Bosna i Hercegovina

Hercegovina vas poziva na "Franciskanu"

Nakon prošlogodišnjeg prvijenca u kojem je ovaj rekreativno/cikloturistički događaj okupio preko 50 sudionika BiH i zemalja regije, organizatori su odlučili da ove godine događaj "Upoznaj Hercegovinu" još jednom prezentira turističke potencijale ove zemlje.

Nedelja, 15.3.2020. još jednom vozimo kroz Hercegovinu, a ovog puta organizatori događaja prezentiraju nam južni dio Hercegovine  i vode nas dijelom staze "Franciskana", po kojoj je ovogodišnji događaj i nosi ime.

"Franciskana je jedna izvrsna cikloturistička staza, koja je idejno nastala kroz projekt "Cycling Rural", a cilj je uvezivanje svih franjevačkih samostana i muzeja u Hercegovini, od čega i dolazi i njeno prigodno ime. U svojoj dužini od 460km ova staza prezentira ne samo franjevačke samostane i muzeje, već kompletnu turističku ponudu i atrakcije na ovoj dionici, kao i ruralni turizam ove zemlje, jer u potpunosti izbjegava glavne prometnice, kako bi se cikloturisti kretali kroz sela, naselja, poljoprivredna gazdinstva i na najbolji način upoznali običaje i živote ljudi koji ovdje žive", izjavio je Toni Zorić, organizator događaja.
 

 


Događaj je rekreativnog tipa i rezerviran je za cestovne bicikliste koji će u dužini od 143 km obići neka od najljepših i najatraktivnijih dijelova južne Hercegovine. Doista, ovo je dionica koja maksimalno uključuje sve turističke atrakcije i prezentira turističku ponudu Hercegovine.
 

 


"Polazak je ispred Franjevačke crkve i samostana sv. Petra i Pavla u Mostaru koja je i sama turistička atrakcija i svojim tornjem privlači velik broj turista, a zatim vozeći se Ćirinom prugom uz Neretvu prolazimo pokraj Starog mosta, Manastira Žitomislići, te se u Šurmancima odvajamo prema Međugorju. Nadalje, sudionici će voziti u prelijepu rijeku Trebižat i obići i Kravice, Čeveljušu, Koćušu, peć Mlini. Bitno je spomenuti da trasa izbjegava glavne prometnice koliko je to moguće i vodi nas seoskim cestama kako bi prezentirali ruralni turizam, poljoprivredna gazdinstva i živote lokalnog stanovništva".
 

 


"Tijekom probnog obilaska staze na mnogim mjestim mogli smo primjetiti tezge s domaćim proizvodima koje lokalno stanovništvo prodaje ispred svog domaćinstva, tako da će naši sudionici također moći i uživati u delicijama i ponudi domaće hrane i proizvoda", dodao je Zorić.

Polazak na vožnju "Franciskana" planiran je za Nedelja; 15.3.2020. s početkom u 10:00h ispred Franjevačke crkve i samostana sv. Petra i Pavla u Mostaru.

Ako se još uvijek dvoumite o sudjelovanju, pogledajte najavni video događaja kojeg su nam pripremili organizatori.

 

 

Označeno u
Dijeli članak

O autoru

Toni Zorić

Biciklizam se uvukao u moj život još u 1999 godini nakon što sam napravio svoj prvi uspon i osvojio lokalno brdo. Od tad bicikl se polako počinje uvlačiti u sve pore mog života, tako da sam danas urednik portala BikeMagazin, natjecatelj, komesar i pored obitelji i poslovnih obaveza, još uvijek nalazim vremena za svoja dva bicikla. 
To sam ja… vozim i testiram bicikle… i pišem priče!

Internetska stranica: https://web.facebook.com/toni.zoric.9 Pošalji e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Napiši komentar

Portal BikeMagazin.info, prvi regionalni biciklistički portal, pokrenut sa željom da unaprijedi, promovira i razvija biciklizam u jugoistočnoj Europi kao sport, ali i kao način življenja.

Prijava na newsletter

Prijavite se na naš newsletter i ne propustite najnovije vijesti iz biciklističkog svijeta. Unesite svoju e-mail adresu u donji okvir i primajte naše obavijesti.
Na vrh
bikemagazin.info koristi kolačiće u svrhu što bolje interakcije s korisnicima i njihovog iskustva korištenja naše web stranice.