Dumoulin: Da sam ja Froome ne bih se utrkivao

Tom Dumoulin (Team Sunweb) izjavio je kako smatra da se Chris Froome ne bi trebao utrkivati dok traje istraga u vezi doping afere „salbutamol“. Obojica se trenutno nalaze na utrci Tirreno – Adriatico, koji im je prva velika priprema za Giro d'Italia.

Dok Dumoulin brani titulu, Froome će na talijanskom Grand Touru loviti posljednju trotjednu utrku koja nedostaje u njegovoj kolekciji. Međutim, njegov nastup u Italiji još ovijek visi o koncu, budući da nije donešena presuda u vezi spornog nalaza s prošlogodišnje Vuelte, prema kojem je Britanac uzeo dvostruko veću dozu lijeka za astmu od dozvoljene.

Dumoulin i njegova momčad Sunweb su članovi MPCC-a, te prema pravilima tog tijela Dumoulin se ne bi smio utrkivati da se nalazi na Froomeovoj poziciji. Međutim, Team Sky nije član MPCC-a i ne podliježe njihovim pravilima, stoga Froome nastupom na utrkama pravno ne krši nikakva pravila. No, unatoč pravnoj valjanosti, Britanac i njegova kompletna momčad našli su se na udaru medija i ostalih vozača.

„Ne krši nikakva pravila. Može li nastupiti? Može. Je li to dobro za biciklizam? Ne. Da li itko može profitirati od ovoga? Ne. Pravno gledano smije nastupiti i recimo ako je nevin, mogu razumjeti zašto je ovdje. Ja osobno, kao i moja momčad, imam drugačije mišljenje o tome. Da sam na njegovom mjestu ne bih smio nastupati zbog MPCC pravila. Vjerojatno ne bih ni htio to, ali Sky je drugačijeg razmišljanja. To je njihovo pravo,“ rekao je Dumoulin za Cyclingnews.

Na pitanje što misli o Team Sky-u, koji se također našao na udaru medija Nizozemac je kratko prokomentirao: „S moje točke gledišta sve se čini kao veliki nered, međutim ne znam dovoljno da dadnem konkretniju izjavu.“

Dumoulin se nada kako će presuda u slučaju Froome ugledati svijetlo dana prije starta Giro d'Italia. Duel prošlogodišnjih pobjednika Grand Tour utrka je nešto što ljubitelji biciklizma s nestrpljenjem očekuju, ali sumnje u Froomeovu regularnost mogle bi ozbiljno narušiti utrkivanje ukoliko presuda ne bude donesena u što skorijem roku.

„Nadam se da će se sve riješiti prije Gira. Ako ne, na meni je da prihvatim takvu situaciju. Nemam utjecaja na slučaj tako da se ne trebam zamarati time. Jednostavno, samo se nadam da će se sve što prije riješiti,“ zaključio je svjetski prvak u kronometru.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More