Stručne teme

Kako spriječiti pojavu grčenja mišića tokom vožnje

Svi smo barem jednom tokom vožnje ili oni malo napredniji tokom utrke osjetili grč u mišićima i znamo koliko je to ružan osjećaj.

Pored toga što je bolno, utječe dosta na naše performanse. Što možemo učiniti kako bi spriječili grčenje mišića?

Kada je riječ o liječenju ili sprječavanju grčeva u mišićima, nema jednostavnog odgovora. Naravno, možete popiti najnoviji trendi sportski napitak, ali to možda nije najbolji plan obrane. Istina je, unatoč godinama istraživanja, grčevi i umor općenito još uvijek su uglavnom slabo shvaćeni. Ne znamo zašto su neki ljudi skloniji grčevima nego drugi, baš kao što ne možete sa sigurnošću znati zašto se pojavljuju. To može biti pretjerano naprezanje, prehrana, dehidracija ili bilo koja kombinacija čimbenika.
Iako dvosmislenost može biti frustrirajuća, evo što trebate znati kako biste spriječili grčeve mišića tijekom vožnje.

ŠTO UZROKUJE GRČENJE MIŠIĆA

Kao što je već spomenuto, znanstvenici nisu uspjeli postići konsenzus o tome što uzrokuje grčeve u mišićima. Povijesno gledano, smatralo se da je rezultat dehidracije. Kada se znojite gubite tekućine, a uz njih i elektrolite. Elektroliti se koriste kako bi se pomoglo kemijskom pečenju mišićnih vlakana, tako da kada su iscrpljeni mišići dobijemo grčeve kao rezultat. Iako je to još uvijek uobičajena teorija, nedavne studije su pokazale da izmijenjena neuromuskularna kontrola može biti vjerojatniji uzrok grčeva mišića. U osnovi, živci koji prenose signale do i od vaših mišića i vašeg mozga postaju umorni jednako kao i vaši radni mišići. Ti živčani signali počinju zatajevati. Ovaj neuromotorni umor može slati preklapajuće, nekontrolirane signale na vaše mišiće. Rezultat: trzanje, grčevi, potpuno zatvaranje radnih mišića ili osjećaj 'mrtvih nogu' i nemogućnost proizvodnje energije.

KAKO SPRIJEČITI GRČENJE MIŠIĆA TOKOM VOŽNJE

Sportovi izdržljivosti kao što je vožnja bicikla su bazirani na tome da gurate sebe do granica izdržljivosti. Prvo, postoji mentalni umor koji može poprimiti vrlo fizičke efekte uzrokujući da se mučite ili na neki drugi način usporite. U drugim slučajevima vaše se tijelo doslovno bori protiv vas u obliku grčeva. To je nešto s čime se svaki sportaš susreo u jednom trenutku, ali evo što možete učiniti da se pokušate boriti protiv toga.

RUTINSKO ISTEZANJE

Rutinsko istezanje prije, poslije i tijekom vožnje može u potpunosti spriječiti grčeve. Ako osjetite da se mišić počinje trzati ili grčiti, povucite ga i ispružite ga dinamičnim potezima (ne statičkim!). To može spriječiti pojavu grčeva u mišićima. Također, važno je imati zdrave mišiće koji su dovoljno fleksibilni da održavaju pravilan položaj na biciklu, te tako mogu spriječiti grčeve na tim dužim vožnjama.

HIDRATACIJA I PREHRANA

Nemojte previše brinuti o elektrolitima, osim ako ne vozite dugo, a ako to učinite, pobrinite se da je to kvalitetno sportsko piće ili napravite svoje. Inače, voda mora biti vaš najbolji prijatelj. Važno je ostati hidriran prije, za vrijeme i nakon vožnje kako bi se osiguralo da vaše tijelo ima ono što mu je potrebno. Također osigurajte da unosite dovoljno kalorija kako biste izdržali napore na biciklu.

PRAVILNO ZAGRIJAVANJE

Osigurajte da počnete vožnju lagano i zagrijavajte mišiće prije nego što krenete jakim naporom. Ako radite utrku na kratkim udaljenostima, otiđite na vožnju zagrijavanja prije same utrke, tako da odmah nakon starta možete krenuti punom pedalom.

USPORITE

Ako se vaši mišići grče i možete vidjeti svoje kvadricepse kako trepere vrijeme je da usporite. Nemojte odmah po startu ići prejako, osigurajte si kvalitetne treninge kako bi mogli gurati sebe jako bez prevelikog stresa na mišiće. Jedna od najčešćih veza s grčevima je odgovor na neuobičajen intenzitet ili opterećenje.

 

Dijeli članak

O autoru

Yopa

Pošalji e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Napiši komentar

Portal BikeMagazin.info, prvi regionalni biciklistički portal, pokrenut sa željom da unaprijedi, promovira i razvija biciklizam u jugoistočnoj Europi kao sport, ali i kao način življenja.

Prijava na newsletter

Prijavite se na naš newsletter i ne propustite najnovije vijesti iz biciklističkog svijeta. Unesite svoju e-mail adresu u donji okvir i primajte naše obavijesti.
Na vrh
bikemagazin.info koristi kolačiće u svrhu što bolje interakcije s korisnicima i njihovog iskustva korištenja naše web stranice.