Bosna i Hercegovina

Beograd - Banjaluka: Kuvalja obilazi šabački kraj

Direktor biciklističke trke "Kroz Srbiju" i prvi čovjek međunarodne biciklističke trke "Beograd – Banjaluka", boravi u posjeti Šapcu i čitavom okrugu, kako bi na najbolji mogući način bio upućen u sportske i turističke kapacitete u ovom dijelu Srbije.

Poslije odlične organizacije Balkanskog šampionata u Trebinju prije desetak dana zahvaljujući čelnim ljudima grada Trebinja i prvog čovjeka balkanskog biciklizma Vladimira Kuvalje, direktor najznačajnijih trka na području Bosne i Hercegovine i Srbije, sa razlogom je u posjeti Šapcu.
 


U aprilu nas očekuje 14. izdanje trke "Beograd – Banjaluka", a Šabac je u prethodnoj izdanjima bio konstantno na ruti jedne od najpriznatijih i najkvalitetnijih trka u ovim prostorima, međutim nikada kao etapno mjesto.

Kuvaljinom zaslugom, trka "Beograd – Banjaluka" je ušla u prvu kategoriju Svjetske biciklističke federacije i sa početna dva dana, produžena je na četiri dana i četiri etape koliko je voženo ove godine od Beograda preko Vlasenice, Bijeljine, Zvornika, Brčkog, Teslić, Laktaša, sve do Banjaluke. Međutim, u svojim ambicioznim projektima, Kuvalja ostavlja mogućnost za dalje napredovanje same trke "Beograd – Banjaluka" i obilazi sve gradove i okruge koji bi na trasi trke bili prije svega interesantni najboljim biciklističkim ekipama iz cijelog svijeta. Nema sumnje da bi Šabac, istinski grad sporta i čitav kraj koji obiluje prelijepim predjelima i brojnim turističkim potencijalima, bio i naredne godine idealno mjesto za prolazak karavana u kojem će ponovo biti ekipe iz Kolumbije, Holandije, Italije, Rusije i mnogih drugih zemalja.
 


Interesantno je i da je jedan od najboljih srpskih biciklista svih vremena, Saša Gajičić upravo iz Šapca, i ove godine će čitav segment trke "Beograd – Banjaluka" biti posvećen njegovim biciklističkim uspjesima na trkama u regionu i Širom svijeta.

I ove godine karavan sa 400 učesnika prelazio je granicu između Srbije i Republike Srpske bez zaustavljanja, i to tijkom obje trke. Podsećanja radi, ovogodišnja trka "Kroz Srbiju" prvi put je startala iz druge države, iz Istočnog Sarajeva, i biciklisti su preko Pala i Jahorine došli bez zaustavljanja na granici do Priboja, potom i Zlatibora, Mionice, Beograda i Požarevca gdje je bio i cilj najpoznatije trke u Srbiji, koja se vozila u augustu.

Turizam i biciklizam zajedno moto je obje trke, a prema riječima svih učesnika u karavanu, ovogodišnja trka "Kroz Srbiju" je zahvaljujući sportskom direktoru Saši Gajičiću i direktoru Vladimiru Kuvalji, bila jedna od najbolje organiziranih u posljednjih deset godina.
 


Ove sednice, Vladimir Kuvalja će sa generalnim sekretarom Biciklističkog saveza Srbije Sašom Gajičićem obići i sve gradove koji su bili na trasi trke "Kroz Srbiju", kako bi iskazao zahvalnost i uručio priznanja predsjednicima opština i gradonačelnicima za besprijekorno domaćinstvo i organizaciju, jer kako i sam Kuvalja kaže, tajna uspjeha je u povjerenju.

Vladimir Kuvalja je i jedan od najcjenjenijih biciklističkih radnika na ovim prostorima, a zahvaljujući njegovom zalaganju, Banjaluka je dobila i Svjetsko prvenstvo Gran fondo za Masterse u biciklizmu koje će biti održano 2021. godine. Biti će to prvi put da jedan grad u ovom dijelu Europe organizira Svjetski šampionat u biciklizmu, koji će u Banjaluci okupiti više od 6.000 takmičara sa svih meridijana.

Dijeli članak

O autoru

Toni Zorić

Biciklizam se uvukao u moj život još u 1999 godini nakon što sam napravio svoj prvi uspon i osvojio lokalno brdo. Od tad bicikl se polako počinje uvlačiti u sve pore mog života, tako da sam danas urednik portala BikeMagazin, natjecatelj, komesar i pored obitelji i poslovnih obaveza, još uvijek nalazim vremena za svoja dva bicikla. 
To sam ja… vozim i testiram bicikle… i pišem priče!

Internetska stranica: https://web.facebook.com/toni.zoric.9 Pošalji e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Napiši komentar

Portal BikeMagazin.info, prvi regionalni biciklistički portal, pokrenut sa željom da unaprijedi, promovira i razvija biciklizam u jugoistočnoj Europi kao sport, ali i kao način življenja.

Prijava na newsletter

Prijavite se na naš newsletter i ne propustite najnovije vijesti iz biciklističkog svijeta. Unesite svoju e-mail adresu u donji okvir i primajte naše obavijesti.
Na vrh
bikemagazin.info koristi kolačiće u svrhu što bolje interakcije s korisnicima i njihovog iskustva korištenja naše web stranice.