Hrvatska

Intervju: Dario Orlović ( QUEST.HR )

Ruku na srce, svi mi koji smo iole povezani sa biciklizmom, imamo nezdravu opsesiju kada je u pitanju biciklistička oprema. Ormari su krcati biciklističkom opremom, al svejedno i dalje ih kupujemo, buljimo u njih u trgovinama, zamišljamo se kako vozimo u toj opremi, pa nerijetko i analiziramo što se može promijeniti na njoj kako bi smo je učinili boljom.

Na kraju krajeva, svi mi želimo biti ugodni oku i lijepo izgledati, zar ne? 
 


S toliko poboljšanja, biciklistički kompleti su danas postali izraz onoga što predstavljamo kao biciklisti. Oni predstavljaju naš klub i naše sponzore. I suočimo se s tim, vi ste u njima puno sati. Dakle, prije svega oni moraju biti kvalitetni, udobni i naravno, ugodni oku.

Eh sad, kad smo kod „ugodni oku“ na društvenoj mreži Facebook naletjeli smo na dres Hrvatske biciklističke reprezentacije i nagradnu igru tvrtke QUEST.HR koja ponosno stoji iza ovih dresova. I tako smo došli do Daria Orlovića i riječ po riječ...
 


 


Od prvog trenutka osjećao sam se jako ugodno u razgovoru s Dariom dok smo se upoznavali i otvoreno razgovarali o kompletima, zahtjevima s kojima se susreće, te provjerom novih i različitih materijala i uzoraka u dizajnu.


Siguran sam da je potražnja visoka i da su narudžbe sada jako velike u ovom periodu godine. Kao distibuter biciklističke odjeće, možete li nam reći kakva su iskustva u suradnji sa klubovima, pa i reprezentacijama?

- Trenutno se nalazimo, kako mi znamo reći u „glavnoj sezoni“ izrade robe gdje je najveći broj narudžbi pa se i na samu izradu čeka nešto više od standardnog perioda izrade. Sama suradnja među klubovima je izuzetno dobra, a posebno nas veseli odlična suradnja s Hrvatskom biciklističkom reprezentacijom čiji smo opskrbljivač opreme od 2017 godine.
 


No, nije samo biciklizam grana sa kojom surađujete, tu su još i odjeća za triatlon i trčanje?

- Da, dobro ste primjetili. Osim izrade svih odjevnih artikala u biciklizmu naš asortiman obuhvaća izradu odjeće za triatlon i trčanje. Na samom početku veću pozornost obratili smo na biciklističke klubove, a u zadnje vrijeme sve više klijenata imamo iz redova trčanja i triatlona koji su također prepoznali odličan odnos kvalitete i cijene.
 

 


Suradnja je trenutno samo sa klubovima u Republici Hrvatskoj ili imate iskustva i sa prekograničnim suradnjama?

- Osim klubova iz hrvatske imamo i par klubova iz BiH koji su kupili našu opremu, dok naša tvornica proizvodi opremu za neke od najpoznatijih svjetskih klubova. Tu prvenstveno mislim na Kross Racing Team, jedan od vodećih klubova u svjetskom poredku.
 


Kako ste došli na ideju da radite sa sportskom odjećom? Što vas je privuklo?

- Sama ideja se rodila u trenutku nabave  opreme za klub čiji sam član. Nakon prve naručene garniture opreme, mogu slobodno kazati uvidio sam dosta nedostataka tj. problema s kojima se susreću „mali“ klubovi (minimalan broj narudžbi, uvjeti plaćanja, slaba komunikacija, razno razni pokušaji dizanja ionako već velikih cijena…). Tada sam odlučio da  s već provjerenim brandom na europskom tržištu okušam sreću.

Početak kao i svaki drugi je  težak, jer treba se izboriti za uvjete (na takom  „malom“ tržištu kao što je naše) od jednog takvog renomiranog branda.

Kako pronalazite načine da ostanete konkurentni na današnjem tržištu, osobito dok je danas ponuda sve veća i veća?

- Otvorenim, prije svega ljudskim pristupom prema svakom klijentu, neovisno da li se radi o individualnoj narudžbi od svega nekoliko artikala ili o narudžbi za klub, udrugu gdje se uglavnom naručuje puno veći broj opreme.

Iako je nerado spominjemo i imamo samo loša iskustva sa istom, moramo pitati. Koliko je velik utjecaj kineske robe na današnje tržište, naručito kad je ponuda na internetu tako velika i imamo osjećaj da svako mjesto ima po jednog biciklistu koji se bavi preprodajom iste?

- HaHa, dobro pitanje.
Svima nama je ostavljen odabir da kupujemo što želimo ili u koga želimo. Istina, danas je tržište svima na dohvat ruke ... jedan klik i imate robu i 50% jeftiniju od onog što nudimo mi i konkurencija. Velika većina nas „prve komplete“ je kupila upravo na takav način te se uvjerila na vlastitoj koži o čemu se radi.
 


Po čemu se QUEST ističe iznad ostale konkurencije?

- Odnos kvalitete i cijene na prvom mjestu.
Brzina isporuke, uvjeti plaćanja te mogućnost izrade i samo jednog artikla definitvno nas svrstava u sam vrh o čemu govori i činjenica o tolikom broju zadovoljnih klijenata u ovako kratko vrijeme.

Nije tajna da smo razgovarali o izradi BikeMagazin biciklističkih kompleta, iskreno ono što nam se posebno dopalo kod Vas je pristup. Imali smo osjećaj da možemo sve što želimo. I dok ostali ponuđači traže minimalnu porudžbu od 10 kompleta vi ste se odlučili za 5 kompleta, te kasnije jednog pojedinog artikla. Zatim, besplatna grafička priprema, te nerijetko i dizajn je nešto što puno znači klubovima pri narudžbi.

- Iskreno svaki novi potencijalni klijent koji se odluči za eventualnu kupnju  kod nas je znak da je na dobrom putu. Do tog puta je došao vrlo vjerovatno zahvaljujući dobrim preporukama i recenzijama. E sad, kad ste na pravom putu na nama je da skupa s vama stignemo na odredište tj. da Vam pomognemo koliko god je u našoj moći.

Naravno da svi žele što veći broj naručenih artikala (samim time  veća je i zarada) i nitko se ne želi zafrkavati s narudžbom od par artikala, no mi smo svjesni situacije da brojni klubovi/udruge nisu u mogućnosti ili nemaju potrebe za kupnju opreme u velikim količinama. U svemu tome i sama tvornica diktira uvjete izrade pa tako kod nas u visokoj sezoni (od siječnja do kraja travnja) ne možete naručiti ispod 5 komada jednog artikla (ukoliko naručujete 2 artikla dovoljno je da jedan zadovoljava količinu). Već u periodu od svibnja do kraja prosinca možemo izraditi i samo jedan primjerak u Vašem dizajnu.

Što se tiče dizajna i grafičke pripreme, nije tajna da je izrada takvog dizajna dosta skupa i da se ona naplaćuje oko 700,00 kn. Vrlo često preuzimamo taj trošak na sebe ili odobravamo dodatan popust kad se radi o većim narudžbama.

Ukoliko klub ima već neki postojeći dizajn (u vektorima) tada su sve eventualne izmjene, znači promjene sponzora, nijansi, priprema na krojne mjere u cijeni te ih ne zaračunavamo naknadno.
 


Recite nam malo više o samoj ponudi i materijalima od kojih se izrađuju dresovi.

- Ponuda je stvarno raznovrsna gdje svi mogu pronaći sebe, tu prvenstveno mislim i na sportaše rekreativce koji tek se okušavaju u svojim vodama do onih koji osvajaju medalje i svjetska odličja. Prema svima njima i njihovim potrebama imamo nekoliko kolekcija koje se razlikuju u kroju, materijalima izrade pa i cijeni.

Sami materijali koji se koriste u izradi su provjereni, ispitani od struke te testirani od strane najboljih biciklista. Kad govorimo o nazivima tih materijala spomenimo sljedeće..asteria, avatar, time out, coolmax, monica gofratto, vuelta, superdry, aqua monica, matrix, marmolada, ivory  te ostali…

Moramo spomenuti i umetke oko kojih se uvijek vode nezaobilazne rasprave…
Umeci koje koristimo su od poznatih talijanskih proizvođača La fonte i Dolomiti te jednog od najpoznatijih proizvođača Elasticinterface-a. Umetak koji je najskuplji ne mora nužno značiti da je i nabolji, ne zaboravimo da su najskuplji umeci namjenjeni vrhunskim bicklistima čije su potrebe uvelike razlikuju od većine nas rekreativaca.

Možete li nam objasniti sam proces narudžbe od prvog kontakta sa kupcem, do kompletne realizacije i isporuke na kraju.

- Sam proces može biti vrlo jednostavan, mada zna biti  i kompliciran kad je previše osoba uključeno u izradu i odabir dizajna. Tada se  sama izrada zna provući i na nekoliko tjedana, a samim time dolazi i do kašnjenja u proizvodnji. Moj savjet u svezi toga: prepustite odluku dvojici-trojici ljudi u klubu i to je to.

Za sve ostale korake, da ne pišem previše, možete pronaći na našoj web stranici www-quest.com.hr 
 


Što je ono što klubovi najviše zahtjevaju i traže pri narudžbi dresova. Koji su to modeli koji se najviše traže?

- Od ljetnih kompleta uglavnom je to kolekcija professional, dok imamo i nekoliko klubova koju su naručili  kolekciju race koja je ujedno i najskuplja. Također, par klubova je naručilo i kolekciju sport.

Pri izradi zimske opreme tu su najzastupljenije jakie winter-mix i winter zero, te duge majice izdrađene od vrhunskog materijala superdry. U proizvodnji triatloskih odijela najzastupljeniji su modeli izrađeni od materijala aqua monica i matrix.
 

 

 

Jel imate neki dizajn na kojem ste radili i koji Vam se posebno dopada?

- Na većini dizajna smo pripomogli idejama i savjetima, neke i sami dizajnirali. Jedan od najljepših dizajna moram priznati je djelo od ekipe No Stress iz Splita, jednostavna crno bijela kombinacija za koju smo dobivali podosta upita i za daljnju prodaju.

Također, velika nam je čast i zadovoljstvo samog sudjelovanja na razradi dizajna za hrvatsku biciklističku reprezentaciju po ideji i zamisli gosp. Jokića iz Šibenika.

Kad smo kod Vaše reputacije, koliki je točan broj projekata koje ste do sada odradili za klubove i individualce?

- Hm, reputaciju nije lako postići, puno lakše ju je izgubiti. Ona se gradi godinama, a kako bi je održali na nivou kojem i priliči za takav jedan brand, trudimo se što je više moguće. Upravo i iz tog razloga svi proizvodi imaju garanciju 6 mjeseci, ona se prvenstveno odnosi na samu izradu tj. postojanost printa, šavove, patente ukoliko se s njima pravilno rukuje.

Kako se radi o dosta finim materijalima u skladu s njima treba i postupati te se pridržavati uputa za održavanje (pranje na max 30 C, zakopčavanje patenta pri pranju, nekorištenje omekšivača i abrazivnih odstranjivača mrlja). Jako je važno točno odrediti i veličinu opreme koju ćete koristiti kao i pažnja prilikom oblačenja i svlačenja iste…(zbog kašnjenja i lošeg rezultata na utrkama najmanje nam je kriva oprema).

Kako je upravo završila  nagradna igra  na našoj fb stranici,  možemo Vam otkriti i podatak o kojem se broju projekata radi. U nepune dvije godine na našem tržištu odradili smo ukupno 48 projekata, uglavnom za klubove i nekoliko za individualce.
 


Nešto za kraj što bi  poručili našim čitateljima?

- Najvažnije je baviti se sportom, kojim, nije bitno… Kad vam postane bitno u kakvoj opremi trenirate, vjerujemo da će QUEST HR biti pravi izbor!
I naravno, pratite i dalje BikeMagazin!

Ukoliko u novu sezonu želite ući sa novim i osvježenim dizajnom, te ostavljati dojam pravog profesionalnog sportaša preporučujemo da se obratite QUEST ekipi, jer za njih ne postoje nemogući zahtjevi.

Kontakt: Quest Hr +385 91 5274328
Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Facebook: Quest Hr - odjeća za biciklizam, triatlon i trčanje
web: www.quest.com.hr

Označeno u
Dijeli članak

O autoru

Toni Zorić

Biciklizam se uvukao u moj život još u 1999 godini nakon što sam napravio svoj prvi uspon i osvojio lokalno brdo. Od tad bicikl se polako počinje uvlačiti u sve pore mog života, tako da sam danas urednik portala BikeMagazin, natjecatelj, komesar i pored obitelji i poslovnih obaveza, još uvijek nalazim vremena za svoja dva bicikla. 
To sam ja… vozim i testiram bicikle… i pišem priče!

Internetska stranica: https://web.facebook.com/toni.zoric.9 Pošalji e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Napiši komentar

Portal BikeMagazin.info, prvi regionalni biciklistički portal, pokrenut sa željom da unaprijedi, promovira i razvija biciklizam u jugoistočnoj Europi kao sport, ali i kao način življenja.

Prijava na newsletter

Prijavite se na naš newsletter i ne propustite najnovije vijesti iz biciklističkog svijeta. Unesite svoju e-mail adresu u donji okvir i primajte naše obavijesti.
Na vrh
bikemagazin.info koristi kolačiće u svrhu što bolje interakcije s korisnicima i njihovog iskustva korištenja naše web stranice.