Zanimljivosti

Još jedno pobjeda biciklizma - utvrđeno da pomlađuje imunološki sistem

Nakon što je nedavno potvrđeno da je tajna sreće u bicikliranju, najnovije istraživanje potvrdilo je i da biciklizam može usporiti posljedice starenja i pomladiti imunološki sustav..

Prema pisanju Guardiana, znanstvenici su testirali 125 biciklista amatera u dobi od 55 do 79 godina i usporedili ih sa zdravim odraslim osobama iz različitih dobnih skupina koji nisu redovno vježbali.

Rezultati objavljeni u časopisu Aging Cell pokazali su da su biciklisti s vremenom sačuvali mišićnu masu i snagu, a istodobno održavali stabilnu razinu masti i kolesterola u organizmu. Muškarci su zadržali visoku razinu testosterona.

Ustanovljeno je da thymusi kod starijih biciklista generiraju T-stanice u količini kao i kod mlađih ljudi.

Muškarci koji su sudjelovali u istraživanju morali su biciklom preći 100 km za manje od 6,5 sati, dok su žene vozile 60 km za 5,5 sati. Skupina koja nije vježbala činila je 75 zdravih osoba u dobi od 57 do 80 godina, i 55 osoba u dobi od 20 do 36 godina.

Mnoge druge studije također su pokazale velike zdravstvene prednosti biciklizma. Jedno nedavno istraživanje utvrdilo da redovna vožnja bicikla smanjuje rizik od smrti za više od 40 posto, a rizik od raka i srčanih bolesti smanjuje  za 45 posto, a drugo istraživanje  da bicikliranje ljude čini aktivnijima i zdravijima te na koncu sretnijima.

 

Dijeli članak

O autoru

Galileo

Sreću ne možeš kupiti ali možeš kupiti bicikl, to je dovoljno blizu.

 

Pošalji e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Napiši komentar

Portal BikeMagazin.info, prvi regionalni biciklistički portal, pokrenut sa željom da unaprijedi, promovira i razvija biciklizam u jugoistočnoj Europi kao sport, ali i kao način življenja.

Prijava na newsletter

Prijavite se na naš newsletter i ne propustite najnovije vijesti iz biciklističkog svijeta. Unesite svoju e-mail adresu u donji okvir i primajte naše obavijesti.
Na vrh
bikemagazin.info koristi kolačiće u svrhu što bolje interakcije s korisnicima i njihovog iskustva korištenja naše web stranice.