Stručne teme

Kako se zaštiti ako vas na vožnji uhvati nevrijeme i grmljavine

Uz završetak ljetne sezone i početak jesenjskih vožnji, koje u većini slučajeva mogu biti prelijepe, dolazi i povremena prijetnja od oluja s jakom kišom, snažnim vjetrovima, tučom, munjama i gromoglasnim grmljavinama.

Grmljavine predstavljaju jedinstveni rizik za bicikliste. One mogu doći iznenadno i ostaviti vas nasukane gdje očajnički tražite utočište i sigurnost. To je osobito opasno na ruralnim cestama na kojima nemam sklonište i gdje smo izravno izloženi nevremenu. Ako je moguće i kada god je moguće, budite proaktivni. Provjerite prognozu prije odlaska na vožnju i razmislite o odgađanju ako postoji značajna šansa za oluju. U većini slučajeva udari munje se događaju u popodnevnim ili večernjim satima, tako da su jutarnje vožnje, prije nego što krenete na posao možda najsigurnije doba dana da pobijedite oluju. Jutarnje vožnje su često i one najljepše.
 


Naš savjet bi bio da ostanete kod kuće, ali to nikada nije problem u slučaju grmljavina i oluja, poblem nastaje kada ste već vani. Ako se nađete usred grmljavine, donosimo sljedeće savjete kako biste bili sigurni i izbjegli opasnost.

Na prvi znak dolaska oluje, odmah potražite sklonište. Ako vas munje uhvate - nakon kojih obično slijedi glasna grmljavina - trebali biste odmah potražiti sklonište ili zaštitu. To ne bi trebalo biti previše teško ako se vozite u urbanoj sredini, ali može biti negodno ako se vozite ruralnim cestama ili ste na šumskim stazama u bike parkovima.

Ako ste izolirani na otvorenom prostoru, izbjegavajte sklonište pod usamljenim visokim objektom, poput stabla. To može značiti nastavak vožnje sve dok ne pronađete odgovarajuće sklonište. Ponovno, svjesnost na promjenjive vremenske uvjete može vam pomoći da djelujete prije nego što rizik postane previše ozbiljan jer vožnja na snažnim vjetrovima ili padalinama može biti jednako opasna kao boravak u izloženom području.

Izravni udari groma na osobu su vrlo rijetki, ali se možete ozlijediti i na drugi način. Bočni bljeskovi, uzemljenje struje i provođenje su neki od načina kako udar munje može prouzročiti vaše ozljede. Ako izravno ili neizravno dođete pod utjecaj udara munje, odmah nazovite Hitnu službu i zatražite pomoć.

Munja nije jedini rizik kojeg trebamo biti svjesni tijekom oluje. Intenzivna kiša može stvoriti klizišta, poplave i druge nepogode koje predstavljaju rizik za korisnike cesta, što uključuje i bicikliste. Tuča može biti i fizički rizik, a vjetrovi mogu puhati oko objekata koji mogu poletjeti pod naletom jakog vjetra, te pogoditi i ozlijediti bicikliste.

Budite jako oprezni pri vožnjama na olujnom neveremenu. Potražiti privremeni smještaj i zaštititi se je pametna stvar koju trebate učiniti, čak i ako to znači da vaša vožnja mora pričekati.

 

Označeno u
Dijeli članak

O autoru

Toni Zorić

Biciklizam se uvukao u moj život još u 1999 godini nakon što sam napravio svoj prvi uspon i osvojio lokalno brdo. Od tad bicikl se polako počinje uvlačiti u sve pore mog života, tako da sam danas urednik portala BikeMagazin, natjecatelj, komesar i pored obitelji i poslovnih obaveza, još uvijek nalazim vremena za svoja dva bicikla. 
To sam ja… vozim i testiram bicikle… i pišem priče!

Internetska stranica: https://web.facebook.com/toni.zoric.9 Pošalji e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Napiši komentar

Portal BikeMagazin.info, prvi regionalni biciklistički portal, pokrenut sa željom da unaprijedi, promovira i razvija biciklizam u jugoistočnoj Europi kao sport, ali i kao način življenja.

Prijava na newsletter

Prijavite se na naš newsletter i ne propustite najnovije vijesti iz biciklističkog svijeta. Unesite svoju e-mail adresu u donji okvir i primajte naše obavijesti.
Na vrh
bikemagazin.info koristi kolačiće u svrhu što bolje interakcije s korisnicima i njihovog iskustva korištenja naše web stranice.