Berd – najlakše žbice na svijetu

Tvrtka sa sjedištem u Minnesoti, nazvana Berd, stvorila je ono za što tvrde da su najlakše žbice za kotače bicikla na svjetu.

Umjesto čelika ili aluminija, Berdove Polylight žbice izrađeni su od jedinstvenog polimera nazvanog polietilen s iznimno visokom molekularnom težinom.

Zašto polimer umjesto metala?

Berd navodi tri glavne prednosti korištenja Polimerskih žbica.

Najočitije je smanjenje težine, iz Berda tvrde da do 250 grama može biti ušređeno na paru kotača. Jedna žbica dužine 265mm dolazi sa težinom od 2,3 grama.

Za referencu, DT Swiss Comp žbica (2.0/1.8/2.0) teži otprilike 5.9 g, prosječne žbice oko 6.9 grama, a DT Swiss Revolution (2.0/1.5/2.0) oko 4.4 grama.

Druga tvrdnja je smanjenje vibracija. Kotači izgrađeni s Berdovim žbicama imaju uglađeniji rad i udobniji su od kotača s metalnim žbicama, tvrde iz Berda.

Posljednji je smanjenje kvarova. Berd tvrdi da polimerske žbice ne trpe od zamora kao što trpi metal, čime je smanjena vjerojatnost pucanja žbica na kotačima i poboljšana otpornost na udarce.

Jesu li čvrste?

Berd tvrdi da, iako su njihove žbice duplo lakše, one su čvršće od tradicionalnih žbica. Žbice od Polimera po testiranjima mogu davati potporu do 300kg (660lbs) napetosti, zasebno.

Jesu li aerodinamične?

Na prosječnoj brzini vožnje Berd žbice zadržavaju svoje frakcije unutar jednog vata. Širina Polimerske žbice iznosi 1.8mm.

Kako se montiraju?

Na obručevima – Polimerske žbice se montiraju kao i tradicionalne. Sa jedne strane dolazi standardni metalni vijak od 2,0 mm koji se pričvršćuje za niplu.

Na strani nabe, žbice imaju ušicu koja se provlači kroz rupicu na nabi i pričvršćuje se malom šipkom. Kompaktibine su sa svim vrstama naba.

Jesu li legalne?

Da, Polilightovi glasnici su odobreni od UCI-a. Berd se udružuje s nekoliko prilagođenih proizvođača kotača, radeći s proizvođačima kotača i nude uslugu za obnovu vaših trenutačnih kotača s njihovim polimernim žbunjama. Više informacija možete pronaći na berdspokes.com.

Izvor: BikeRadar

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More