Čiker MTB Maraton 2018.

MTB “Čiker” iz Kraljeva, u saradnji sa više od petnaest turističkih organizacija, od 2012. godine organizuje “Čiker MTB maraton” čija relacija svake godine polazi iz Kraljeva, a završava se u nekoj od opština u Crnoj Gori.

Prve godine maraton je bio deo IPA projekta: “Biciklom kroz Srbiju i Crnu Goru”, koji je proglašen za najbolji projekat prekogranične saradnje u 2012. godini, i finansiran je od strane EU.

 

 

Maraton nema takmičarski karakter. Cilj organizacije maratona je sportsko-turistički tj. pored propagiranja biciklizma kao sporta i zdravog načina života, maraton promoviše i turističke i kulturne potencijale dve zemlje. Maraton traje deset dana i prolazi kroz brdsko-planinske predele dve zemlje, obilazeći pri tom turističke centre, kao i kulturne i druge znamenitosti na tim teritorijama.
 


Do sada su na maratonu učestvovali biciklisti iz Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije, Mađarske, Austrije, Švajcarske, Nemačke, Italije, Čilea i SAD-a.

2018. godine maraton će trajati 10 dana i završiće se u Ulcinju, na krajnjoj južnoj tački Crnogorskog primorja. Start maratona je u nedelju 24.06.2018. godine, a povratak u Kraljevo je planiran za 03.07.2018. godine.

 


Maratonci će se u Kraljevu okupiti dan pre starta maratona 23.06. Toga dana na gradskom trgu u Kraljevu, u popodnevnim časovima, biće organizovana promocija maratona, kao i mini-sajam turizma, na kome će učestvovati turističke organizacije iz opština kroz koje je maraton prolazio od svog početka 2012. godine.

U večernjim časovima istog dana, u zgradi gradske uprave, bići organizovan koktel za sve učesnike maratona, goste i predstavnike turističkih organizacija.
 


Plan organizacije maratona po danima obuhvata:

 1. DAN: Maraton kreće iz centra Kraljeva, prolazi pored  osam vekova starog Manastira Žiča, odakle trasa nastavlja kroz Matarušku Banju, i putem u podnožju planine Stolovi do sela Bogutovac, gde će preko visećeg mosta maratonci preći reku Ibar.

Od sela Bogutovac, trasa maratona nastavlja uz reku Lopatnicu, zatim obroncima planina Jelica i Čemerno, nakon čega se polako spušta do Guče, gde maratonci mogu posetiti čuveni ‘’Muzej truba’’ i gde je planirano prvo prenoćište.

 1. DAN: Iz Guče, trasa maratona drugog dana prolazi kroz gradić Požegu, zatim preko sela Zlakusa, poznatom po proizvodnji grnčarije, pored Potpećke pećine, preko sela Nikojevići i Rudine, dolazi do Zlatibora, gde će maratonci noćiti druge noći.
   
 2. DAN: Trećeg dana maratonci će od Zlatibora, preko Gostilja, prolazeći pored poznatog vodopada i Stopića pećine, zatim kroz Ljubiš, rodno mesto Ljubivoja Ršumovića, pa pored Zlatarskog jezera, stići do Nove Varoši, u podnožju planine Zlatar, gde će biti organizovano treće noćenje.
   
 3. DAN: Od Nove Varoši, preko Vodene poljane, gde se nalazi crkva brvnara Kozme i Damjana, pored vrha planine Zlatar (Golo Brdo 1627mnm), trasa maratona se, četvrtog dana, spušta do Prijepolja gde će maratonci imati mogućnost da obiđu poznati Manastir Mileševa.

Od Prijepolja trasa prelazi reku Lim, da bi, preko sela Župa i Hrta stigla do Kamene Gore na visini od oko 1300mnm, poznatoj po seoskom turizmu i čuvenom ‘’Svetom boru’’.

 1. DAN: Petog dana maratona, biciklisti će preći granicu sa Crnom Gorom preko Vukovog brda, van zvaničnog graničnog prelaza, odakle će se, preko Mataruga i Kosanice, trasa spustiti do čuvenog mosta na Đurđevića Tari.

Od Đurđevića Tare, strmim putem trasa maratona vodi do Žabljaka, gradića na najvišoj nadmordkoj visini na Balkanu na 1465m, koga okružuju 23 planinska vrha planine Durmitor, visine preko 2300m nadmorske visine. Na Žabljaku će se završiti peti dan maratona.

 1. DAN: Trasa od Žabljaka, pored Vražjeg jezera preko Gornje Bukovice, dolazi do Šavnika gde je planirana duža pauza za odmor i užinu maratonaca, jer ih od Šavnika čeka najzahtevnija deonica na celom maratonu, uspon do mesta Krnovo na 1490mnm.

Od Krnova trasa se blago spušta do Ski-centra Vučje, gde će maratonci noćiti šestu noć.

 1. DAN: Ujutru sedmog dana maratonci će se od Vučja spustiti u Nikšić, grada izgrađenog pored rimskog vojnog utvrđenja Onogošt, izgrađenog u IV veku. Posle pauze u Nikšiću, maratonci će nastaviti do čuvenog Manastira Ostrog iz 17. Veka.

Od Manastira Ostrog trasa maratonce vodi kroz Danilovgrad, mesta na desnoj obali reke Zete, zatim dolinom Zete do Podgorice, prestonice Crne Gore i konačne deestinacije sedmog dana.

 1. DAN: Osmog, poslednjeg dana pedaliranja, trasa maratona će od Podgorice, preko Virpazara, pa putem pored Skadarskog jezera, maratonce dovesti do same granice sa Republikom Albanijom, pri čemu će sa prevojne tačke na planini Rumiji, imati veličanstven pogled na Skadarsko jezero, deo grada Skadra u Albaniji, adu reke Bojane i Jadransko more.

Nakon pauze na vidikovcu, maratonce će trasa lagano spustiti do Ulcinja, najjužnije tačke na Crnogorskom primorju, gde će se nalaziti cilj ’’Čiker mtb maratona 2018’’

Ukupna dužina trase maratona iznosiće oko 600km

 1. DAN: Deveti dan maratona zamišljen je kao ’’slobodan dan’’ kada će učesnici maratona imati mogućnost da uživaju u lepotama ulcinjskim plaža i Ade Bojane.

U večernjim časovima devetog dana biće organizovano tradicionalno ’’Završno veče’’ za sve učesnike, goste, kao i predstavnike turističkih organizacija gradova kroz koje je maraton prošao.

 1. DAN: Desetog dana učesnici maratona se organizovano autobusima vraćaju do Kraljeva, dok se njihovi bicikli prevoze teretnim vozilima.

Dolaskom u Kraljevo, u večernjim časovima 03.07.2018. biće zvanično završen ’’Čiker mtb maraton 2018’’.

TRASA PUTA ČIKER MTB MARATON 2018.

 

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More