Bosna i Hercegovina

Lejla Tanović osvojila drugo mjesto na UCI Marathon Series utrci u Slovačkoj

Najbolja bh. biciklistkinja i 14 puta državna prvakinja Lejla Tanović osvojila je drugo mjesto na UCI Marathon Series utrci u Slovačkoj.

Na utrci voženoj 80 kilometara sa 2.500 metara uspona naša takmičarka zauzela je drugo mjesto iza Blaže Pintarić iz Slovenije, trenutno najbolje rangirane biciklistkinje svijeta u maraton disciplini i srebrene sa prošlogodišnjeg svjetskog prvenstva.
 


Utrka u Slovačkoj spada u seriju maraton utrka Svjetske biciklističke federacije koje se boduju za UCI ranking. Nakon zadnjeg upisa bodova Tanović je zauzela 71. mjesto na UCI ranking listi, što je ujedno i najbolji plasman u karijeri naše takmičarke.

"Utrka je bilo izuzetno naporna s obzirom da sam vozila u veoma jakom intezitetu četiri sata. Maraton nije moja primarna disciplina, ali usljed malog broja takmičenja zbog koronavirusa odlučili smo da nastupim i drago mi je da sam pokazala dobru formu i osvojila drugo mjesto. Raduje me do sada najbolji plasman na UCI listi, međutim do kraja sezone je ostao još veliki broj utrka tako da ću ga sigurno dodatno popraviti“, rekla je Tanović.
 


Ovo je prva medalja sa UCI Marathon Series za BiH, a u planu je da Tanović nastupi na još dvije utrke i svijetskom prvenstvu u maraton disciplini do kraja sezone.

"Lejla je vozila veoma iskusno i bila je malo više od minutu od prve pozicije kada je pred sami kraj utrke promašila stazu te izgubila dosta vremena dok se ponovo vratila na stazu. Ipak uspjela je iza sebe ostaviti trećeplasiranu Keseg Stevkovu Janku, državnu prvakinju Slovačke te je zadržala drugu poziciju do kraja utrke. Zadovoljni smo pokazanom formom i sada nam predstoje zadnje pripreme za svjetsko prvenstvo“, kazao je selektor Amar Njemčević.

Naredno takmičenje za četvorostruku balkansku prvakinju je četverodnevna etapna UCI S1 utrka u Banja Luci, na kojoj je Lejla u prošloj sezoni odnijela pobjedu.
 

Dijeli članak

O autoru

Toni Zorić

Biciklizam se uvukao u moj život još u 1999 godini nakon što sam napravio svoj prvi uspon i osvojio lokalno brdo. Od tad bicikl se polako počinje uvlačiti u sve pore mog života, tako da sam danas urednik portala BikeMagazin, natjecatelj, komesar i pored obitelji i poslovnih obaveza, još uvijek nalazim vremena za svoja dva bicikla. 
To sam ja… vozim i testiram bicikle… i pišem priče!

Internetska stranica: https://web.facebook.com/toni.zoric.9 Pošalji e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Napiši komentar

Portal BikeMagazin.info, prvi regionalni biciklistički portal, pokrenut sa željom da unaprijedi, promovira i razvija biciklizam u jugoistočnoj Europi kao sport, ali i kao način življenja.

Prijava na newsletter

Prijavite se na naš newsletter i ne propustite najnovije vijesti iz biciklističkog svijeta. Unesite svoju e-mail adresu u donji okvir i primajte naše obavijesti.
Na vrh
bikemagazin.info koristi kolačiće u svrhu što bolje interakcije s korisnicima i njihovog iskustva korištenja naše web stranice.