Bosna i Hercegovina

Lejla Tanović napravila povijesni napredak za BiH na svjetskoj ranking listi

Najuspješnija bh.biciklistkinja i 14 puta državna prvakinja Lejla Tanović napravila je historijski napredak na UCI listi za Bosnu i Hercegovinu, kao i lični rekord ulaskom u top 50 biciklistkinja svijeta.

Tanović je tako nakon zadnjeg upisa bodova napredovala za 25 pozicija te sada zauzima 46. mjesto na Svjetskoj biciklističkoj ranking listi. Četverostruka balkanska prvakinja također je zabilježila napredak na UCI Marathon Series svjetskoj ranking listi na kojoj je nakon dobrih izdanja na maraton utrkama zauzela 47. mjesto u konkrenciji svih biciklistkinja svijeta.
 


Znali smo da mogu ući u top 50 najboljih na svijetu i to je bio jedan od naših ciljeva za ovu sezonu. Tokom čitave prošle sezone bilježila sam dobre rezultate i to je jedan od razloga mog napretka na UCI listi. Probijanje granice za koju već duže vremena imamo za cilj i plasman u top 50 bit će sjajna motivacija na zadnjim pripremama pred Svjetsko prvenstvo na kojem ću dati sve od sebe da postignem vrhunski rezultat“, rekla je Lejla Tanović.
 


Lejla Tanović je prva biciklistkinja BiH koja je ušla u top 100 najboljih na svijetu iz BiH, a sada je i prva biciklistkinja koja je probila granicu i ušla u top 50 najboljih na svijetu i to u dvije različite discipline.

Lejla je pokazivala potencijal svojim rezultatima već nekoliko sezona unazad za ulazak u elitno društvo biciklista, više smo nego zadovoljni pokazanom formom ove sezone i plasmanom na 46. mjesto. Još jedan od pokazatalje njene forme je neplanski nastup na maraton utrkama na kojima je ostvarila sjajne rezultate te se plasirala na 47. mjesto na Svjetskoj ranking listi u maraton disciplini. Do kraja ove sezone ostale su još tri velika takmičenja na kojima ćemo ciljati najviša postolja“, rekao je za kraj selektor reprezentacije Amar Njemčević.

Dijeli članak

O autoru

Toni Zorić

Biciklizam se uvukao u moj život još u 1999 godini nakon što sam napravio svoj prvi uspon i osvojio lokalno brdo. Od tad bicikl se polako počinje uvlačiti u sve pore mog života, tako da sam danas urednik portala BikeMagazin, natjecatelj, komesar i pored obitelji i poslovnih obaveza, još uvijek nalazim vremena za svoja dva bicikla. 
To sam ja… vozim i testiram bicikle… i pišem priče!

Internetska stranica: https://web.facebook.com/toni.zoric.9 Pošalji e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Napiši komentar

Portal BikeMagazin.info, prvi regionalni biciklistički portal, pokrenut sa željom da unaprijedi, promovira i razvija biciklizam u jugoistočnoj Europi kao sport, ali i kao način življenja.

Prijava na newsletter

Prijavite se na naš newsletter i ne propustite najnovije vijesti iz biciklističkog svijeta. Unesite svoju e-mail adresu u donji okvir i primajte naše obavijesti.
Na vrh
bikemagazin.info koristi kolačiće u svrhu što bolje interakcije s korisnicima i njihovog iskustva korištenja naše web stranice.