Stručne teme

Ovo je trenutno najbrža guma na tržištu

Želite najbržu gumu koja je trenutno na tržištu? To bi bila guma Race King iz tvrtke Continental, koja je službeno proglašena najbržom gumom koju trenutno možete kupiti za novce.

Švicarski mtb nacionalni tim proveo je prve znanstvene eksperimente pred olimpijadu u Riu 2016 god. Race King je prošao sve testove bolje od ostalih.

Istraživanje je rađeno u tajnosti, i bilo je toliko osjetljivo da se tek sada mogu otkriti rezultati. Znanstveni eksperiment pokazuje koja se od ukupno devet testiranih guma najbolje ponaša na stazi, te koja guma koristi najmanju količinu energije pri kotrljanju.

U testu Race King dosljedno je bio ispred svih. Schwalbeov Racing Ralph je na donjem dijelu ljestvice, potom slijedi Specializedova guma Renegade. Srednji dio ljestvice zauzima Maxxis Ikon, te nekoliko modela proizvođača Dugast, Bontrager XR1 i Ritchey Shieldom penju se u sami vrh.

U brojevima, Continentalov koeficijent otpora kotrljanja u pet različitih ispitivanja bio je 0,0205, Ritchey je imao 0,0236. Znanstvenici kažu kako bi odabir gume s najmanjim otporom kotrljanja povećao brzinu na XC stazi za 3,2%. Dakle, umjesto 100 minuta za završetak utrke, možete očekivati ??da ćete preći cilj ispod 97 minuta, ovisno o stupnjevima i snazi.

Za test guma znanstvenici Švicarskog federalnog instituta za sport morali su standardizirati sve. Koristili su Colnago C29 Team Edition hardtail mtb bicikl. Sve gume su bili top modeli poznatih svjetskih proizvođača, postavljeni na XR 1501 Spline One kotače. Slijedili su savjete poznatih pro vozača. Staza je načinjena od 40 % trave, 30 % blata i 30 % šljunka.

Otpor pri kotrljanju samo je jedan od faktora koje trebate razmotriti prilikom odabira guma za vaš bicikl. Grip i otpornost na probijanje trebali bi ipak biti najvažniji pri kupovini!

Označeno u
Dijeli članak

O autoru

Toni Zorić

Biciklizam se uvukao u moj život još u 1999 godini nakon što sam napravio svoj prvi uspon i osvojio lokalno brdo. Od tad bicikl se polako počinje uvlačiti u sve pore mog života, tako da sam danas urednik portala BikeMagazin, natjecatelj, komesar i pored obitelji i poslovnih obaveza, još uvijek nalazim vremena za svoja dva bicikla. 
To sam ja… vozim i testiram bicikle… i pišem priče!

Internetska stranica: https://web.facebook.com/toni.zoric.9 Pošalji e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Napiši komentar

Portal BikeMagazin.info, prvi regionalni biciklistički portal, pokrenut sa željom da unaprijedi, promovira i razvija biciklizam u jugoistočnoj Europi kao sport, ali i kao način življenja.

Prijava na newsletter

Prijavite se na naš newsletter i ne propustite najnovije vijesti iz biciklističkog svijeta. Unesite svoju e-mail adresu u donji okvir i primajte naše obavijesti.
Na vrh
bikemagazin.info koristi kolačiće u svrhu što bolje interakcije s korisnicima i njihovog iskustva korištenja naše web stranice.