Bosna i Hercegovina

Biciklisti širom svijeta biraju koju domaću vodu će piti tokom SP u Istočnom Sarajevu

Uzorci vode domaćih proizvođača poslati su u 20 zemalja svijeta, a učesnici Granfondo Svjetskog prvenstva u biciklizmu odlučiti će u narednih desetak dana koju će vodu piti tijekom savladavanja uspona Trebevića i Jahorine.

Na prvu zvuči pomalo nevjerovatno da međunarodna biciklistička unija (UCI) vodi računa o ovakvim sitnicama, ali je istinito. I to je egzaktan pokazatelj koliko je teško dobiti, a potom organizirati po brojnosti sudionika najveći sportski događaj u BiH ikada, jer će se u Istočno Sarajevo sjatiti više od 3.000 biciklista. Predstavnici UCI-a imali su prijedlog da zvanična voda prvenstva bude voda jednog inostranog proizvođača sa kojim imaju sponzorski ugovor, ali su se organizatori iz Saveza za sport ipak odlučili da im ponude vodu koja se puni na našim izvorima i koja će po svom svojstvu najviše odgovarati biciklistima.
 


"Prije dvadesetak dana pročitao sam da je BiH za pet mjeseci ove godine iskeširala oko 66 miliona maraka za uvoz vode, što je četiri puta više u odnosu na vrijednost koja je plasirana na inostrana tržišta. Istraživanja pokazuju da je BiH sa 9.460 metara kubnih vode po glavi stanovnika prva u regionu, a sedma u Evropi kada je riječ o izvorima pitke vode, mi opet trošimo enormne količine novca za uvoz ove tečnosti. To je za nas, a vjerujem i svakog čovjeka prilično porazan podatak, pa smo odlučili da strancima ponudimo našu vodu, a oni će odabrati koja im najviše odgovara. Uzorci petnaestak proizvođača vode koja se puni na prostru Republike Srpske i BiH otišli su u svaku zemlju koja će imati više od deset učesnika, a oni će nam do 12. jula odgovoriti koja im voda najviše odgovara", rekao je direktor Svjetskog prvenstva u biciklizmu Vladimir Kuvalja.

Kvalifikacijska utrka koja se održava od 13. do 15. avgusta/kolovoza, te Svjetsko prvenstvo (5–10. oktobar/listopada) na Jahorini idealna je prilika da predstavimo naše proizvode strancima. Zato su već sada preuzeti svi koraci kako bi se više od 7.000 sudionika i njihove pratnje upoznali sa našim proizvodima koji po načinu proizvodnje, kvalitetu i tretiranju zauzimaju visoku poziciju na ljestvici organske proizvoidnje.

"Ako nešto imamo čime se možemo pohvaliti to su hrana i voda. Nastojimo da iskoristimo svaki segment ovog takmičenja kako bismo što više novca ostavili kod nas, kao i spoznali sa kakvim u stvari bogatstvima raspolažemo. Podizanje svijest stanovništva da kupuje domaće proizvode je ključan segment našeg napretka i očuvanja radnih mjesta. Mišljenja sam da je u slučaju vode i hrane disbalans uvoza i izvoza nerealno veliki, pa ćemo na ovaj način pokušati da nametnemo da voda sa naših izvora bude u upotrebi tokom ova dva događaja", rekao je Kuvalja.
 

Označeno u
Dijeli članak

O autoru

BikeMagazin

Portal BikeMagazin.info, prvi regionalni biciklistički portal, pokrenut sa željom da unaprijedi, promovira i razvija biciklizam u jugoistočnoj Europi kao sport, ali i kao način življenja.

Vijesti iz svijeta biciklizma, Recenzije bicikla i opreme, Najave / Rezultati / Izvještaji, Reportaže i Vijesti iz pet zemalja, kao i Svijeta... Sve je tu ...držimo Vas pokrivenim!

Internetska stranica: bikemagazin.info/ Pošalji e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Napiši komentar

Portal BikeMagazin.info, prvi regionalni biciklistički portal, pokrenut sa željom da unaprijedi, promovira i razvija biciklizam u jugoistočnoj Europi kao sport, ali i kao način življenja.

Prijava na newsletter

Prijavite se na naš newsletter i ne propustite najnovije vijesti iz biciklističkog svijeta. Unesite svoju e-mail adresu u donji okvir i primajte naše obavijesti.
Na vrh
bikemagazin.info koristi kolačiće u svrhu što bolje interakcije s korisnicima i njihovog iskustva korištenja naše web stranice.