Stručne teme

Savjeti: Kako zaustaviti iritantnu "škripu" disk kočnica

OPREZ: Prilikom rada na disk kočnicama, pazite na svoje prste, jer oštri dijelovi diska mogu nanijeti ozbiljne povrede.

Slikate prizor, upravo ste se popeli na vrh borovom šumskom stazom. Zaustavljate se, kratki odmor i sve što možete čuti je povjetarac koji blago uzburkava vrh drveća i ptice koje pjevaju toliko lijepo da vas prosto tjeraju u savršenu idilu. Zašto sve te radosti kvariti živciranjem, i pogrešnim zvukom koji dolazi iz vaših kočica. 

Mir, tišina i zvukovi prirode prekrasan su dio brdskog biciklizma, zar ne. Često tu radost kvare nesnosni zvukovi naših ljubimaca. Ne samo da buka disk kočnica stvara neugodu, nego upravo često može ugroziti i same performanse bicikla. 

Buka disk kočnica dolazi iz dva izvora; Neusklađenost ili kontaminacija raznim lubrikantima, i masnim nečistoćama kojih nekad zna biti i previše na nekim točkama bicikla.

Srećom sve je rješivo, te nema nekih velikih potreba za mehaničkim znanjem, specijalnih alata ili čak kompetencija za rješavanje ovog zajedničkog problema na brdskom biciklu. Samo mnogo strpljenja.

Video u nastavku jednostavno pokazuje rješavanje ovog neugodnog problema. 


 

Označeno u
Dijeli članak

O autoru

Toni Zorić

Biciklizam se uvukao u moj život još u 1999 godini nakon što sam napravio svoj prvi uspon i osvojio lokalno brdo. Od tad bicikl se polako počinje uvlačiti u sve pore mog života, tako da sam danas urednik portala BikeMagazin, natjecatelj, komesar i pored obitelji i poslovnih obaveza, još uvijek nalazim vremena za svoja dva bicikla. 
To sam ja… vozim i testiram bicikle… i pišem priče!

Internetska stranica: https://web.facebook.com/toni.zoric.9 Pošalji e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Napiši komentar

Portal BikeMagazin.info, prvi regionalni biciklistički portal, pokrenut sa željom da unaprijedi, promovira i razvija biciklizam u jugoistočnoj Europi kao sport, ali i kao način življenja.

Prijava na newsletter

Prijavite se na naš newsletter i ne propustite najnovije vijesti iz biciklističkog svijeta. Unesite svoju e-mail adresu u donji okvir i primajte naše obavijesti.
Na vrh
bikemagazin.info koristi kolačiće u svrhu što bolje interakcije s korisnicima i njihovog iskustva korištenja naše web stranice.