Oprema

Regulacija tlaka u gumama za vrijeme utrke debitira na Tour de Franceu

Nakon što je tim DSM nedavno predstavio sustav za upravljane tlakom u gumama za vrijeme utrke ovaj da kažemo izum je izazvao veliko uzbuđenje u svijetu biciklističke tehnologije.

No ipak nakon prvih najava tim je odlučio odustati od prvog korištenja za vrijeme nedavno održane utrke Paris-Roubaix. Kako sada kažu iz DSM-a, sustav bi trebao debitirati na Tour de Franceu na etapi koja također ima popločane sekcije.

Nizozemska tvrtka Scope, u suradnji s timom DSM, razvila je tehnologiju koja bi vozačima omogućila prilagodbu pritiska u gumama tijekom vožnje, ispuštajući ili dodavajući pritisak po potrebi.

To se radi pomoću spremnika zraka smještenog unutar glavčine, koji je zatim spojen na kotač i gumu bez zračnice preko mehaničkih ventila i crijeva. Putem kontrola na upravljaču tlak u gumama se može mijenjati elektronički i pratiti u stvarnom vremenu izravno s biciklističkog računala.

Vijest da tim planira koristiti tehnologiju u tako velikoj utrci naišla je na entuzijazam u svijetu biciklizma, a mnogi su vozači komentirali potencijal tehnologije na konferenciji za novinare prije utrke.

Na web stranici Scope Cyclinga, brošura proizvoda uključuje slike koje prikazuju tim DSM koji koristi Scopeov sustav za upravljanje gumama na popločanoj sekciji, ali su ipak odlučili ne koristiti sustav na Paris-Roubaixu. U priopćenju za tisak iz DSM-a, tim je rekao: “Od 2020. tim DSM i Scope rade na sustavu upravljanja tlakom u gumama koji vozačima na biciklu omogućuje napuhavanje i ispuhavanje guma. Ovog tjedna testiranja na kocki su potvrdila da možemo vjerovati sustavu i našoj cjelokupnoj postavci, odlučili smo debitirati na TDF-u gdje ćemo se natjecati na popločanoj etapi."

Iako je očito dugo vremena potrošeno na razvoj tehnologije, UCI je odobrio sustav za korištenje u cestovnim utrkama tek 1. travnja, što možda znači da tim ipak nije imao priliku provesti opsežna testiranja prije utrke.

"Jedva čekamo da provedemo još malo vremena u vožnji s ovim sustavom i vjerujemo da će to biti veliki pomak u igri."

Dijeli članak

O autoru

Yopa

Pošalji e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Napiši komentar

Portal BikeMagazin.info, prvi regionalni biciklistički portal, pokrenut sa željom da unaprijedi, promovira i razvija biciklizam u jugoistočnoj Europi kao sport, ali i kao način življenja.

Prijava na newsletter

Prijavite se na naš newsletter i ne propustite najnovije vijesti iz biciklističkog svijeta. Unesite svoju e-mail adresu u donji okvir i primajte naše obavijesti.
Na vrh
bikemagazin.info koristi kolačiće u svrhu što bolje interakcije s korisnicima i njihovog iskustva korištenja naše web stranice.