Bosna i Hercegovina

Beograd - Banjaluka starta početkom 9.mjeseca po UCI kalendaru

Iako je početkom ove godine utrka bila zakazana u svom redovnom terminu, u mjesecu aprilu/travnju, pojavom Covid-19 pandemije stvari su se u cijelom svijetu zakomplicirale. Mnogi događaji su otkazani ili prolongirani za neko bolje vrijeme, a izgleda da je utrka Beograd Banjaluka ugledala i svoje svjetlo na kraju tunela.

Po zvaničnom UCI kalendaru start utrke je zakazan za 4. septembra/rujna i utrka će se voziti kroz četiri etape voziti u Srbiji i BiH, dok bi konačni cilj bio u Banjaluci 7. septembra/rujna. Bitno je naglasiti da će utrka Beograd Banjaluka startati neposredno odmah po završetku trke "Kroz Srbiju" čiji datum u UCI kalendaru stoji od 31. augusta/kolovoza do 3. seprembra/rujna. Pred prvi datum utrke Beograd Banjaluka, financijska konstrukcija je bila gotovo zatvorena, no stvari su se u međuvremenu zakomplikovale.
 


"Shvatamo u kakvoj se situaciji nalazi cjelokupno društvo i tako ćemo se i ponašati. Ipak, nadam se da ćemo kao o do sada pored gradova imati podršku institucija i sponzora kako bismo još jednom bili na nivou zahvaljujući kojem smo postali prepoznatljivi u svijetu biciklizma", rekao je Kuvalja.

Promjene na startnoj listi

Iako je startna lista za planirano aprilsko/travanjsko izdanje bila kompletirana neminovno je da će doći do promjena jer je i mnoge ekipe pogodila kriza. Ipak, s obzirom da se  trka "Beograd - Banjaluka" praktično nastavlja na Trku kroz Srbiju, osam etapa u osam dana privući će kvalitetne ekipe.

"U istoj sedmici kada i naša trka na programu je samo još jedna u Švajcarskoj i jedna u Turskoj iste kategorije, a neposredno prije toga završava trka oko Mađarske, što je takođe povoljna okolnost za nas", rekao je Kuvalja.
 


U vremenu kada je sport u potpuno drugom planu, organizatori biciklističke trke "Beograd-Banjaluka" izvojevali su važnu pobjedu i pokazali da su cijenjeni u svjetskim krugovima, jer se i 14. izdanje našlo u zvaničnom UCI kalendaru (4 - 7. septembar/rujan 2020).

Pandemija virusa korona nije dozvolila da trka prve kategorije bude održana u aprilu/travnju, ali direktor Vladimir Kuvalja nije želio da prekine tradiciju započetu 2007. godine, pa je svim silama nastojao da bude održana i ove godine. Posao nije bio nimalo lak jer su i organizatori većih i dugotrajnijih utrka željeli isto, a mjesta u zgusnutom kalendaru nije moglo biti za sve.

"Izuzetno sam ponosan što smo dobili ovakvo povjerenje u trenutku kada su zemlje poput Francuske, Švajcarske ili Italije ostale bez šest, sedam trka ove sezone. Kontaktirao sam ljude od Egipta do SAD-a kako bismo dobili podršku i na kraju se isplatilo. Organizaciju smo dobili bukvalno u foto-finišu. Uspjeh je još veći jer je u zvaničnom kalendaru i 60. izdanje Trke kroz Srbiju koje će biti održano od 31. augusta do 3. septembra, a kao i prošle godine startovati će u Istočnom Sarajevu", rekao je Kuvalja.
 


Dodao je da će zdravlje svih učesnika biti na prvom mjestu, te da će sve raditi u skladu sa preporukama nadležnih u vezi sa epidemiološkim situacijom. Kakvu težinu ima ovaj događaj govori o podatak da nijedan grad domaćin nije otkazao učešće, pa će trasa koja povezuje dva najveća srpska grada sa dvije strane Drine ostati ista.

"Prva etapa voziti će se od Beograda do Bijeljine, druga od Bijeljine do Vlasenice, a karavan se potom seli u Brčko odakle će biciklisti voziti do Teslića. Start posljdnje etape biti će u Derventi, a biciklisti će preko Srpca, Gradiške i Laktaša ući u Banjaluku gdje će biti voženi krugovi", naglasio je Kuvalja.

Tekst: Dušan Repija

 

Dijeli članak

O autoru

Toni Zorić

Biciklizam se uvukao u moj život još u 1999 godini nakon što sam napravio svoj prvi uspon i osvojio lokalno brdo. Od tad bicikl se polako počinje uvlačiti u sve pore mog života, tako da sam danas urednik portala BikeMagazin, natjecatelj, komesar i pored obitelji i poslovnih obaveza, još uvijek nalazim vremena za svoja dva bicikla. 
To sam ja… vozim i testiram bicikle… i pišem priče!

Internetska stranica: https://web.facebook.com/toni.zoric.9 Pošalji e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Napiši komentar

Portal BikeMagazin.info, prvi regionalni biciklistički portal, pokrenut sa željom da unaprijedi, promovira i razvija biciklizam u jugoistočnoj Europi kao sport, ali i kao način življenja.

Prijava na newsletter

Prijavite se na naš newsletter i ne propustite najnovije vijesti iz biciklističkog svijeta. Unesite svoju e-mail adresu u donji okvir i primajte naše obavijesti.
Na vrh
bikemagazin.info koristi kolačiće u svrhu što bolje interakcije s korisnicima i njihovog iskustva korištenja naše web stranice.