Oprema

Specialized S-Works 3D-printano Power Mirror sjedalo

Kao tvrtka koja je poznata po velikom ulaganju u istraživanja i razvoj, Specialized je tijekom godina konstantno predstavljao nove inovativne proizvode. Sada, izgleda da im je to opet uspjelo zahvaljujući 3D printanom tekućem polimeru pod imenom Mirror Technology.

Za bilo kojeg vozača, dodirne točke na biciklu, odnosno mjesta na kojim tijelo dolazi u dodir sa biciklom, su neki od najvažnijih elemenata udobnosti. Često mijenjamo gripove, sjedala, pedale, cipele i uloške cipela u potrazi za nečim što nam može pomoći da se vozimo udobnije ili duže.
 


Specialized je napravio korak dalje te kroz suranju s tvrtkom "Carbon" razvio sustav za stvaranje 3D printanog sjedala koje je potpuno jedinstveno za svakog vozača. Specialized ovo sjedalo naziva "Mirror Technology" i koristi proces "Digital Light Synthesis", koji omogućava da 3D printani dizajni imaju varijacije gustoće dužinom cijelog dizajna. Specijalized inženjeri vjeruju da ova tehnologija može zamijeniti pjenu u "svakoj dodirnoj točki bicikliste".

 

 

Stvarajući brojne prototipe, Specialized je radio na poboljšanju udobnosti za svoje novo sjedalo. Po njihovim tvrdnjama postoji puno potencijala za smanjenje vibracija, povećanje udobnosti i stabilnosti, pa čak i prilagođavanje sjedala prema vozaču.

Prema Specializedu, sjedalo je dizajnirano kako bi savršeno odražavalo anatomiju vozača tako poboljšavajući performanse, povećavajući udobnost i smanjenje mogućnosti ozljeda. 3D printani gornji dio sjedala koristi strukturu koja može beskonačno mijenjati gustoću polimera na način na koji to pjena ne može učiniti. Rešetkastu strukturu sjedala čine 14.000 potpornica i 7.799 čvorova - od kojih se svaki može individualno prilagoditi vozaču. Kao primjer, da bismo stvorili sjedao sa jednako specifičnom pjenom trebalo bi u isto ugraditi tisuće različitih pjena kako bi se postigao isti rezultat.
 

 


Specialized poručuje da je Mirror tehnologija testirana kako bi poboljšala udobnost sjednih kostiju i za muškarce i za žene te nudi potencijal za stabilizaciju zdjelice uz prigušivanje vibracija i smanjenje pritiska u mekom tkivu. Specialized trenutno testira ovu tehnologiju na svom Power sjedalu koje koriste profesionalni vozači iz sponzoriranih timova Bora-Hansgrohe i Decueninck - Quick Step. Kažu da bi maloprodajna verzija ovog sjedala trebala biti dostupna 2020 godine, a Specialized također namjerava koristiti ovu tehnologiju za izradu traka na upravljačima.
 


Budući da sam već ranije testirao i koristim jako mnogo Specialized proizvoda sa kojim moram istaknuti jako zadovoljan, radujem se i skorijem testiranju njihovog novog sjedala kada bude dostupno. Svakako ću nakon detaljnijeg uvida i nakon što provedem neko vrijeme na ovom sjedalu, objavit ću detaljniju recenziju.

Dijeli članak

O autoru

Toni Zorić

Biciklizam se uvukao u moj život još u 1999 godini nakon što sam napravio svoj prvi uspon i osvojio lokalno brdo. Od tad bicikl se polako počinje uvlačiti u sve pore mog života, tako da sam danas urednik portala BikeMagazin, natjecatelj, komesar i pored obitelji i poslovnih obaveza, još uvijek nalazim vremena za svoja dva bicikla. 
To sam ja… vozim i testiram bicikle… i pišem priče!

Internetska stranica: https://web.facebook.com/toni.zoric.9 Pošalji e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Napiši komentar

Portal BikeMagazin.info, prvi regionalni biciklistički portal, pokrenut sa željom da unaprijedi, promovira i razvija biciklizam u jugoistočnoj Europi kao sport, ali i kao način življenja.

Prijava na newsletter

Prijavite se na naš newsletter i ne propustite najnovije vijesti iz biciklističkog svijeta. Unesite svoju e-mail adresu u donji okvir i primajte naše obavijesti.
Na vrh
bikemagazin.info koristi kolačiće u svrhu što bolje interakcije s korisnicima i njihovog iskustva korištenja naše web stranice.