Stručne teme

Zašto je odmor nakon sezone dobra stvar

Nemojte se osjećati loše zbog malo vremena provedenog u odmaranju od bicikliranja. Zapravo to je jako korisno kako biste se resetirali, opustili i fokusirali na novu sezonu, da biste se ponovo vratili svježi i motivirani na biciklističke treninge.

Toplo vrijeme je iza nas i vrijeme prelazi na hladnu i tamnu zimu, i vjerovatno razmišljate o tome kako zadržati formu, jer vam se prilike za vožnju svakim danom smanjuju. Ali trebali biste uzeti u obzir i vrijeme kada ćete se odmoriti. Možda imate posao i obitelj zbog kojih ste zauzeti i odvajate većinu vremena cijele godine, ali tijekom toplijih sezona, mnogi od vaših slobodnih sati provedeni su na vožnjama. Iako možda ne vozite i natječete se profesionalno, i vi možete imati koristi od nekog vremena provedenog bez bicikla.
 


Možda ćete biti motivirani da tijekom zime zadržite što bolju kondiciju, ali najbolji način da to uradite može biti uzimanje pauze upravo sada ili nakon završetka ciklusa treninga i utrka. Uzmite za sebe vremena za oporavak od sezone koju ste imali, opuštanje se po vlastitim uvjetima prije ponovnog fokusiranja na novu sezonu i sljedećeg proljeća može Vam dati prednosti za vašu motivaciju i kondiciju. Donosimo nekoliko razloga zbog kojih biste trebali uzeti pauzu i odmoriti se prije nego što skočite na trenažer.
 

1. Resetirajte se

Psihičkim isključivanjem prekidača na nekoliko tjedana može vam pomoći da osvježite Vaš pristup treningu. Prebacite svoj fokus na održavanje i stjecanje kondicije kroz druge aktivnosti dok se približavate vašim ciljevima s obnovljenim entuzijazmom. Nema potrebe ili pritiska da ostanete u vrhuncu forme tijekom cijele zime. Procijenite što ste radili prošle godine i što niste. Sa svježim početkom vašeg treninga, možete bolje prilagoditi vaš plan prema onome što ste radili ove godine.

2. Opustite se

Motivacija za vožnju se mijenja i podložna je promjenama. Kako biste bili sigurni da je vaša motivacija visoka u danima kada je bitno, dobro je malo se opustiti prije nego što se ponovno usredotočite proljetni trening. Ne brinite o brojevima u nadolazećim tjednima. Ukoliko vozite, učinite to iz zabave, neka to bude lagana vožnja za istraživanje i uživanje. Ako je vrijeme loše ili ste umorni, nemojte se osjećato primorano da napravite taj trening. Nakon što ste proveli nekoliko tjedana opuštajući se, šanse su velike da ćete imati veliku želju da se što prije vratite na treninge s obnovljenim entuzijazmom. S malo više vremena u dnevnom rasporedu i viškom slobodnih sati, pokušajte razmišljati o tome kako da se doista opustite, pokušajte meditirati, a možda ćete nastaviti to raditi nakon što krenete voziti i trenirati.
 

3. Trening na otvorenom

Biciklisti su poznati po tome jer ne rade puno više od vožnje bicikla. Preskaču vježbe u teretani, grupne funkcionalne treninge, pa i čak i istezanje. Dok se odmarate od bicikla, pronađite druge načine da budete aktivni, kako biste očuvali formu i ne izgubite previše kondicije. Idite na lagano trčanje, krenite na sate joge, odvojite vrijeme za istezanja i grupne kružne treninge u zatvorenom ili krenite u teretanu kako biste promijenili stvari. Možda ćete biti u mogućnosti da neke od tih aktivnosti u kojima najviše uživate implementirate u svoju rutinu pred nadolazećom sezonom.

4. Razmazite se

Prava količina samokontrole važna je za održavanje forme, ali dok se odmarate, uživajte malo u stvarima koje volite bez osjećaja krivnje. To može biti u obliku slatkiša i grickalica, ili ako već određeno vrijeme promatrate neki dio opreme, možda je pravo vrijeme da se počastite, što će vam dati obnovljenu motivaciju nakon što se vratite treninzima. Dok odmarate i ne vozite toliko, imate veliku priliku da sebi dopustite malo više fleksibilnosti.
 

5. Obnovite motivaciju

Možda vam se ciljevi u 2018. godini nisu baš ispunili ili niste baš pogodili kondiciju kojoj ste se nadali. Vratite se natrag na prethodnu sezonu i razmislite o tome što biste mogli učiniti drugačije. Zbog ovoga je uvijek dobro voditi dnevnik treninga. Možda pronađete izgubljenu motivaciju negdje u sredini sezone i pronađete gdje ste popustili sa treninzima ili ste bili previše ambiciozni kada ste postavljali svoje ciljeve. Uokvirite svoje ciljeve i ono što želite postići na način koji je prihvatljiv i omogućuje uspjeh.
 

6. Briga o sebi

Nemojte se osjećati krivim zbog toga što ne vozite. Umjesto toga, vidite to kao priliku da se brinete za tjelesno i duševno zdravlje. Iako nitko ne želi previše vremena provesti odvojeno od nečega što voli, zabrinutost ili stres zbog postizanja određene kondicije, ne koristi nikome. Pauza može biti vaša prilika da se u potpunosti odmorite, oporavite i opustite baš u onoj mjeri koja je potrebna organizmu. Krenite na masažu ako imate napetosti u tijelu ili se posavjetujte s liječnikom ako je bilo nekih povremenih ozljeda na koje treba obratiti pozornost prije početka vožnje na trenažeru i zimskih treninga. Uvijek je dobro izvaditi nalaze i provjeriti svoj zdravstveno stanje prije početka nove sezone.

7. Slobodno vrijeme

Kada ne vozite četiri, osam ili više sati tjedno naći ćete više vremena za druge aktivnosti. Ispunite ovo vrijeme tako što stavljate više energije i ulažete vrijeme u svoje prijateljstvo kako biste nadoknadili one trenutke kada niste imali toliko vremena ili poradite na aktivnostima sa svojom obitelji. Pokupite knjigu u lokalnoj knjižari i bacite se na čitanje ili istražite neke druge interese, jer ćete imati malo više vremena na raspolaganju. Ako morate, čak možete podesiti i očistiti bicikl kako bi bio spreman za vožnju kada treninzi krenu.
 

8. Eksperimentirajte

Primjenom novog programa prehrane ili kros treninga u sredini sezone riskirate da ćete se morati nositi s neželjenim posljedicama tih promjena. Ovo vrijeme (vansezone) je savršeno vrijeme za eksperimentiranje kako bi saznali što vam dogovara ili ne odgovara. Nakon što ponovno počnete trenirati, vaše tijelo može patiti ako eksperimentirate ili pokušavate nešto na što nije naviklo. Prilikom odmora, obvezujte se na stvaranje tih promjena i primijenite ono što otkrijete da vam odgovara, prije nego se vratite u punom trening programu i vožnjama, bilo da se radi o treninzima na trenažeru ili zimskom bicikliranju.
 

9. Plan

Uzmite si vremena za razmišljanje o tome što želite postići u narednoj godini. Ciljate li na neku lokalnu utrku? Planirate li veliko putovanje za koje želite biti u prikladnoj formi? Ili želite samo zapapriti svojim prijateljima na Strava segmentima? Kada saznate kamo ste krenuli sa treninzima i koji su vam ciljevi, posavjetujte se s trenerom ili napravite plan do tih događaja i planirajte svoje treninge u skladu s tim. Ako vam je vrhunac forme još mjesecima daleko, nemojte se truditi da budete u vrhuncu forme na proljeće, ali postavite neke realne korake za sebe tijekom cijele zime. Budite realistični s onime gdje mislite da možete biti do kraja zime.
 

10. Jednostavno se vratite u biciklizam bez pritiska

Nakon pauze, poželjet ćete se vratiti natrag u svoju rutinu treninga i vožnji. Umjesto da krenete sa jakim vožnjama na trenažeru ili vani, dajte sebi tjedan ili dva da se vratite u formu i naviknete tijelo. Možda biste željeli odmah doći do forme, ali naučite biti strpljivi, što vam može donijeti velike rezultate i pomoći vam da ostanete u skladu s vašim planom.

Označeno u
Dijeli članak

O autoru

Toni Zorić

Biciklizam se uvukao u moj život još u 1999 godini nakon što sam napravio svoj prvi uspon i osvojio lokalno brdo. Od tad bicikl se polako počinje uvlačiti u sve pore mog života, tako da sam danas urednik portala BikeMagazin, natjecatelj, komesar i pored obitelji i poslovnih obaveza, još uvijek nalazim vremena za svoja dva bicikla. 
To sam ja… vozim i testiram bicikle… i pišem priče!

Internetska stranica: https://web.facebook.com/toni.zoric.9 Pošalji e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Napiši komentar

Portal BikeMagazin.info, prvi regionalni biciklistički portal, pokrenut sa željom da unaprijedi, promovira i razvija biciklizam u jugoistočnoj Europi kao sport, ali i kao način življenja.

Prijava na newsletter

Prijavite se na naš newsletter i ne propustite najnovije vijesti iz biciklističkog svijeta. Unesite svoju e-mail adresu u donji okvir i primajte naše obavijesti.
Na vrh
bikemagazin.info koristi kolačiće u svrhu što bolje interakcije s korisnicima i njihovog iskustva korištenja naše web stranice.