Stručne teme

Čelik, aluminij, titan, karbon što odabrati?

Ako kupujete novi bicikl, tada ćete zasigurno biti preplavljeni ponudom, izborom i cijenama.

U tom trenutku treba dobro razmisliti, i sve dobro odvagati. Mnogo je faktora koje možete upotrijebiti za odabir. Tu je cjenovni rang, specifikacija opreme, namjena bicikla, geometrija, odanost nekoj marki ili boja bicikla. Sve ovo određuje da li će vam se neki bicikl svidjeti ili ne.

No ponekad vam je bitna samo jedna stavka. Materijal od kojeg je načinjen sami okvir bicikla.


Četiri su osnovna zajednička materijala za proizvodnju okvira. To su čelik, aluminij, titan, i karbon. Sami materijal može jako mnogo utjecati na vožnju i namjenu bicikla, pa je jako dobro znati ključne stvari prije nego se odlučite za kupnju i konačnu odluku.

 

Za neke ljude izbor materijala je jednako važan kao i same komponente na biciklu. Okvir je srce vašeg novog bicikla i mjesto gdje većina proračuna ide, pa tako sami materijal može igrati veliku ulogu, zato se isplati odabrati mudro.  


Aluminij

Aluminij je najčešće korišteni materijal i koristi se prvenstveno za bicikle pristupačnijeg cjenovnog raspona. Idealan je materijal, jer daje kruti i lagani okvir. Dugi niz godina aluminijski okviri su nepravedno označeni kao pružatelji oštre i neugodne vožnje, ali krutost je funkcija njegovog dizajna i zaista najnoviji aluminijski okviri uklanjaju svaki mit o tome, te zauzvrat daju udobnu vožnju.

 

Čelik

U godinama koje su iza nas čelik je bio jedini izbor, pa je kupnja novog bicikla bila relativno jednostavna. Čelik i danas još uvijek ima svoje mjesto u biciklističkoj industriji proizvodnje okvira. Čelik iako težak materijal na glasu je po svojoj povozitoj „glatkoj“ vožnji. Novi čelični profili obnovili su sami interes za istim. Čelični profili današnjice koji uključuju i inox ponudu, sada su lakše i čvršći.

Titan

Titan je vrlo poželjan materijal zbog svoje popularne kvalitete vožnje, savitljivog i upijajućeg ponašanja. Također je lakši od čelika, čvršći od aluminija i ima anti-korozivna svojstava. Sama činjenica da se njegova površina može polirati znači da bi ovakav okvir trebao trajati doživotno. Karakterizira ga visoka cijena materijala, ali ta cijena nije ni približna onoj od prije nekoliko desetljeća kada je titan bio preskup, i bio dostupan samo rijetkima. Titan se može upotrijebiti za izgradnju bicikla visoke učinkovitosti, a godinama smo imali neke dobre primjere. Zbog činjenice da je jako udoban, ovaj okvir jako često možete vidjeti kod ljudi koji s biciklom putuju svijetom, i prelaze duže relacije.

Većina titanskih okvira izrađena je od 3AL-2.5V cijevi (gdje je titan legiran s 3% aluminijem i 2,5% vanadijem) i 6Al-4V, teži stupanj titana, vidljiv na puno skupljim okvirima. Budući da je teško i skupo napraviti 6Al-4V u bešavne cijevi, često se koristi za obrađene dijelove poput glave cijevi.


Karbon

Karbon, karbon, i samo karbon. Za mnoge bicikliste nema drugog izbora osim karbonskih vlakana. Moramo priznati, to je zaista dominantan materijal u svijetu utrka, to je najlakši i najkrući materijal od sva četiri izbora. Ali zato može biti i najskuplji. Karbon je najfleksibilniji materijal i nudi dizajnerima veliki opseg prilagodbe. Za razliku od drugih, ovakav okvir nije ograničen oblikom cijevi, i može ga se prilagoditi da bude što aerodinamičniji. Dizajneri mogu relativno lako manipulirati karbonskim vlaknima kako bi stvorili okviri s posebnom ravnotežom i svojstvima, bilo da se radi o još laksem okviru, udobnosti, i krutosti.

Označeno u
Dijeli članak

O autoru

Ivo Primorac

Pošalji e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

1 komentar

  • Zoran R. Zoran R. Link komentara 03. 04. 2018

    Kao što je i navedeno u tekstu, ram je srce bicikla i treba mu posvetiti posebnu pažnju. Moj glas ide čeličnim ramovima, a evo i zašto. Čelićni ramovi (cr-mo) su najbolji za rekreativca jer pružaju najveću vrijednost uloženo - dobijeno. Naravno mislim na serijske vrhunske izvedbe cr-mo ramova, jer custom produkcija je samo za izuzetno bogatu elitu. Same vozne karakteristike čeličnih ramova su neprevaziđene. Vožnja je udobnija nego na aluminijskim i karbonskim ramovima. Takođe, sigurnost je na višem nivou. Aluminij i karbon imaju tendenciju nenajavljenog pucanja, dok čelik to "najavi" tako što se prvo pojavi oštečenje. Čelik takođe ima manji zamor materijala, što opet dovodi do toga da je čelični ram dugoviječniji od ostalih.

Napiši komentar

Portal BikeMagazin.info, prvi regionalni biciklistički portal, pokrenut sa željom da unaprijedi, promovira i razvija biciklizam u jugoistočnoj Europi kao sport, ali i kao način življenja.

Prijava na newsletter

Prijavite se na naš newsletter i ne propustite najnovije vijesti iz biciklističkog svijeta. Unesite svoju e-mail adresu u donji okvir i primajte naše obavijesti.
Na vrh
bikemagazin.info koristi kolačiće u svrhu što bolje interakcije s korisnicima i njihovog iskustva korištenja naše web stranice.