 


Prva etapa vožena je u Finestratu a par Tanović i Garcia pokazale su vožnjom da posjeduju kapacitet za osvajanje podija, međutim nakon greške u drugoj etapi radi promašivanja staze bodovano im je vrijeme najsporije ekipe te su zauzimale četvrto mjesto u generalnom plasmanu. Ipak veoma jakom vožnjom u trećoj najtežoj etapi gdje su osvojile drugo mjesto zaostatak za trećim mjestom u generalnom plasmanu iznosio je pedeset sekundi prije starta posljednje etape. Četvrtu etapu Lejla i Garcia su završile na trećem mjestu te su nadoknadili zaostatak i također osvojile treće mjesto u generalnom poretku.
 


Bila su ovo veoma teška četri dana utrkivanja ali i najbolji start sezone u mojoj karijeri, više sam nego zadovoljna trećim mjestom i osvajanjem 60 UCI bodova. Rocio i ja smo se slagale veoma dobro te smo imale sjajnu komunikaciju što je zasigurno jedan od razlog ovog rezultata. Ipak najviše me raduje forma koja je na izuzetno visokom nivou za ovo doba godine. Sada se vraćam na trening kamp i nastavljam sa pripremama za glavni dio sezone kao i za naredne utrke,” rekla je Lejla Tanović.
 


Naredni izazov za BiH takmičarku je najjača kategorija UCI HC u Banyolesu u Španiji krajem februara mjeseca.
 

Fotografije: CANO Fotosports
Tekst: BBK Puls 

 

Dijeli članak

O autoru

Toni Zorić

Biciklizam se uvukao u moj život još u 1999 godini nakon što sam napravio svoj prvi uspon i osvojio lokalno brdo. Od tad bicikl se polako počinje uvlačiti u sve pore mog života, tako da sam danas urednik portala BikeMagazin, natjecatelj, komesar i pored obitelji i poslovnih obaveza, još uvijek nalazim vremena za svoja dva bicikla. 
To sam ja… vozim i testiram bicikle… i pišem priče!

Internetska stranica: https://web.facebook.com/toni.zoric.9 Pošalji e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Napiši komentar

Portal BikeMagazin.info, prvi regionalni biciklistički portal, pokrenut sa željom da unaprijedi, promovira i razvija biciklizam u jugoistočnoj Europi kao sport, ali i kao način življenja.

Prijava na newsletter

Prijavite se na naš newsletter i ne propustite najnovije vijesti iz biciklističkog svijeta. Unesite svoju e-mail adresu u donji okvir i primajte naše obavijesti.
Na vrh
bikemagazin.info koristi kolačiće u svrhu što bolje interakcije s korisnicima i njihovog iskustva korištenja naše web stranice.