Oprema

TEST - Wahoo KICKR V5, Izvucite maksimum iz indoor treninga

Protekle dvije godine koliko već da kažemo službeno traje pandemija Covid-19, prodaja trenažera, bilo onih „običnih“ bilo „pametnih“ je drastično skočila.

Onima koji žive u hladnijim krajevima, gdje zime nisu naklonjene biciklistima, treniranje unutra nije strano i mnogi su već vlasnici nekog od trenažera i prekaljeni pretplatnici neke virtualne fitnes aplikacije…Zwift, Rouvy, TacX.

Ozbiljni natjecatelji trenažer sigurno vide kao odličan alat za održavanje, podizanje i brušenje forme tijekom zime dok mi rekreativci i napredniji rekreativci trenažer vidimo kao nužno zlo koje će nas preko zime održati u kakvoj takvoj formi, jer dolazak sa posla u 16h, 17h ne nudi baš puno opcija za okrenuti neki đir na lokalni uspon.

Ja osobno neke dvije godine „vrtim“ TacX Satori koji mi posluži upravo za navedeno, da na proljeće ne budem sposoban samo za neke lokalne biciklijade jer posao i obitelj zaista ne ostavljaju puno vremena za treniranje.

Stoga me je ekipa iz Spartan Sport d.o.o. na početku ove zime jako razveselila kada mi je predložila da pošalju jedan Wahoo Kickr Smart trainer na testiranje. Nakon kraćeg googlanja specifikacija prve reakcije su bile…super, sačuvat ću gumu na cestovnjaku, neću više nervirati ukućane i susjede zbog buke a i jako me interesira taj ERG mod.

22kg težak Kickr Smart odma na prvu odaje dojam ozbiljne sprave. Tzv. unboxing je otkrio što sve Wahoo nudi u paketu:

  • 2 tzv. AXIS stopice različite elastičnosti i debljine dok je treća došla montirana već na trenažer
  • Quick-release osovina montirana, dodatno 12 × 142mm i 12 × 148mm thru-axle adapteri
  • Adapter za napajanje
  • Već montirana 11s kaseta 11-28, Shimano freehub
  • Manual i wahoo naljepnice

Kickr je kompatibilan sa svim veličinama kotača (24-in/650c, 650B, 26-in/700c, 29ers) što kliznik za podešavanje na samom trenažer to jasno daje do znanja.

Dvije bočne nožice sa AXIS stopama se na klik pomiču u stranu i trenažer je spreman za prihvat bicikla. Brzo instaliranje Wahoo aplikacije i montaža bicikla je prošla za tren. Dvije led lampice, ANT+ i Bluetooth, su signalizirale da je trenažer spreman za konektiranje. Ono što sam odmah krenuo uraditi preko Wahoo aplikacije je bila kalibracija međutim ugodno sam iznenađen; Wahoo Kickr se automatski kalibrira konstantno za vrijeme vožnje i iz Wahooa tvrde da je preciznost mjerenja snage svedena na minimalnih 1% odstupanja. Ono što je svakako preporuka preko aplikacije uraditi jeste ažuriranje najnovijeg firmwarea.

Plan je bio Kickr upariti sa popularnim Zwiftom i pokušati ispratiti neke planske treninge tako da se na proljeće može izaći na megdan prijateljima sa kojima uvijek postoji prešutni rivalitet.

Jeftini kineski ANT+ usb adapter i Zwift su bez problema konektirali trenažer a ja sam bio spreman testirati da li je Kickr zaista tako tih kao što kažu (naravno ako su vam bike i lanac uredno održavani).

Ono što prvo upada u „oko“ nakon prvih okreta pedale je naginjanje. Wahoo je uz Kickr isporučio 3 različite AXIS stopice koje dopuštaju bočno naginjanje do 5 stupnjeva što će barem malo olakšati duže treninge i vožnje neće biti previše statične. AXIS stopice su različite debljine i elastičnosti i odabir ide prema vašoj težini.

I zaista Kickr je strašno tih. 7,25Kg težak zamašnjak koji pruža vrhunski realistično opterećenje je iznimno tih i nakon klasičnog trenažera koji zahtjeva stražnji kotač je ogroman napredak, barem za moje ukućane.

Kickr prenosi podatke o brzini, udaljenosti, snazi ​​i kadenci i ima maksimalnu snagu od 2200W što moje noge sigurno neće ni upola iskoristiti nažalost. Maksimalni nagib koji može simulirati je 20% dok spust može simulirati do 10% nagiba.

Odaziv je jedan od ključnih stavki svakog pametnog trenažera. Preciznost od 1% sigurno je vrhunska stvar kod Kickra, ali ako trenažer ne reagira brzo kada povećate ili smanjite snagu, to može biti jako loše i iritantno. A Kickr reagira vrhunski, gotovo trenutno. Povećavanja snage prilikom ubrzanja su praktički trenutna. Ono što kod nekih trenažera zna biti izraženo je obaranje prikazane snage na nulu prilikom naglih usporavanja a toga kod Kickra nema. Dok god radite bilo kakav pritisak na pedalu nakon jakog intervala Kickr će pokazivati realnu vrijednost.

Same vožnje po Zwiftu su jako ugodne. Kickr je vrlo sposoban trenažer s brzim promjenama otpora. Na velike i brze promjene nagiba reagira trenutno i kada povećate realizam na Zwiftu na 100% morat ćete katkad i ustati iz sjedišta kako bi savladali kratke hupsere.

ERG mod je odlična stvar kada je riječ o planskim treninzima i ova vrsta trenažera je za svaku preporuku onima koji zime provode u ozbiljnim treninzima. Već spomenuti zamašnjak od 7,25kg je pridonio da promjene snage prilikom intervala izgledaju jako realistično. Ako se i precijenite i dođete do potpunog zaustavljanja jer niste mogli „iznijeti“ interval nije potrebno potpuno gasiti ERG mod putem aplikacije. Kickr u ovim situacijama otpušta opterećenje i vraća ga tek kada kadencu vratite u normalne vrijednosti.

Gledajući malo detaljnije grafove nakon vožnji nisam primijetio bilo kakve nerealne skokove i padove snage ni kadence. Krivulja je kod svih treninga bila stabilna sa realnim vrijednostima.

U konačnici nakon 3 mjeseca druženja sa Wahoo Kickreom mogu reći sljedeće. Radi se o jako sposobnom i preciznom trenažeru koji je veoma lagan za konfiguraciju i konektiranje sa najpopularnijim aplikacijama na tržištu. Automatska konstantna kalibracija za vrijeme vožnje u kombinaciji sa maksimalnim odstupanjem od 1% je vrhunski adut. AXIS stopice su svakako lijep pokušaj da Wahoo olakša duže treninge međutim sigurno neće biti prevaga prilikom kupovine jer na tržištu postoje bolja rješenja na ovom polju.

Ono što je svakako za spomenuti i naglasiti je kvaliteta izrade koja je vrhunska i Kickr će vam sigurno pružiti stotine sati treniranja prije potrebe za bilo kakvim servisiranjem.

Na kraju se sve svede na vlastite potrebe i preferencije. Ako trebate trenažer koji kompaktan, praktičan za skladištenje i korištenje a pri tome nudi veliku maksimalnu snagu i nagib uz vrhunsku preciznost onda je Kickr pravi odabir.

Za one kojima je Kickr ipak prevelik i možda nepotreban zalogaj, Wahoo u svojoj paleti nudi i trenažere koji su bliže vašim rekreativnim potrebama.

Wahoo trenažere i dodatnu opremu kao i Wahoo cikloračunala možete pronaći kod naših partnera iz Spartan Sport d.o.o.

Dijeli članak

O autoru

Yopa

Pošalji e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Napiši komentar

Portal BikeMagazin.info, prvi regionalni biciklistički portal, pokrenut sa željom da unaprijedi, promovira i razvija biciklizam u jugoistočnoj Europi kao sport, ali i kao način življenja.

Prijava na newsletter

Prijavite se na naš newsletter i ne propustite najnovije vijesti iz biciklističkog svijeta. Unesite svoju e-mail adresu u donji okvir i primajte naše obavijesti.
Na vrh
bikemagazin.info koristi kolačiće u svrhu što bolje interakcije s korisnicima i njihovog iskustva korištenja naše web stranice.