Girmay do povijesne pobjede i neugodne ozljede oka zbog šampanjca

Biniam Girmay osvojio je povijesnu pobjedu na Giro d'Italia kao prvi crni afrički vozač koji je osvojio etapu na Grand Touru u utorak u Jesiju.

No, slavlje je nažalost naglo završilo nakon što je ozlijedio oko na postolju.

Lošim spletom okolnosti čep s boce šampanjca na slavljeničkom postolju nakon utrke udario je Girmaya i ozlijedio mu lijevo oko.

Organizatori utrke Giro d'Italia RCS Sport potvrdili su da su Girmaya pregledali liječnici tima i utrke oko 15 minuta nakon incidenta, te je odlučeno da se odveze u bolnicu na dodatne liječničke kontrole.

"Nakon ceremonije, Girmay više nije mogao vidjeti", rekao je liječnik tima Piet Daneels za Sporza. "Odmah smo došli u bolnicu Jesi, ovdje su ga dobro liječili. Imao je krvarenje u prednjoj očnoj šupljini. Takvo krvarenje ne prijeti samom oku, ali je važno da se to prati."

Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux kasnije je potvrdio za RCS Sport da se Girmay vratio u hotel momčadi nakon liječničkog pregleda i da se odmara. Momčad će donijeti odluku o tome hoće li nastaviti ujutro prije etape 11 u Santarcangelo di Romagni.

"Trenutno je bolje. Ali da bi odlučio hoće li početi sutra, morat će uzeti još jednu noć", rekao je Daneels. Kako sada stoji, mislim da nema trajne štete, ali moramo pričekati i vidjeti. Sutra će biti nova procjena, ali bit ćemo oprezni s ovim incidentom."

U razgovoru s De Wereldom Vandaagom na Radiju 1, sveučilišna oftalmologinja Carina Koppen rekla je da su ozljede od plute česte i mogu uzrokovati ozbiljne ozljede oka.

"To je klasik. Kada ste dežurni kao oftalmolog tijekom praznika, znate da je to jedna od najčešćih nesreća. Čep može izazvati vrlo jak udarac u očnu jabučicu, što može uzrokovati krvarenje ili modrice na tkivu. To može uzrokovati privremene ozljede, ali i trajna oštećenja oka. Ako nemate sreće, oko može i suziti, nakon čega se mora obaviti operativni zahvat. A to nije ništa."

 

Upitana može li, prema njenom liječničkom mišljenju, Girmay nastaviti s utrkom u srijedu, Koppen je rekla: "Teško je davati izjave. Čak i ako ozljede dobro zacijele i ako ne pretrpi trajna oštećenja, njegov vid može biti vrlo ograničen … Možda ne vidi ništa iz zahvaćenog oka ili ako mu nedostaje percepcija dubine, Girmay ne može nastaviti utrku."

Girmay je ostvario prvu etapnu pobjedu na Grand Touru u svojoj karijeri – i prvu u povijesti za Eritrejca – dok je pobijedio Mathieua van der Poela (Alpecin-Fenix) u sprintu.

Njegova pobjeda u Jesiju predstavlja još jednu povijesnu nakon pobjede u Gent-Wevelgemu u ožujku. Na Giro d'Italia, Girmay je završio drugi iza Van der Poela u uvodnoj fazi i osvojio još četiri mjesta u prvih pet prije nego što je odnio pobjedu na etapi 10.

Također je na drugom mjestu u klasifikaciji bodova odmah iza Arnauda Démarea (Groupama-FDJ).

"Dok nisam krenuo na Giro imali smo priliku pobijediti, napraviti dobre rezultate, tako da je i ovo dio uspjeha našeg tima, moje obitelji, svih. Zaista sam zahvalan i sretan zbog onoga što sam napravio", rekao je Girmay pobjede.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More