Slovenija

Brajkovič suspendiran na 10 mjeseci

Janez Brajkovič zaradio je 10-mjesečnu suspenziju, budući da je bio pozitivan na supstancu methylhexaneamine tijekom prošlogodišnjeg izdanja Tour of Croatia.

35-godišnji Slovenac je tijekom prošle sezone nastupao za kontinentalnu ekipu Adria Mobil, ali se nije utrkivao otkad je primio vijesti o pozitivnom doping uzorku.

UCI nije dao nikakvu službenu izjavu po pitanju ovog skandala, nego je Brajkoviča uvrstio na svoj periodični popis suspendiranih vozača zbog kršenja anti-doping pravila.

Brajkovič je proveo jednu sezonu u Bahrain Meridi, nakon dvije godine u United Healthcareu. Tri sezone je bio član Astane, a prije toga je branio boje Discovery Channel/Radioshack tima sedam sezona, pod rukovodstvom Johana Bruyneela.

Methylhexaneamine je prvotno bio nosni dekongestivi, ali je s tržišta povučen 1970-ih. Ponovno je uveden u industriju kao dodataka prehrani od strane Patricka Arnolda iz BALCO-a tijekom 2006. godine kao Geranamine, nakon što je efedrin bio zabranjen. Unatoč brojnim upozorenjima FDA nakon što je pet osoba umrlo od konzumiranja ove supstance s lijekovima, spoj je i dalje uključen u procese koji za cilj imaju gubitak masti ili pojačavanje energije.

Prema jednoj studiji, proizvođači supstance često navode "ulje geranija" ili "ekstrakt geranija" kao izvor tvari, ali geraniumi zapravo ne čine metilheksanamin.

UCI-jeva minimalna sankcija za kršenje antidoping pravila je četiri godine, ali pravila dopuštaju smanjene zabrane ukoliko je razlog nenamjerna greška ili nepažnja.

Označeno u
Dijeli članak

O autoru

Ivan Cvitković

Pošalji e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Napiši komentar

Portal BikeMagazin.info, prvi regionalni biciklistički portal, pokrenut sa željom da unaprijedi, promovira i razvija biciklizam u jugoistočnoj Europi kao sport, ali i kao način življenja.

Prijava na newsletter

Prijavite se na naš newsletter i ne propustite najnovije vijesti iz biciklističkog svijeta. Unesite svoju e-mail adresu u donji okvir i primajte naše obavijesti.
Na vrh
bikemagazin.info koristi kolačiće u svrhu što bolje interakcije s korisnicima i njihovog iskustva korištenja naše web stranice.