Oprema

Recenzija: Garmin Varia RCT715

Ukoliko ste u potrazi za najboljim stražnjim svjetlom za bicikl na tržištu, a ujedno veoma važnom smatrate i osobnu sigurnost na biciklu, odmah ćemo Vas uputiti na Garmin Varia uređaj.

Ne samo da je samo po sebi vrlo dobro stražnje svjetlo za bicikl, već je i nevjerojatan komad tehnologije ako uzmete u obzir sve funkcionalnosti koje pruža. Doista, pored kacige ga smatramo najbitnijim dijelom opreme za vašu sigurnost u prometu. Već ranije smo pisali o Garminu Varia RCT715 uređaju, a danas zahvaljujući M-Bike Shop donosimo i dojmove sa vožnje.
 


Po prvi put otkako su Varia uređaji predstavljeni prije sedam godina, Garmin je dodao ugrađenu kameru svojoj omiljenoj liniji stražnjih radara za još sigurniju vožnju. Varia RCT715 ne samo da čini cestovne bicikliste vidljivijima i upozorava ih na približavanje vozila, već automatski bilježi sve incidente koji bi se mogli dogoditi. To znači da biciklisti koji brinu o sigurnosti (vožnja sa GoPro kamerom) sada moraju brinuti samo o postavljanju i punjenju jednog uređaja umjesto dva.

 


Moram kazati kako je ovo je moj prvi put da vozim sa Garminn Varia uređajem, no pratim razvoj ovog uređaja, od svoje prve verzije kada je samo upozoravao na dolazak vozila, zatim je dodano stražnje trepteće svijetlo, dok novi Garmin Varia RCT715 poboljšan je u odnosu na prethodni Varia RTL515 dodatkom stražnje video kamere. Postoje i neka dobrodošla inkrementalna poboljšanja, ali mogućnost snimanja zvuka i videa donosi toliko željenu značajku inovativnom sigurnosnom uređaju.

To je jedna od onih inovacija koje biciklizam čine boljim. Zapravo je toliko dobar da nadilazi normalne proizvodne cikluse. Kako možete učiniti nešto tako dobro, bolje? Vjerujemo da je Garmin ovdje pronašao način.
 


Nakon što sam proveo vrijeme s Garmin Varia RCT715, spreman sam podijeliti sve detalje. Ovo je rijedak proizvod koji obuhvaća širok spektar upotrebe, pri čemu mislim da postoji slučaj upotrebe za povremene bicikliste koji putuju na posao u urbanim središtima, ali postoji i slučaj upotrebe za one koji svoje vrijeme vožnje provode izvan grada trenirajući na manje ili više prometnim cestama. Ako je sigurnost važna stvar za vašu vožnju, preporučujemo da ozbiljno razmislite o kupovinni novog Garmin Varia RCT715 uređaja.
 


Dodatak stražnje video kamere s kutom gledanja od 220 stupnjeva povećava faktor oblika Varia RCT715 i gotovo udvostručuje njegovu težinu u usporedbi s Varia RTL515 sa stražnjim svjetlom. A verzija RCT715 s kamerom gotovo je tri puta teža od verzije samo s radarom (iako obje imaju otprilike jednako trajanje baterije).

Instalacija uređaja

Kad sam dobio Garmin Varia RCT715, počeo sam tako što sam prvo dobro pregledao sve dodatke koji dođu uz njega, zatim sam ga instalirao na nosač sjedala, napunio ga i upario ga sa svojim Garmin Edge 530 uređajem. Moram kazati kako je instalacija prilično jednostavna, uparivanje uređaja i postavljanje sam uradio na biciklu pred polazak na vožnju. Moram dodati kako je ovo bilo samo brzo uparivanje uređaja pred vožnju, a za fino postavljanje i tuniranje uređaja, te pregleda videa sa vožnje morati će te instalirati aplikaciju na svoj mobilni uređaj. No, nemojte se brinuti, cijeli proces je prilično jednnostavan.
 

  


Također, moram dodati da vidjevši USB-C priključak bilo je veliko olakšanje. Iako se moj Garmin 530 uređaj puni putem mikro-USB, smatram da bilo koji proizvod objavljen u 2022. to mora promijeniti.

Prilikom postavljanja uređaja na cijev sjedala nisam bio oduševljen. Da, uz njega doista dođe više dodataka i opcija za ugradnju na različite cijevi sjedala i na mom Tarmacu nisam imao problema, ali cijela stvar mi je izgledala nekako glomazno. No, već nakom prve vožnje se naviknete da je uređaj tu i kada shvatite sve prednosti koje donnosi po pitanju sigurnosti, neće vam pasti na pamet da ga više skinete.
 


Kako ovaj uređaj funkcionira?

Kao i prethodne verzije Garmin Varia, uparite ga s Garmin uređajem kako biste dobili zvučne i vizualne povratne informacije o prometu koji se približava straga. Na mom Garmin Edge 530, objekti koje detektira Varia prikazani su kao bijele točke na narančastoj pozadini za promet koji mi smanjuje udaljenost; na crvenoj pozadini kada mi se brzo približava; i na zelenoj podlozi nakon što me prođe. Tijekom vožnje primjetio sam da uređaj može detektirati i 4 vozila u koloni koji mi se približavaju, prikazujući ih kao 4 točke na ekranu.

Dok se ovaj zaslonski prikaz može prikazati na lijevoj ili desnoj strani zaslona moje glavne jedinice, ja više volim lijevu stranu zaslona. Zvučni indikator za "sve je čisto" također se može uključiti ili isključiti, što mi omogućuje da gledam na cestu umjesto na svoj Edge 530.

Također možete konfigurirati jedinicu da se oglasi zvučnim signalom ili ne kada otkrije približavanje vozila.
 


Doista na prvi pogled RCT715 i RLT515 su mnnogo slični, no ono što je novo u ovom pogledu je smještaj kontrola. Dok RLT515 ima gumb za pokretanjne na vrhu, RCT715 ima dva gumba sa strane. Jedan od njih je "Gumb uređaja", odgovoran za uključivanje/isključivanje i aktivaciju načina uparivanja. Dolje se nalazi "Gumb kamere" koji ako se drži jednu sekundu sprema video ili snimi sliku. Držite ovaj gumb četiri sekunde i on također isključuje kameru.
 


Među dvije tipke skrivene su dvije statusne lampice i mikrofon. Mikrofon je razumljiv sam po sebi, ali postoje i dva statusna svjetla koja prenose informacije ovisno o boji i treptanju u odnosu na svijetlo. Svjetla nisu vidljiva kada je uređaj isključen, ali gornje svjetlo ili treperi ili stalno svijetli i svijetli ljubičasto, zeleno, žuto ili crveno, ovisno o tome što vam govori. Ispod toga, svjetlo statusa kamere je odgovorno za obavještavanje vas što kamera radi. Poput gornjeg, može bljeskati ili ostati stalno, a za boje ima crvenu, crvenu i žutu koja se izmjenjuju, zelenu ili plavu kao opcije za dijeljenje stvari poput snimanja ili problema s prostorom na memorijskoj kartici.
 


Ako uređaj RCT715 pogledamo straga, dolje na dnu nalazi se pokriveni priključak za punjenje. Ovo je USB-C priključak, a također je moguće koristiti priključak za povezivanje s računalom za pristup memorijskoj kartici kao uređaju za masovnu pohranu. Iznad toga, vidjet ćete vrstu vrata koja se najbolje otvaraju novčićem, a iza vrata je microSD kartica od 16 GB, koju ako želite zamijeniti, Garmin navodi klasu 10 ili višu i do 128 GB.

Iznad dva priključka nalazi se novi nosač. RCT715 sa 147 grama (provjereno) skoro je duplo teži od RLT515 i odnosi svoju težinu dalje od cijevi sjedala pa je Garmin stvorio mnogo robusnije rješenje. Pločice su znatno deblje i postoji metalna jezgra. Novo rješenje više se ne okreće, već se zaključava pomoću poluge na strani nosača sjedala. Što god da ste koristili za staro svjetlo, sada neće raditi.
 


Pregledavanje videozapisa sa Garmin Varia RCT715

Pregledavanje i uvoz medija spremljenih na Varia uređaj može se obaviti pomoću aplikacije ili spajanjem Varia uređaja na računalo pomoću USB-C kabela. Ovaj USB-C kabel također je sredstvo za punjenje Varia. Firmware na Varia razvrstava spremljene medije u zaseban direktorij, što olakšava pronalaženje spremljenih medijskih datoteka.

Reprodukcija putem mobilne aplikacije Varia ili MP4 playera (na primjer, QuickTime Player) je jednostavna. Kvaliteta fotografija i videozapisa snimljenih Varia-om jednaka je videozapisima i fotografijama koje sam snimio akcijskom kamerom GoPro starom nekoliko godina, a to je sasvim u redu za Varia-inu upotrebu.

Sa Garmin RCT715 nema više onih neugodnih iznenađenja kada automobil proleti kraj vas i prepadne vas u vožnji. A kvaliteta videa je jasna, čak i pri slabom osvjetljenju.
 


Trajanje baterije

Trajanje baterije za Varia ovisi o raznim čimbenicima, uključujući postavke bljeskalice stražnjih svjetala, koliko često radar detektira vozilo koje se približava i šalje podatke na zaslon te koliko često i koliko dugo se snima video isječak. Koristio sam ga gotovo 4,5 sata prije nego što sam dobijem upozorenje o niskoj bateriji.

Radarska baterija ipak nije jedina stvar na koju treba obratiti pozornost. Doživio sam - a Garmin također priznaje - ubrzano pražnjenje baterije na mom Edge 530 zbog stalne razmjene signala između Varije i moje glavne jedinice. Ova stopa pražnjenja također ovisi o tome koliko često se radar i kamera aktiviraju zbog vozila koji mi se približavaju.

Garmin Varia RCT715 ocjena urednika

Moram kazati kako sam ranije bio skeptičan po pitanju ovog uređaja, jednostavno sam smatrao kako nemam potrebe za nekim tako skupim uređajem koji će me obavještavati o nadolazećim vozilima koje svakako čujem tijekom vožnje. No, danas jedini put kad se ne vozim s Garmin Varia je kad okačim broj na dres ili upravljač bicikla.

Čak štoviše, Garmin Varia smatram uređajem koji je jednako bitan za vašu sigurnost koliko je bitna i kaciga koju svi nosimo prije vožnje. Sigurnost nam uvijek mora biti na prvom mjestu, a ovo je uređaj koji najbolje brine o vašoj sigurnosti tijekom vožnje. Snažno stražnje trepteće svjetlo svojom jačinom i načinom bljeskanja toliko iritira vozače da su podsvjesno prisiljeni da uspore pored vas, a stražnja kamera je izvrstann dodatak u slučaju neželjenih situacija. Naravno, svi mi želimo da nikad ne dođe do potrebe za video snimcima sa kamere, no kada dođemo u takvu situaciju, izvrstan su dokaz o tome kako se cijeli slučaj dogodio, kao i o otkrivanju počinioca koji ne stanu sa vozilom u ovakvim situacijama.

Ukratko, dodavanje "očiju" uz "uši" na potiljku koje pruža Garmin Varia RTL715 nudi još jedan element dokumentacije, za koji ne želim da mi ikad zatreba.

Cijene i dostupnost

Garmin Varia RTL715 možete nabaviti kod M-Bike Shop, ovlaštenog Garmin zastupnika za Bosnu i Hercegovinu, a maloprodajna cijena uređaja je 821,00 KM.

Označeno u
Dijeli članak

O autoru

BikeMagazin

Portal BikeMagazin.info, prvi regionalni biciklistički portal, pokrenut sa željom da unaprijedi, promovira i razvija biciklizam u jugoistočnoj Europi kao sport, ali i kao način življenja.

Vijesti iz svijeta biciklizma, Recenzije bicikla i opreme, Najave / Rezultati / Izvještaji, Reportaže i Vijesti iz pet zemalja, kao i Svijeta... Sve je tu ...držimo Vas pokrivenim!

Internetska stranica: bikemagazin.info/ Pošalji e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Napiši komentar

Portal BikeMagazin.info, prvi regionalni biciklistički portal, pokrenut sa željom da unaprijedi, promovira i razvija biciklizam u jugoistočnoj Europi kao sport, ali i kao način življenja.

Prijava na newsletter

Prijavite se na naš newsletter i ne propustite najnovije vijesti iz biciklističkog svijeta. Unesite svoju e-mail adresu u donji okvir i primajte naše obavijesti.
Na vrh
bikemagazin.info koristi kolačiće u svrhu što bolje interakcije s korisnicima i njihovog iskustva korištenja naše web stranice.