Hrvatska

Skradin otvorio 2019. sezonu XCZLD

Nedeljno jutro osvanulo je hladno, s naoblakom i prijetnjom kiše da pokvari nadolazeću utrku. Brojka od 106 prijavljenih na Štoperici, u ovaj praznični termin iznanadila je organizatore, koji su bili i više nego zadovoljni.

Debitanti organizacije 7. kola XC Zimske lige Dalmacije pod nazivom 1. MTB maraton "Skradin-Prokljan" definitivno su se potrudili u organizaciji, tako da ne bismo nikada posumnjali da je ekipi ovo prva organizacija. No, pitanje je bilo koliko će se hrabrijih pojaviti na startu. Čak 94 natjecatelja u defileu je prokrstarilo malenim Skradinom i uz obalu nastavilo uspon kroz Skoriće do lokacije starta "kod spomenika" u Bićinama.
 


Startalo se na ravnom dijelu što je izazvalo pokoji pad zbog zgusnutosti formacije. Povećana zgusnutost se održala i do skorog oštrog zavoja udesno u samom dnu brzog spusta i tu je počeo prvi singl (ujedno i početak "kruga") kroz zeleni ambijent šumskog hlada. Malo potom staza nastavlja do prvih kuća u mjestu zvanom Smolići, da bi nakon segmenta na visoravni počeo strmiji spust, u pola kojeg je trasa zavila oštro ulijevo u drugi singl koji ponovno nailazi na kuće u Smolićima, presijeca naselje te brdom nastavlja prema Milovićima gdje je uslijedila zahtjevna, mjestimice stjenovita podloga koja ne trpi prevelike brzine. Brdskim putem trka okružuje naselje i najprije spustom, potom usponom preko jaruge doseže mjesto Dragovići, gdje su biciklisti svojim  prisustvom vidno razveselili pretežito starije stanovništvo, koje nas je pozdravljalo i navijalo.
 


Nakon naselja finim brdskim putevima dospijevamo na asfaltnu dionicu koja preko nadvožnjaka autoceste u cijelom spustu do Prokljanskog jezera nudi nevjerojatno prekrasnu prirodnu vizuru. Na samom jezeru postavljena je zona okrepe, no zbog hladnijeg vremena i natjecateljske želje rijetki su "usporavali" da bi se pokrijepili. Staza ih je odvela s Prokljana u smjeru starta u Bićinama, no na pola puta sve kategorije osim U 16 i žena su nastavile u singl po drugi put i ponovile krug. Završni dio staze je nastavio u smjeru starta, no samo do iza nadvožnjaka autoceste kad je preusmjeren na plinovodni put uz sjevernu stranu autoceste i tako putnicima pružio neobično rijedak i lijep sportski prizor. S plinovodnog puta odvajamo se u zeleni ambijent šume sve do kuća u Skorićima gdje počinje nevjerojatno brz završni spust cestom prema marini u Skradinu gdje praktički već počinje tristo metara duga finišerska ravnina uz obalu Krke.

Sam cilj ispred Trga kneza Domagoja u Skradinu pruža užitak nevjerojatno prekrasnog ambijenta, no za poptun doživljaj potrebni su ipak koja zraka sunca i koji temperaturni stupanj više.

 

Kao najbrži na stazi zablistao je Kristijan Budimir "BK Kamen Pazin" sa vremenom 1:09:03h.

Nakon što su "oni stariji" natjecatelji uspješno savladali ovaj sportski izazov, u 14:30 je počela dječja MTB trka. 25 malenih hrabrih natjecatelja na zatvorenom području glavnog gradskog parkinga je pokazalo da za njih zime nema.
 


Sve se skupa završilo zajedničkim druženjem u holu "OŠ Skradin "gdje su svi sudionici uz topli zalogaj dočekali proglašenje najboljih.

REZULTATI PO KATEGORIJAMA 

ŽENE

1. Tanja Barišić (Individual) 0:53:14
2. Marina Kazija (BBK Pakoštane) 0:53:18
3. Jelena Barešić (BBK Pakoštane) 1:02:04

Kategorija U16 (2003. I MLAĐI)

1. Josip Juras (BK Fortica) 0:45:15
2. Fabijan Pejić (BBK Pakoštane) 0:48:51
3. Vijeko Fantina (BBK Orlov krug) 0:51:54

Kategorija 16-20

1. Kristijan Budimir (BK Kamen Pazin) 1:09:03
2. Ivan Lalić (BK Faust Vrančić) 1:10:40
3. Bruno Paškalin (BK Fortica) 1:11:06

Kategorija 20-30

1. Davor Krezić (BK NoSTress) 1:12:10
2. Marko Pehar (BK Adrion Oros) 1:12:11
3. Luka Bukarica (BK Petar Svačić) 1:15:53

Kategorija 30-40

1. Dino Belakušić (BK Fortica) 1:13:28
2. Ivan Kurtov (BBK Pakoštane) 1:14:16
3. Ivan Čular (BBK Orlov krug) 1:14:30

Kategorija 40-50

1. Joško Fržop (BBK Orlov krug) 1:09:25
2. Ivica Mesarić (BBK Orlov krug) 1:10:30
3. Dragan Nevistić (BK Kairos) 1:10:37

Kategorija 50+

1. Jacek Domowicz (BK Primošten) 1:18:27
2. Zoran Perić (BK Kairos) 1:18:37
3. Ante Saratlija (BBK Orlov krug) 1:21:13

Kompletne rezultate možete pogledati na Štoperica.Live (link)   

 

Označeno u
Dijeli članak
Više u ovoj kategoriji: « Generator SNOW

O autoru

Toni Zorić

Biciklizam se uvukao u moj život još u 1999 godini nakon što sam napravio svoj prvi uspon i osvojio lokalno brdo. Od tad bicikl se polako počinje uvlačiti u sve pore mog života, tako da sam danas urednik portala BikeMagazin, natjecatelj, komesar i pored obitelji i poslovnih obaveza, još uvijek nalazim vremena za svoja dva bicikla. 
To sam ja… vozim i testiram bicikle… i pišem priče!

Internetska stranica: https://web.facebook.com/toni.zoric.9 Pošalji e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Napiši komentar

Portal BikeMagazin.info, prvi regionalni biciklistički portal, pokrenut sa željom da unaprijedi, promovira i razvija biciklizam u jugoistočnoj Europi kao sport, ali i kao način življenja.

Prijava na newsletter

Prijavite se na naš newsletter i ne propustite najnovije vijesti iz biciklističkog svijeta. Unesite svoju e-mail adresu u donji okvir i primajte naše obavijesti.
Na vrh
bikemagazin.info koristi kolačiće u svrhu što bolje interakcije s korisnicima i njihovog iskustva korištenja naše web stranice.