Reportaže

Čvrsnica: 3 vrha

Planina Čvrsnica sa svojih 2228 m.n.m. predstavlja najviši vrh za brdski biciklizam u Bosni i Hercegovini zbog činjenice da se radi o najvišem vrhu do kojeg se biciklom može doći makadamskim putem.

Uspon na vrh Pločno je jedan od težih zbog dosta grube podloge, ali je zanimljivo da je to i jedina MTB tura koja se obično vozi na ovoj prelijepoj planini.

Kad kažem obično, mislim tura koju vozi većina brdskih biciklista, ali ipak postoje i oni koji uživaju u nešto drugačijim turama. Jedan od njih je svakako Kewre iz Jablanice, koji nas je pozvao da se „provozamo“ srcem Čvrsnice.

Ostatak ekipe, nezaobilazni Ivo i moja malenkost, tri člana za tri vrha Čvrsnice.

 

Prvi vrh je svakako Pločno odakle startamo našu turu ludim spustom niz sipar na istočnoj strani, i dok mi pokušavamo da vozimo, Kewre je već u podnožju i čeka nas.

Nakon sipara dočekuje nas fenomenalna planinarska staza koja vodi prema narednom vrhu, Velikom Vilincu. Staza je odlična za voziti jer prolazi prilično ravnim dijelom sve do podnožja Vilinca gdje zbog strmog uspona guramo bicikla sve do planinskog doma.

 

Na domu srećemo mnoštvo planinara pa postajemo prava atrakcija za slikanje, a mi se polako spremamo za naš drugi vrh koji se nalazi na 2118 m.n.m.

Uspon do V. Vilinca traje 30 minuta a spust samo 7 ali je vrijedilo napraviti ovaj mali izlet i uživati u zaista lijepom pogledu sa vrha.

 

Turu dalje nastavljamo bijelom stazom Via Dinarica koja vodi prema hajdučkim vratima, vjerovatno najpoznatijem odredištu na Čvrsnici. Usput naravno zastajemo na jezeru Crljenak radi sad već tradicionalnog Ivinog kupanja.

 

Treći vrh simboličnog naziva TRInača je nadomak hajdučkih vrata pa se odlučujemo popeti i na njega da zaokružimo ovu malu trilogiju. Pogled je extra a spust još bolji.

 

Spust nastavljamo niz Strmenicu čiji naziv ne ulijeva povjerenje ali je put odličan i mi jedino zastajemo na oštrim serpentinama koje Kewre savladava bez problema. Istina dio puta koji prolazi kroz potok je u dosta lošem stanju zbog stalnih lavina, ali taj dio vrijedi pogurati jer od Tisa preko Žlijeba je spust toliko dobar da nismo imali vremena za stajanje i fotografisanje.

Na kraju se može zaključiti da Čvrsnica ipak ima još lijepih MTB tura osim uspona na pločno.

Izvor: MTB.ba 

Označeno u
Dijeli članak

O autoru

Toni Zorić

Biciklizam se uvukao u moj život još u 1999 godini nakon što sam napravio svoj prvi uspon i osvojio lokalno brdo. Od tad bicikl se polako počinje uvlačiti u sve pore mog života, tako da sam danas urednik portala BikeMagazin, natjecatelj, komesar i pored obitelji i poslovnih obaveza, još uvijek nalazim vremena za svoja dva bicikla. 
To sam ja… vozim i testiram bicikle… i pišem priče!

Internetska stranica: https://web.facebook.com/toni.zoric.9 Pošalji e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Napiši komentar

Portal BikeMagazin.info, prvi regionalni biciklistički portal, pokrenut sa željom da unaprijedi, promovira i razvija biciklizam u jugoistočnoj Europi kao sport, ali i kao način življenja.

Prijava na newsletter

Prijavite se na naš newsletter i ne propustite najnovije vijesti iz biciklističkog svijeta. Unesite svoju e-mail adresu u donji okvir i primajte naše obavijesti.
Na vrh
bikemagazin.info koristi kolačiće u svrhu što bolje interakcije s korisnicima i njihovog iskustva korištenja naše web stranice.