Bosna i Hercegovina

I u teškim vremenima gradovi uz trku

Međunarodna biciklistička trka "Beograd - Banjaluka" biti će održana početkom jula ili u septembru, jer su organizatori bili primorani da je prolongiraju zbog pandemije virusa korona.

Direktor trke Vladimir Kuvalja već je preduzeo neophodne mjere kako bi biciklisti iz tridestak zemalja svijeta i 14. put prevezli kilometre od Beograda do Banjaluke.
 


"Već smo Međunarodnoj biciklističkoj federaciji poslali prijedloge dva nova termina. Imamo veliku želju da ne prekidamo tradiciju započetu 2007. godine, ali prije svega moramo da mislimo na zdravlje i da se izborimo sa ovom pošasti. Vjerujem da ćemo uspjeti kao što smo preko glave preturili i mnogo veće probleme i da ćemo se vratiti normalnim aktivnostima. Naš prvi prijedlog je da održimo trku početkom jula, odmah nakon "Trke kroz Srbiju" koja i ove godine startuje u Istočnom Sarajevu. Rezervna opcija je septembar, pa ćemo vidjeti šta će da nam ponude ljudi iz UCI-ja", rekao je Kuvalja.

Kako je trka trebalo da bude ordžana od 22. do 25. aprila, sve je u suštini bilo spremno. Etape Beograd - Bijeljina, Bijeljina - Vlasenica, Brčko - Teslić i Derventa - Banjaluka, prema prvim informacijama trebalo bi da ostanu nepromijenjene.

"Svjesni smo da je sport trenutno potpuno u drugom planu, ali sam poslije neformalnog kontakta sa resornim ministarstvom i čelnicima nekoliko gradova domaćina spoznao njihovu veliku želju da završimo započeti posao. Nadam se da će tako i biti", rekao je Kuvalja.

Ipak, treba imati na umu da su ovo nepredviđene okolnosti i da će kompletno društvo osjetiti posljedice.

"Neodržavanje trke bio bi dupli poraz za nas. Ipak, vjerujem da će na kraju sve biti u redu i da ćemo ponovo biti dobri domaćini. Možda će i trka biti vjesnik našeg novog početka i pobjede nad virusom", zaključio je Kuvalja.
 


Grafondo

Banjaluka će iduće godine biti domaćin granfondo svjetskog prvenstva u biciklizmu, a u maju ove godine trebalo je da bude domaćin kvalifikacione trke za ovogodišnje prvenstvo u Vankuveru.

"Morali smo da pomjerimo i ovu trku koja je na neki način generalna proba za iduću godinu. Novi termin je početak augusta. Čak i ako se situacija smiri do sredine maja, nismo željeli da preuzmemo nepotreban i neodgovoran rizik i dovedemo ljude iz svih krajeva svijeta u Srpsku. Bolje je da se strpimo mjesec ili dva, nego ne daj bože da napravimo kontraefekat", rekao je Kuvalja.

Dijeli članak

O autoru

Toni Zorić

Biciklizam se uvukao u moj život još u 1999 godini nakon što sam napravio svoj prvi uspon i osvojio lokalno brdo. Od tad bicikl se polako počinje uvlačiti u sve pore mog života, tako da sam danas urednik portala BikeMagazin, natjecatelj, komesar i pored obitelji i poslovnih obaveza, još uvijek nalazim vremena za svoja dva bicikla. 
To sam ja… vozim i testiram bicikle… i pišem priče!

Internetska stranica: https://web.facebook.com/toni.zoric.9 Pošalji e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Napiši komentar

Portal BikeMagazin.info, prvi regionalni biciklistički portal, pokrenut sa željom da unaprijedi, promovira i razvija biciklizam u jugoistočnoj Europi kao sport, ali i kao način življenja.

Prijava na newsletter

Prijavite se na naš newsletter i ne propustite najnovije vijesti iz biciklističkog svijeta. Unesite svoju e-mail adresu u donji okvir i primajte naše obavijesti.
Na vrh
bikemagazin.info koristi kolačiće u svrhu što bolje interakcije s korisnicima i njihovog iskustva korištenja naše web stranice.