Vijesti

Studija pokazala: Reflektirajuća odjeća ne utječe na smanjenje broja nezgoda

Možda ste mislili na reflektirajuću odjeću kao dobar način da poboljšate svoju sigurnost na cesti, no nedavno istraživanje otkrilo je da nošenje takve odjeće ne utječe na smanjenje broja nezgoda.

Studija psihologa na Sveučilištu u Bologni, objavljena u ožujskom izdanju časopisa Journal of Transport & Health, promatrala je zakonodavstvo koje obvezuje reflektirajuću odjeću i usporedilo je s statistikama nesreća tijekom 15 godina između 2001. i 2015.

 

Zaključci profesora Gabriela Pratija bili su uvjerljivi, a njegova studija koja je pokazala da "provedba zakona koja nameće visoku vidljivost odjeće za bicikliste nije utjecala na broj bicikla koji su sudjelovali u cestovnim nesrećama, kao i na njihov udio u ukupnom broju“.

 

Istraživanje je također pokazalo da nije bilo utjecaja na broj nesreća bez obzira gledate li u razdoblje neposredno nakon uvođenja zakona ili na duži rok. "Istraživanje sugerira da to može pomoći vozačima lakše vizualiziranje pješaka i biciklista", rekao je Cherry Allan, voditelj kampanje i koordinator britanske organizacije Cycling UK.

 

Međutim, novo istraživanje bi moglo pokazati da bi biciklisti koji koriste svjetla, čak i tijekom dana, mogli pomoći smanjenju broja nesreća na prometnicama. 2013 godine dansko istraživanje otkrilo je da su vozači koji su korisili treptajuća svjetla tijekom dana smanjili nesreće s motornim vozilima za 47%.

Dijeli članak

O autoru

Ivo Primorac

Pošalji e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Napiši komentar

Portal BikeMagazin.info, prvi regionalni biciklistički portal, pokrenut sa željom da unaprijedi, promovira i razvija biciklizam u jugoistočnoj Europi kao sport, ali i kao način življenja.

Prijava na newsletter

Prijavite se na naš newsletter i ne propustite najnovije vijesti iz biciklističkog svijeta. Unesite svoju e-mail adresu u donji okvir i primajte naše obavijesti.
Na vrh
bikemagazin.info koristi kolačiće u svrhu što bolje interakcije s korisnicima i njihovog iskustva korištenja naše web stranice.