Bosna i Hercegovina

Elektrotehnički fakultet u Sarajevu dobio inovativno parkiralište za bicikla i električne romobile

Studenti i uposlenici Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu (ETF UNSA) dobili su inovativno parkiralište za bicikla i električne romobile.

Ovo je dio nastojanja da se poboljša urbana mobilnost u glavnom gradu.
 


Postavljanje nosača je upriličeno jučer, 14. septembra, na dijelu prostora koji se nekada koristio za parkiranje automobila. Ovo je učinjeno na inicijativu Udruženja studenata ETF-a Stelex, a parkiralište je napravljeno prema projektu, dizajnu saobraćajnog inžinjera Damira Margete. On je saradnik za razvoj infrastrukture u udruženju za promociju biciklizma Giro di Sarajevo.

Riječ je o inovaciji koja je predstavljena na jednoj od najvećih konferencija o urbanoj mobilnosti Velo-city, koja je u junu održana u Ljubljani. Margeta smatra da je pohvalno da je na studentsku inicijativu dio automobilskog parkirališta pretvoren u biciklističko parkiralište, što je rijetkost u Bosni i Hercegovini, ali sve učestalije u razvijenim državama.

Na ovom mjestu moći će se parkirati do deset bicikala i/ili električnih romobila. Margeta je ukazao da je ovo prvo kvalitetno parkiralište za spomenutu vrstu prijevoznih sredstava. Svima onima koji se žele parkirati osigurane su odgovarajuće brave (U-lock i sajle) koje će biti dostupne na fakultetskoj portirnici i koje će se moći uzimati na revers. U-lock je vrlo koristan i za električne romobile koji se sve više koriste. Odgovarajućim dizajnom je znatno smanjena mogućnost od oštećenja bicikala i romobila.
 

 


Planirano je da se saradnjom udruženja Giro di Sarajevo i udruženja za zaštitu okoliša Eko Habitat ovakvo parkiralište napravi u Goraždu, i to u dvorištu Osnovne škole "Fahrudin Fahro Baščelija". Ovo će biti doprinos razvoju urbane mobilnosti u ovom gradu.

Giro di Sarajevo je i ove godine organizator rekreativne biciklističke vožnje koja će biti održana 18. septembra u Sarajevu. Početak vožnje je zakazan u 15 sati od Osnovne škole "Skender Kulenović" u naselju Dobrinja, a registracija učesnika počinje u 13 sati. Ovaj događaj je podržala Evropska unija kao dio Evropske sedmice mobilnosti.

Označeno u
Dijeli članak

O autoru

Toni Zorić

Biciklizam se uvukao u moj život još u 1999 godini nakon što sam napravio svoj prvi uspon i osvojio lokalno brdo. Od tad bicikl se polako počinje uvlačiti u sve pore mog života, tako da sam danas urednik portala BikeMagazin, natjecatelj, komesar i pored obitelji i poslovnih obaveza, još uvijek nalazim vremena za svoja dva bicikla. 
To sam ja… vozim i testiram bicikle… i pišem priče!

Internetska stranica: https://web.facebook.com/toni.zoric.9 Pošalji e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Napiši komentar

Portal BikeMagazin.info, prvi regionalni biciklistički portal, pokrenut sa željom da unaprijedi, promovira i razvija biciklizam u jugoistočnoj Europi kao sport, ali i kao način življenja.

Prijava na newsletter

Prijavite se na naš newsletter i ne propustite najnovije vijesti iz biciklističkog svijeta. Unesite svoju e-mail adresu u donji okvir i primajte naše obavijesti.
Na vrh
bikemagazin.info koristi kolačiće u svrhu što bolje interakcije s korisnicima i njihovog iskustva korištenja naše web stranice.