Bosna i Hercegovina

Lejla Tanović jedanaesta biciklistkinja svijeta

Najbolja bh. biciklistkinja i četverostruka balkanska prvakinja Lejla Tanović nakon zadnjeg upisa bodova napredovala je na svjetskoj UCI ranking listi.

Nakon napretka od tri pozicije Tanović sada zauzima 11. mjesto u konkurenciji svih biciklistkinja svijeta. Usljed pandemije koronavirusa Svjetska biciklistička organizacija donijela je odluku kojom osvojeni bodovi za UCI ranking vrijede 15 sedmica duže, odnosno za period kolika je trajala i oficijelna suspenzija od takmičenja.
 


"Sjajne vijesti dolaze nam pred završetak kalendarske godine, Lejla trenutno zauzima 11. mjesto na svjetskoj ranking listi. Međutim, UCI je donio odluku da se bodovi sa državnih prvenstava upisuju nakon Nove godine tako da nas sigurno očekuje dodatni skok na UCI ljestvici. Radi novog pravila koje je donio UCI, kada je riječ o upisivanju bodova, Lejlin stvarni plasman i kvalitet u ovoj sezoni tek sada dolaze do izražaja. Naš cilj je plasman u top 10 na svijetu i sigurno da ćemo to postići", rekao je trener Amar Njemčević.
 


Tanović je ostvarila uspjeh karijere i najbolji plasman u historiji bosanskohercegovačkog biciklizma kada je ove godine osvojila 8. mjesto na Svjetskom prvenstvu u maraton disciplini u Turskoj. Dodatni pokazatelji da je ove sezone vozila u vrhunskoj formi su osvajanje 2. mjesta na Costa Blanca etapnoj utrci u Španiji, Premijer lige BiH, zatim 14. titule državne prvakinje ali i obaranje rekorda na uspon na Biokovo u Hrvatskoj za više od 11 minuta.

Dijeli članak

O autoru

Toni Zorić

Biciklizam se uvukao u moj život još u 1999 godini nakon što sam napravio svoj prvi uspon i osvojio lokalno brdo. Od tad bicikl se polako počinje uvlačiti u sve pore mog života, tako da sam danas urednik portala BikeMagazin, natjecatelj, komesar i pored obitelji i poslovnih obaveza, još uvijek nalazim vremena za svoja dva bicikla. 
To sam ja… vozim i testiram bicikle… i pišem priče!

Internetska stranica: https://web.facebook.com/toni.zoric.9 Pošalji e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Napiši komentar

Portal BikeMagazin.info, prvi regionalni biciklistički portal, pokrenut sa željom da unaprijedi, promovira i razvija biciklizam u jugoistočnoj Europi kao sport, ali i kao način življenja.

Prijava na newsletter

Prijavite se na naš newsletter i ne propustite najnovije vijesti iz biciklističkog svijeta. Unesite svoju e-mail adresu u donji okvir i primajte naše obavijesti.
Na vrh
bikemagazin.info koristi kolačiće u svrhu što bolje interakcije s korisnicima i njihovog iskustva korištenja naše web stranice.