Bosna i Hercegovina

Utrka "Beograd – Banjaluka" ostala netaknuta!

Utrka “Beograd – Banjaluka”, poslije malo odgađanja, našla se u zvaničnom kalendaru Međunarodne biciklističke federacije (UCI) za 2022. godinu, što znači da će biti održana po 16. put.

Zbog puštanja himne Rusije tijekom Svjetskog prvenstva u amaterskom biciklizmu koje je održano u Istočnom Sarajevu, UCI je na kongresu u Parizu zaprijetio suspenzijom direktoru tog prvenstva i ove trke Vladimiru Kuvalji, kao i izbacivanjem svih događaja iz kalendara. Ipak, iza najjače biciklističke trke u regionu stali su direktori najvećih utrka na svijetu poput Tour de France, Giro d'Italia, Vuelte, koji su izvršili svojevrsni pritisak na UCI, pa će drumovima Srbije i Bosne i Hercegovine ponovo juriti karavan biciklista.
 


"Tek sada smo u stvari svjesni koliko je naša trka važna i kakvo mjesto ima u svijetu. Nije mala stvar kada iza vas stanu najbolji od najboljih. To znači da cijene i poštuju naš rad i minulih 15 izdanja, posebno posljednja dva, koja smo organizovali u jeku pandemije, kada je velika većina organizatora odlučila da odustane. Naša borba je bila teška u posljednje dvije godine kada je u pitanju finansijska situacija, a posljednja dva mjeseca vodili smo i pravnu bitku. Nismo pognuli glavu na kongresu u Parizu, što se ispostavilo kao ispravan potez jer je podrška stigla sa svih strana, pa ljudi koji odlučuju u UCI nisu imali mnogo izbora", kazao je Kuvalja.

Termin održavanja koji je trenutno upisan u kalendar je od 26. do 29. travnja/aprila, ali postoji šansa da bude održana nešto ranije, od 14. do 17. travnja/aprila.
 


Ishodom pravne borbe zadovoljan je i predsjednik Biciklističkog saveza BiH Toni Zorić, koji je naglasio da je kontinuitet održavanja utrke izuzetno važan.

"Ovaj događaj već ima zavidnu i značajnu tradiciju, te je postao prepoznatljiv daleko van granica Bosne i Hercegovine. Dolazak natjecatelja iz dvadesetak zemalja i činjenica da je utrka u prvoj kategoriji svakako su vrlo značajni za razvoj biciklizma na ovim prostorima. Sa druge strane, daje mogućnost našim mladim biciklistima da osjete kako je voziti sa elitnim biciklistima", kazao je Zorić.

Za sada je poznato da će domaćini trke biti Beograd, Bijeljina i Vlasenica, dok je Banjaluka pod znakom pitanja, iako su obavljeni preliminarni razgovori. U igri su još Doboj, Derventa i Prnjavor, kao i Obrenovac i Šabac.

Prijave ekipa

Prijave za trku već su poslale 23 ekipe, a 17 ih je potvrdilo dolazak.

"Prema ovom spisku, kvalitet će sigurno biti na nivou prethodnih, a nema dileme da ćemo preostalih pet, šest ekipa pažljivo odabrati. Velika nam je čast što se veliki broj ekipa vraća iz godine u godinu kod nas, jer je to dokaz da im je sve potaman i da se lijepo osjećaju", rekao je izvršni direktor trke Goran Guska
 

Dijeli članak

O autoru

BikeMagazin

Portal BikeMagazin.info, prvi regionalni biciklistički portal, pokrenut sa željom da unaprijedi, promovira i razvija biciklizam u jugoistočnoj Europi kao sport, ali i kao način življenja.

Vijesti iz svijeta biciklizma, Recenzije bicikla i opreme, Najave / Rezultati / Izvještaji, Reportaže i Vijesti iz pet zemalja, kao i Svijeta... Sve je tu ...držimo Vas pokrivenim!

Internetska stranica: bikemagazin.info/ Pošalji e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Napiši komentar

Portal BikeMagazin.info, prvi regionalni biciklistički portal, pokrenut sa željom da unaprijedi, promovira i razvija biciklizam u jugoistočnoj Europi kao sport, ali i kao način življenja.

Prijava na newsletter

Prijavite se na naš newsletter i ne propustite najnovije vijesti iz biciklističkog svijeta. Unesite svoju e-mail adresu u donji okvir i primajte naše obavijesti.
Na vrh
bikemagazin.info koristi kolačiće u svrhu što bolje interakcije s korisnicima i njihovog iskustva korištenja naše web stranice.