Svijet

UCI najavljuje minimalnu plaću za Pro žene u novim WorldTeam ekipama

Nove UCI ženske WorldTeam ekipe startaju od 2020. godine i njehove plate bit će vrlo slične muškim timovima. UCI je najavio da će profesionalni ženski vozači biti plaćeni sa minimalnom plaćom i to počevši od 2020. godine. 

Upravno tijelo biciklizma priopćilo je kako će se predstaviti nove UCI WorldTeam ekipe, koje će biti "usporedive" s muškim timovima. Žene koje voze za te timove, koji će biti vrlo slični muškim WorldTeam ekipama, bit će plaćene minimalnom plaćom, a ugovori će se temeljito ispitati na isti način kao i kod muškaraca.

UCI nije dao izjavu po pitanju visine minimalne plaće za ženske WorldTeam vozače.
 


Predsjednik UCI-a, David Lappartient, rekao je: "Pozdravljam ovaj temeljni razvoj ženskog biciklizma i jačanje položaja žena u upravljanju sportom, što su dva predmeta koja su među središnjim točkama dnevnog reda UCI-a".

"Odluke koje su danas donijele povećavaju profesionalizaciju ovog sektora, ali ujedno i prilagođavanjem odgovarajućem modelu kojim se vodio profesionalni cestovni biciklizam kako bi postao jedno od najpopularnijih spotova na svijetu".

Kalendar ženskih utrka također će biti restrukturiran, uz uvođenje nove UCI ProSeries klase utrka. Od 2020. godine ženske utrke će pasti u četiri klase: UCI Women's WorldTour, UCI ProSeries, Klasa 1 i Klasa 2.

UCI je rekao da je to jako blizu modelu koji postoji za muškarce i osigurava razvoj ženskog biciklizma. Ove najave čine dio UCI-ove agende 2022, koja se sastoji od ciljeva za profesionalni ženski biciklizam.

U dokumentu su uključeni i planovi za povećanje atraktivnosti Women's WorldTour i ravnopravni pristup muškarcima i ženama na utrke. Izjednačavanje nagradnog fonda također je uključeno u taj dokument. UCI se nada postizanju jednakog nagradnog fonda za muškarce i žene već na Olimpijskim igarama u Parizu 2024. godine.
 

 

Označeno u
Dijeli članak

O autoru

Toni Zorić

Biciklizam se uvukao u moj život još u 1999 godini nakon što sam napravio svoj prvi uspon i osvojio lokalno brdo. Od tad bicikl se polako počinje uvlačiti u sve pore mog života, tako da sam danas urednik portala BikeMagazin, natjecatelj, komesar i pored obitelji i poslovnih obaveza, još uvijek nalazim vremena za svoja dva bicikla. 
To sam ja… vozim i testiram bicikle… i pišem priče!

Internetska stranica: https://web.facebook.com/toni.zoric.9 Pošalji e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Napiši komentar

Portal BikeMagazin.info, prvi regionalni biciklistički portal, pokrenut sa željom da unaprijedi, promovira i razvija biciklizam u jugoistočnoj Europi kao sport, ali i kao način življenja.

Prijava na newsletter

Prijavite se na naš newsletter i ne propustite najnovije vijesti iz biciklističkog svijeta. Unesite svoju e-mail adresu u donji okvir i primajte naše obavijesti.
Na vrh
bikemagazin.info koristi kolačiće u svrhu što bolje interakcije s korisnicima i njihovog iskustva korištenja naše web stranice.