Hrvatska

Iza Maria su četiri etape, danas na rasporedu peta

Tijekom vikenda Mario je nakon završene prve, unatoč lošem vremenu odvozio još tri etape, te stigao do Crikvenice. Danas na rasporedu je peta etapa koja Maria vodi od vrha učka do najzapadnije točke Hrvatske rt Lako kod Bašanije – svjetionik Savudrija.

Druga etapa projekta pod pokroviteljstvom  "Valamar All You Can Holiday", završila je tiho i bez vjetra uz savršen zalazak sunca na ulasku u Grad Knin.
 


Jutro je započelo vožnjom automobilima do vrha Sv. Jure na Biokovu, od kuda je Mario započeo svoju 2 od 9 etapa kroz Hrvatsku.  Ekipa je prošla kroz Omiš te posjetili ACI marine Split i Trogir, od kuda je Mario nakon ručka započeo posljednji dio vožnje do Knina. Članovi BK Kairos iz Trogira, Zoran Perić, Viktor Novak, Jerko Žunić, Ozren Čmrečnjak i Frane Perić ispratili su Maria, a dvojac Zoran Perić i Ozren Čmrečnjak došli su s njime do Knina.
 


Mario Zubčić nakon 2. etape je rekao: “Nakon onog jučer to je bilo za očekivati. Između ostalog plan je bio malo se poštedjeti, ali nisam siguran da sam uspio. Riješen još jedan dan. Sutra Knin-Skradin-Vodice-Zadar-Starigrad Paklenica 3/9. Hvala dečkima iz BK Kairos na podršci i zajedničkoj vožnji od Trogira do Visit Knin”.

Mario je prošao 214 kilometara, uz prosječnu brzinu od 27,30 km/h, proveo 7 sati i 49 minuta na biciklu. Visinska razlika od početka do kraja iznosila je 1973 metra.
 


Treća etapa pod pokroviteljstvom ACI Marina, uspješno je savladana te je tako pređena 1/3 puta ovoga projekta. Krenuli smo u ranu zoru iz Agroturizma Duvančić prema Kninu gdje je Mario startao s Kninske tvrđave na put prema Skradinu, Nacionalnom parku Krka, Šibeniku da bi se zaustavio u ACI Marini Vodice na ručku.

Poslije Vodica put ga je odveo u Pirovac gdje su ga dočekali direktor Turističke zajednice Igor Meić i zamjenik načelnika Općine Pirovac Ante Čubrić da bi 40-tak kilometara kasnije prošli kroz Zadar i posjetili nezaobilazne Morske Orgulje i Pozdrav suncu. Etapa je prelaskom starog Masleničkog mosta završila nešto prije 21 sat ulaskom u Starigrad. Danas se Mariju, u bicikliranju, pridružio i njegov prijatelj a inače grafički dizajner na projektu Boris Krpan koji je odvezao 100-tinjak kilometara. 
 

 


Mario Zubčić nakon 3.etape:Kažu da se po jutru dan poznaje. Upravo tako je bilo i kod mene danas. Od dizanja u ranu zoru pa sve do kraja, možda je to zato što sam prvi došao na doručak. U potpunosti sam uživao, danas je sve bilo kako treba. Rekao bi da sam se uspio i odmoriti poprilično. Sutra opet promjena vremena, nadam se da će snijega na Zavižanu biti dovoljno da možemo napraviti pokoju dobru grudu ili čak snjegovića.“

Ulaskom u Starigrad, Mario je prešao 212 kilometara, proveo 7:27 sati na biciklu uz prosječnu brzinu od 28:30 km/h. Današnja visinska razlika bila je osjetno bolja te je iznosila 1566 metara od starta do cilja.
 


Četvrta  etapa odvožena je pod pokroviteljstvom gradova Crikvenice i Rijeke te Turističkih zajednica Crikvenice i Rijeke. Startali smo s Zavižana, gdje je Mario prvi puta na projektu sjeo na „mountain bike“ kako bi mogao odvoziti dionicu Zavižan – Sv. Juraj, no već na samom startu znali smo da neće biti lako. Izuzetno jak vjetar praćen s pljuskovima zaustavili su Maria u Sv. Jurju, te je odlučeno da dionicu Sv. Juraj – Crikvenica pređemo kombijem. Naime, kao jedna od ciljeva projekta je i sigurnost u prometu te bi bilo potpuno neodgovorno ugrožavati zdravlje biciklista i ostalih sudionika u prometu.

Nakon kratkog odmora etapa je nastavljena s Trga Stjepana Radića u Crikvenici gdje je Maria ispratilo 40tak ljudi, redom rodbine, prijatelja i navijača. Nakon Crikvenice kratko smo se zaustavili u Gradu Rijeci, te ACI Marini Ičići. Mario je nešto prije 19:30h stigao u Rabac.
 

 


Mario Zubčić nakon 3.etape: "Današnji dan je jedan od onih koje ću dobro zapamtiti. Ovo mi je više sličilo na neki borilački sport nego na biciklizam. Jučer su mi od sunca izgorile ruke, noge, vrat...a danas sam se smrzavao. Ovo je baš ono što nisam htio da se događa. Činjenica je da me vrijeme baš i ne mazi. Iz nekog razloga mora biti tako. Danas sam se doslovno dovukao do Rabca, s tim da sam dionicu od sv. Jurja do Crikvenice zbog bure prošao u kombiju. Ako bude moguće taj dio ću odraditi prije nego krenemo u smjeru Zagreba. Jako mi je žao da kroz svoj kraj ne prođem onako kako on to zaslužuje. Tako je kako je. Sutra je novi dan. Teži od ovoga ne može biti. Hvala svima koji su danas bili na trgu u Crikvenici".

Etapa broj 5, 13.05., donosi nam još jedna start s planine. Uz  podršku hotelskog poduzeća Valamar povezuje vrh Učke, odnosno Park prirode Učka, preko Buzeta, uz posjetu ACI marinama Pula i Rovinj sa najzapadnijom točkom Hrvatske rt Lako kod Bašanije – svjetionik Savudrija.

Označeno u
Dijeli članak

O autoru

Toni Zorić

Biciklizam se uvukao u moj život još u 1999 godini nakon što sam napravio svoj prvi uspon i osvojio lokalno brdo. Od tad bicikl se polako počinje uvlačiti u sve pore mog života, tako da sam danas urednik portala BikeMagazin, natjecatelj, komesar i pored obitelji i poslovnih obaveza, još uvijek nalazim vremena za svoja dva bicikla. 
To sam ja… vozim i testiram bicikle… i pišem priče!

Internetska stranica: https://web.facebook.com/toni.zoric.9 Pošalji e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Napiši komentar

Portal BikeMagazin.info, prvi regionalni biciklistički portal, pokrenut sa željom da unaprijedi, promovira i razvija biciklizam u jugoistočnoj Europi kao sport, ali i kao način življenja.

Prijava na newsletter

Prijavite se na naš newsletter i ne propustite najnovije vijesti iz biciklističkog svijeta. Unesite svoju e-mail adresu u donji okvir i primajte naše obavijesti.
Na vrh
bikemagazin.info koristi kolačiće u svrhu što bolje interakcije s korisnicima i njihovog iskustva korištenja naše web stranice.