Bosna i Hercegovina

Održan 12. Giro di Sarajevo

Dvanaesto izdanje tradicionane biciklističke vožnje Giro di Sarajevo, koja za cilj ima skretanje pažnje na poboljšanje biciklističke infrastrukture u Sarajevu, održano je u nedelju 22.9.2019., a vožnja se odvijala na glavnim ulicama glavnog grada BiH.

Ove godine Giro je održan na svjetski Dan bez automobila, te je vožen u okviru Evropske Sedmice Mobilnosti. Sa starta na Dobrinji krenulo je preko 2500 biciklista, a najsretnijima su nakon 15 km vožnje uručeni i vrijedni pokloni sponzora.
 


"Bio je to još jedan praznik biciklizma i kao što su svi mogli vidjeti, to su na hiljade nasmijanih lica koja su zajedno vozila zbog zajedničkog cilja – poboljšanje biciklističke infrastrukture. Mi smo tu da pomognemo koliko možemo i da ih predvodimo kada god požele, ali svi zajedno moramo raditi na tome da dobijemo ono što biciklisti u razvijenim zemljama već imaju", rekao je Tarik Šabanović, koordinator događaja.
 

 


Nedostatak biciklističkih staza osnovni je problem na koji pažnju skreću djevojke i momci iz Giro di Sarajevo.

"Svjedoci smo da se nešto pokrenulo sa mrtve tačke, ali to je zaista veoma malo. Nadamo se da će i ovaj događaj pomoći da vlastodršci uvide da je neophodno raditi na novim stazama, novim parkinzima, boljoj signalizaciji ali i posebnom tretiranju nekih ulica u centru grada. Na tome ćemo već od naredne sedmice početi raditi u saradnji sa Ministarstvom saobraćaja KS, a koje je izrazilo dobru volju da unaprijedimo urbanu mobilnost u centru Sarajeva", dodaje Šabanović.
 

 


Naravno, ono što je najzanimljivije svim učesnicima bili su tradicionalni pokloni – Škoda BiH je tako za troje učesnika pripremila poklone iznenađenja, M-Bike Shop je uručio bicikl, dok je Coca-Cola usrećila petero biciklista sa profesionalnim kacigama, te sa tri bicikla renomiranih proizvođača.
 


Posebno iznenađenje pripremila je i Delegacija EU u BiH, koja je najsretnijem biciklisti poklonila poseban, sklopivi gradski bicikl. Sretnom dobitniku bicikl je uručio Khaldoun Sinno, zamjenik šefa Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini, koji je i po prvi put vozio, zajedno s porodicom, Giro di Sarajevo i tako dao podršku svim biciklistima Sarajeva u ostvarenju njihovih prava.

Označeno u
Dijeli članak

O autoru

Toni Zorić

Biciklizam se uvukao u moj život još u 1999 godini nakon što sam napravio svoj prvi uspon i osvojio lokalno brdo. Od tad bicikl se polako počinje uvlačiti u sve pore mog života, tako da sam danas urednik portala BikeMagazin, natjecatelj, komesar i pored obitelji i poslovnih obaveza, još uvijek nalazim vremena za svoja dva bicikla. 
To sam ja… vozim i testiram bicikle… i pišem priče!

Internetska stranica: https://web.facebook.com/toni.zoric.9 Pošalji e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Napiši komentar

Portal BikeMagazin.info, prvi regionalni biciklistički portal, pokrenut sa željom da unaprijedi, promovira i razvija biciklizam u jugoistočnoj Europi kao sport, ali i kao način življenja.

Prijava na newsletter

Prijavite se na naš newsletter i ne propustite najnovije vijesti iz biciklističkog svijeta. Unesite svoju e-mail adresu u donji okvir i primajte naše obavijesti.
Na vrh
bikemagazin.info koristi kolačiće u svrhu što bolje interakcije s korisnicima i njihovog iskustva korištenja naše web stranice.