Bicikli

Predstavljamo Specialized Jett dječji bicikl

Specialized je krenuo u rješavanje uobičajenog problema u svijetu dječjih bicikala – djeca tako brzo rastu i prerastu svoj bicikl! Predstavljamo Specialized Jett.

Ali koliko dobro Jett zapravo rješava ovaj problem? I isplati li se dodatno platiti? Pokušati ćemo odgovoriti u sljedećim redovima ovog teksta.
 


Najnoviji dječji bicikl koji dolazi od Specializeda lagan je, naravno, ima geometriju prilagođenu djeci i dizajniran je da raste s vašim djetetom. Ovaj "kvartovski" bicikl savršen je za vožnju do škole, kao i za vožnju biciklističkim stazama s prijateljima.

Posljednjih godina smo često radili testove i recenzije Specialized bicikli za odrasle, dok smo dječije nekako zaobilazili. Razlog tome je što ih je bilo teško preporučiti i često su komentari čitatelja bili na visoke cijene dječijih bicikala kod svih većih brendova općenito, uzevši u obzir da ih djeca vrlo brzo prerastu. Danas, sretni smo što imamo dječji bicikl jednog velikog biciklističkog brenda koji mi zapravo možemo preporučiti.

U nastavku saznajte više o tome što nam se sviđa kod Specialized Jett (i nekoliko stvari koje nam se toliko i ne sviđaju).
 


Specialized Jett dječji bicikli – što ih čini jedinstvenima?

Jett ima nekoliko jedinstvenih trikova u rukavu koji ga istinski ističu, pogotovo u usporedbi s dječjim biciklima koje nudi većina velikih proizvođača bicikala koji se prodaju u lokalnim bike trgovinama.

Prije svega, Jett je dizajniran tako da bolje odgovara vašem djetetu tijekom dužeg vremenskog razdoblja. Jettove značajke podešavanja omogućuju roditeljima da prošire "pravu poziciju" pravilnog podeđavanja geometrije na biciklu.

Većina djece tehnički može voziti isti bicikl 2 do 3 godine, ali zapravo samo jednu od tih godina taj bicikl im geometrijom pravilno odgovara. Tijekom posljednjih godinu dana, sjedalo bicikla obično se ne može izvući dovoljno visoko, a upravljač je preblizu malom bajkeru (dotiče ga koljenima) i prenisko da bi pružio stvarno dobro pristajanje.

S dužom cijevi sjedala, kao i podesivim upravljačem, Jett se izdvaja od ostalih bicikala po svojoj sposobnosti prilagođavanja na širi raspon visina. Zapravo, zbog ove prilagodljivosti, Specialized tvrdi da djeca mogu ispravno stati na Jett 50% dulje od ostalih dječjih bicikla (ili 3 ljeta).
 


Drugo, Specialized Jett je lagan. Dječji bicikli koji se kao nićža cjenovna alternativa mogu pronaći u većini lokalnih trgovina bicikala gotovo su uvijek odlične kvalitete, ali su vrlo teški u usporedbi s biciklima istaknutijih brendova. Ovi bicikli dolaze s aluminijskim okvirima i vilicama, kao i pažljivo odabranim komponentama. Sada, Jett bicikli su čak nekoliko kilograma lakši od prijašnjih Specialized dječjih bicikala, pa čak i lakši od mnogih dječijih bicikala premium brendova.

Treće, Jett je napravljen od komponenti specifičnih za djecu. Kako bi se napravio bicikl koji će pravilno pristajati tijekom dužeg razdoblja, odabrane su specifične komponente kako bi se vašem djetetu omogućilo učinkovitije iskustvo vožnje.
 


Nakon što smo tijekom godina testirali mnoge različite Specialized bicikle i samim time imali doticaja s dječijim biciklima, možemo iskreno reći da je ovo najbolji dječji bicikl koji su ikada napravili.

INSIDERSKI SAVJET! Iako je prilagodljivost Jetta vrijedna pažnje, ukupna kvaliteta izgradnje bicikla i komponenti jednako je dobar razlog za kupnju Jetta. Ozbiljno, to je nevjerojatan bicikl s kojim smo ostali oduševljeni i željeli bismo da je Specialized podesio svoj marketing Jetta kako bi se usredotočili na više od samog fita i prilagodljivosti. Taj bicikl je puno više od toga.

 

Kako se Jett prilagođava mom djetetu dok raste? U čemu je trik?
 


Jett omogućuje malim vozačima da pravilno stanu na bicikl i da im ovaj bicikl odgovara tijekom duljeg vremena. Specialized je to postigao tako što je pažljivo dizajnirao pojedinačne komponente na biciklu kako bi omogućili širi raspon prilagodbi od standardnog dječjeg bicikla. Proširena područja prilagodljivosti na Jettu uključuju:

 1. Više cijevi sjedala – Omogućili su proširenje na veću visinu cijevi sjedala za višu djecu dok još uvijek ovi niži klinci imaju nominalnu nisku visinu sjedala
 2. Rotirajući upravljač u obliku slova U – upravljač se rotira kako bi se smanjio doseg za nižu djecu i može se okrenuti prema gore kako bi se povećao doseg dok dijete raste
 3. Različiti položaji pedala – Pedale se mogu pričvrstiti na pogonske poluge na dva različita mjesta kako bi se prilagodile rastućim nogama
 4. Specialized Fit Tool – aplikacija (putem Specialized.com) koja će vam pomoći da fino prilagodite ove tri točke na biciklu kako biste bicikl pravilno podesili prema vašem djetetu i kako bi im najbolje odgovarao.
   


OVO ZVUČI KOMPLICIRANO! Ako vam se možda na prvu ruku podešavanje na Jett-u čini previše komplicirano, vjerujte nam, nije. Jett je u biti kao i svaki drugi bicikl! Možete jednostavno dati svom dijete da stoji iznad njega i prilagoditi visinu sjedala u skladu s tim. Položaji upravljača i pedala mogu se mijenjati, ali to nije apsolutno prezahtjevno. Aplikacija također nije potrebna da biste iskoristili sve prednosti bicikla, samo vam pomaže da znate odakle početi pri podešavanju bicikla. I naravno, tu je uvijek podrška Specialized ovlaštenih trgovaca koji u svakom trenutku mogu pomoći i dati vam svu potrebnu podršku.


Hoće li Jett stvarno odgovarati mom djetetu dulje od ostalih bicikla?

Da! Na temelju naših testova s ​​Jett 24", otkrili smo da daje oko 8 centimetara (što nije malo) više prostora za rast i bolje pristajanje vašem djetetu tijekom dužeg vremena u usporedbi s nekim ostalim brendovima u istoj veličini bicikla. Iako ne mijenjaju život, tih dodatnih 8 centimetara sigurno mogu produžiti korištenje bicikla.
 


Za usporedbu, Specialized preporučuje Jett za djecu u rasponu visine od 115cm do 158cm (raspon od 43cm visine djeteta), dok ostali brendovi bicikl od 24 inča preporučuju za visine u rasponu od 130cm do 150cm (raspon od 20cm visine).

Ako ćemo biti iskreni, produženi stup sjedala Jett 24 najvažniji je čimbenik koji omogućuje djetetu da stane na Jett dulje od ostalih 24-inčnih bicikla. Osim visine sjedala, pravilna visina upravljača također je bitna za pravilno postalvjanje geometrije. Upravljač u obliku slova U dopuštao je veću visinu i prilagodljivost u usporedbi s upravljačim ostalih brendova čije cijevu upravljača nisu toliko zakrivljene ili pak dolaze kao ravne. Doista vjerujemo kako će vaši klinci osjetiti promjenu i cijeniti dodatnu visinu.

Kako pravilno podestiti upravljač i pedale?

Za vaše klince omogućena je prilagodba upravljača prema naprijed i nazad na temelju njihove visine i dosega. Iako su ovo male promjene u cjelokupnom postalvjanju geometrije, one su svakako bile uočljive i klinci će ih znati cijeniti.

Pogonske poluge omogućuju postavljanje pedala u dva položaja, prvi onaj bliži pogonskoj osovini cjeniti će djeca nižeg rasta, dok s vremenom kako budu rasli, pedale jednostavno izvijete i postavite ih u drugi položaj, onoj bliže zemlji. Ukoliko niste sigurni kada i u koji položaj trebate postaviti pedale, svakako preporučujemo da se posavjetujete sa vašim lokalnim Specialized trgovcem.

Je li Specialized Jett dječiji bicikl zabavan za vožnju?

1000% da! Iskreno smo bili iznenađeni koliko su djeca bila oduševljena prilikom kupovine i koliko su voljeli vožnju Jett-om. Od guma koje se glatko kotrljaju i prednjom suspenzijom, do mekih ergonomskih ručki, svi su imali nešto o čemu mogu pohvaliti ovaj bicikl i neprestano tražiti da se voze. Ne sumnjamo da se nijedan mali bajker neće zaljubiti u Jett.
 


Kojoj dobi dijeteta odgovara određena veličina Specialized Jett-a?

Jett je dostupan u veličinama kotača od 16", 20" i 24" koji obično odgovaraju dobnom rasponu od 4 do 12 godina. Sve veličine su dostupne kod vašeg lokalnog Specialized zastupnika, dok više informacija možete potražiti na www.Specialized.com.

Detaljniji pogled na komponente Specialized Jett

Počevši od temelja, Jett je pažljivo konstruiran kako bi odgovarao potrebama mladih bajkera. Specializedov tim inženjera i profesionalnih bike serivsera okupio se kako bi odabrao i konstruirao najbolje komponente za Jett.

Specialized Jett Fit alat

Iako nije "komponenta" sama po sebi, Jett je jedinstven jer dolazi s vlastitom aplikacijom za dimenzioniranje i podešavanje komponenti na biciklu, dizajniranom da pomogne roditeljima da pravilno prilagode Jett kako vaše dijete raste.

Jett Fit Tool vodi vas kroz rezultate tri mjerenja vašeg djeteta (visina, dužina potkoljenice i duljina ruke), a zatim vas upućuje kako postaviti bicikl na temelju mjerenja koje ste dali.
 


Stavili smo Fit Tool na test s nekoliko roditelja koji su svi smatrali da je jednostavan za korištenje, jer aplikacija pruža video demonstracije kako precizno izmjeriti svoje dijete. Nakon unosa, aplikacija vam pruža točne postavke za Jettove 3 točke prilagodbe.
 


Jett je sam po sebi nevjerojatan bicikl i Fit Tool nije ni na koji način obavezno potreban da biste dobili punu korist od bicikla! Tako da svi oni koji mrze zamaranje s ovim detaljima mogu odahnuti. No, Fit Tool alat je solidna polazna točka koja će vam pomoći da dobijete početnu poziciju za vaše dijete. Uz to, također biste trebali slušati svoje dijete i prilagođavati bicikl na temelju onoga što mu je najugodnije.

Sjedišna cijev

Cijev sjedala izgleda kao neobična komponenta za pokušaj nekih poboljšanja, ali Specialized nije izostavio ni jedan dio pri izradi Jetta. Kako bi se osigurala što niža minimalna visina sjedala, kao i što viša maksimalna visina sjedala (pružajući puno prostora za rast), izmijenjena je cijev sjedala, kao i okvir Jetta.

Da bi se postigle te veće visine sjedala, Jettov držač sjedala je oko 60mm duži od prosjeka. Također su ojačali stup kako bi omogućili manju točku umetanja od one minimalne 75mm (ona isprekidana linija na cijevi sjedala koja vam govori da ga ne izvlačite dalje) u odnosu na standardnih 100mm. Iako je naizgled mala, ova promjena dodaje dodatni centimetar prilagodljivosti.
 


Kako bi se postigla što niža minimalna visina sjedala na Jett-u, Specialized je krenuo raditi na donjem nosaču bicikla (dio na biciklu na koji se pričvršćuju pedale, koji se nalazi na dnu cijevi sjedala). Zašto donji nosač? Donji nosač bicikla obično je ono što sprječava spuštanje sjedala bicikla sve do samih nosača sjedala (railova).
 


Obično kada se cijev sjedala umetne u okvir bicikla, varovi oko donjeg nosača često sprječavaju da se cijev sjedala uvuče do kraja. Međutim, na Jett-ovom jedinstveno dizajniranom donjem nosaču, varovi su sklonjeni kako bi omogućili da cijev sjedala sklizne skroz u okvir, što omogućuje nisku minimalnu visinu sjedala.

Ovo će doista cijeniti niži bajkeri. Sa spuštenim sjedalom sve do nosača sjedala, klinci će moći sjediti na sjedalu dok još uvijek s vrhovima prstiju dodiruju tlo što im u konačnici daje veće samopouzdanje i uklanja strah.

Upravljači u obliku slova U

Upravljač na Jettu je jedinstven u usporedbi s većinom dječjih bicikala. Osim što je širi za veću stabilnost, upravljač ima i duboki oblik. Ovaj uspon u obliku slova U omogućuje promjenu dosega na biciklu s rotacijom upravljača.

Kod rotacije prema unutra skraćuje se doseg na biciklu. To omogućuje mlađim bajkerima, koji jedva stanu na bicikl, da lakše dohvate ručke upravljača. Kako dijete raste, upraljač se može rotirati naprijed kako bi se proširio doseg za starije/veće bajkere.

Kako bi prilagodbe bile brze i jednostavne, upravljač je označen s četiri postavke koje vam pomažu da postupno prilagodite upravljač bez previše zakretanja.

Mekani, ergonomski gripovi

Uži i ergonomski gripovi s "krilcima" za dodatnu potporu zapešća, na Jettu su doista vrhunski. Uz udoban, mekani materijal, ergo "krila" pomažu pri priječavanju zamora zapešća tijekom dužih vožnji.

Kako bi se ergo krilo gripa zadržalo u ispravnom položaju, prilikom podešavanja upravljača gripovi se također mogu rotirati. Jednostavnim otpuštanjem vijka na dnu, grip se može rotirati u ispravan položaj, a zatim zaključati natrag na svoje mjesto.
 


Sjedalo Jett-a

Sjedalo Jett-a specifično je za djecu i dolazi usko kako bi se spriječilo pomicanje nogu pri pedaliranju. Mnoštvo obloga za udobnost, kao i zaštitni plastični rub duž baze sjedala, zajedno stvaraju udobno i izdržljivo sjedalo.

Dvije točke za umetanje pedale na pogonskoj osovini

Prilikom pedaliranja, također je bitno postići pravu duljinu između sjedala i pedale. Iako se ta udaljenost obično dobiva samo podešavanjem visine sjedala, Jett vam također omogućuje podizanje ili spuštanje pedale.

Jet Fit Tool preporučio je gornji položaj pedala za naše niže bajkere i vozače prosječne visine (120cm do 137cm), a donji položaj za sve više vozače. Kada su ovi položaji promijenjeni, vaše dijete zapravo neće primjetiti veliku razliku, ali ovo će zasigurno tijekom vožnje omogućiti pravilan položaj noga.
 


Specialized dječji bicikl Jett – zaključak

Izuzetan bicikl od vrha do dna, Specialized Jett prepun je značajki koje vole i djeca i roditelji. Glatka i brza vožnja Jetta natjerat će djecu da mole za više vremena za vožnju bicikla, dok se roditelji više neće bojati skokova rasta i česte promjene bicikla zbog Jettova produženog raspona podešavanja geometrije.

Sa svojom proširenom prilagodljivošću, Jett ispunjava obećanje o dužem pristajanju. Koliko su ti dodatni centimetri rasta korisni zapravo ovisi o tome koliko brzo vaše dijete raste.

Na kraju, osim same prilagodljivosti, bili smo nevjerojatno impresionirani kvalitetom i performansama ovog bicikla. Osim produženog trajanja, Specialized Jett jedan je od najboljih dječjih bicikala koje smo ikada testirali.
 


Sve u svemu, Jett sigurno nije jeftin, ali je spreman donijeti godine osmijeha potkrijepljenog doživotnim jamstvom Specializeda na njihove okvire i vilicu.

PREDNOSTI:

 • Ugrađena mogućnost podešavanja kako bi djeca mogla pravilno pristajati i voziti Jett dulje od većine drugih bicikala
 • Lagana, aluminijska konstrukcija
 • Jednostavni za korištenje mjenjači (na biciklima od 20" i 24")
 • Glatko kotrljajuće gume koje pružaju puno mekoće i trakcije
 • Kvalitetna izrada koja će izdržati nekoliko djece
 • Podrška i montaža od vašeg lokalnog Specialized distributera ukoliko je potrebno (bicikli se također šalju izravno vama ako želite!)
 • Sjedalo dječje veličine dodatne mekoće s numeriranom cijevi sjedala za precizno postavljanje
 • Ergonomski gripovi na upravljaču

NEDOSTACI:

 • Viša cijena
   

Označeno u
Dijeli članak

O autoru

BikeMagazin

Portal BikeMagazin.info, prvi regionalni biciklistički portal, pokrenut sa željom da unaprijedi, promovira i razvija biciklizam u jugoistočnoj Europi kao sport, ali i kao način življenja.

Vijesti iz svijeta biciklizma, Recenzije bicikla i opreme, Najave / Rezultati / Izvještaji, Reportaže i Vijesti iz pet zemalja, kao i Svijeta... Sve je tu ...držimo Vas pokrivenim!

Internetska stranica: bikemagazin.info/ Pošalji e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Napiši komentar

Portal BikeMagazin.info, prvi regionalni biciklistički portal, pokrenut sa željom da unaprijedi, promovira i razvija biciklizam u jugoistočnoj Europi kao sport, ali i kao način življenja.

Prijava na newsletter

Prijavite se na naš newsletter i ne propustite najnovije vijesti iz biciklističkog svijeta. Unesite svoju e-mail adresu u donji okvir i primajte naše obavijesti.
Na vrh
bikemagazin.info koristi kolačiće u svrhu što bolje interakcije s korisnicima i njihovog iskustva korištenja naše web stranice.