Ispiši ovu stranicu

Oprema

Proizvodi li Giant vlastitu suspenziju?

Tvrtka "Giant Bicycles" je ekspanzivno poduzeće, koje se bavi proizvodnjom gotovo svega, od brdskih bicikla do cestovnih, treking i onih avanturističkih za duge relacije.

Izrađuje i mnoge vlastite komponente, uključujući karbonske kotače, kao i odjeću, obuću i alate.
 


Sada, izgleda da Giant uranja prste u vode izrade suspenzija za bicikle. Prošli tjedan ova tvrtka je predstavila Crest 34 prednju suspenziju. To je Giantova prva vilica koja cilja na trail i xc kategorije. Na raspolaganju će biti 100mm ili 120mm hoda suspenzije, za 27.5" i 29″ kotače.
 


Detalji - Giant Crest 34

Pojedinosti koje smo dobilo o vilici su male, tu je Giant bio jako škrt, osim što smo od Giant-a dobili videozapis i službenu stranicu sa objavom o predstavljanju Crest 34 vilice. Imati će noge od 34mm, podešavanje kompresije u tri pozicije (Otvoreno, Trail, Zaključavanje) i podešavanje povrata. Također, na raspolaganju ćemo imati opciju ključanja vilice na upravljaču s dva položaja (u otvorenom ili zaključanom položaju). Dodatno podešavanje zračne opruge može se postići korištenjem tokena umetnutih u vilicu, što je uobičajeno kod još nekoliko drugih proizvođača vilica.
 


Ostale specifikacije o vilici su u skladu s njenom XC i Trail namjenom. Vilica će prihvatati rotore promjera od 160 do 180mm. Maksimalni prostor za gume omogućuje prihvatanje 27.5 x 2.6″ i 29 x 2.4″.

Giant ne odobrava upotrebu Crest 34 vilice na e-biciklima.
 


Zašto Giant ulazi u izrade suspenzija?

Dok Giant ima veliko iskustvo u proizvodnji karbonskih okvira i dijelova, suspenzije su posve drugačija zvijer. U industriji dominiraju RockShox i Fox, a mnoštvo drugih brfendova već nudi povoljnije ili niskobudžetske mogućnosti. Nema mnogo mjesta na ovom tržištu.

Kao jedan od najvećih proizvođača bicikla na svijetu, Giant u ovu igru ulazi s velikom prednošću. Samo korištenje vilice na vlastitim biciklima moglo bi biti dovoljno veliko tržište da se projekt učini održivim. Također, ovaj potez smanjuje ovisnost Gianta o Foxu, RockShoxu i SR Suntouru, koji za njega trenutno isporučuju vilice za gotovo modele bicikla.

Trenutno je projekt ograničen na samo Crest 34 vilicu. Ako ovaj projekt ipak uspije, vjerojatno će se Giant i dalje širiti u svijet izrade suspenzija, kao i veći raspon vilica.

U prošlosti je Giant surađivao s mnogim glavnim tvrtkama za izradu suspenzija. Također je razvio odnos s DVO brendom u pokušaju bolje kontrole dizajna suspenzija, no ova suradnja je završila nakon samo godinu dana.

Naime, Giant ne bi bila jedina tvrtka koja je uspješno iz svijeta izdrade okvira ušla u suspenzije. Cannondale je u ovaj svijet ušao s vilicom Lefty, koja je i još uvijek na njegovim XC modelima.

Video: Prezentacija Giant Crest 34 vilice

 

 

Dijeli članak

O autoru

BikeMagazin

Portal BikeMagazin.info, prvi regionalni biciklistički portal, pokrenut sa željom da unaprijedi, promovira i razvija biciklizam u jugoistočnoj Europi kao sport, ali i kao način življenja.

Vijesti iz svijeta biciklizma, Recenzije bicikla i opreme, Najave / Rezultati / Izvještaji, Reportaže i Vijesti iz pet zemalja, kao i Svijeta... Sve je tu ...držimo Vas pokrivenim!

Internetska stranica: bikemagazin.info/ Pošalji e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
bikemagazin.info koristi kolačiće u svrhu što bolje interakcije s korisnicima i njihovog iskustva korištenja naše web stranice.