Hrvatska

Sindikat biciklista i PU Zagrebačka dijele svjetla neosvjetljenim biciklistima

Sindikat biciklista u suradnji sa službenicima Policijske uprave Zagrebačke vršiti će zaustavljanje i nadzor korištenja svjetala među vozačima bicikla.

Nitko neće dobiti kaznu, ali će prekršitelji biti upozoreni na zakonsku obavezu nošenja svjetala noću i u uvjetima smanjene vidljivosti. Oni koji svjetla nemaju dobit će ih na poklon, a oni uredno osvijetljeni dobit će simbolične nagrade.

Naime, dani su kratki, a obaveza je nositi upaljeno prednje bijelo i stražnje crveno svjetlo kako bismo bili vidljivi ostalim sudionicima u prometu.

Udruga "Sindikat biciklista" već petu godinu uz pomoć volontera provodi mjerenje biciklističke osvijetljenosti u Zagrebu i bilježi vrlo niske postotke korištenja svjetala među zagrebačkim vozačima bicikala. Uz male varijacije ovisno o godišnjem dobu, rezultati pokazuju da svega oko trećine koristi oba uredna i vidljiva svjetla, petina ima samo jedno, a čak polovica ih noću nema nikakvo osvjetljenje.

Ova preventivno-edukativna akcija se provodi u sklopu projekta "Održiva sigurnost nemotoriziranog prometa u urbanim sredinama" financiran iz Švicarsko-hrvatskog programa suradnje, kojeg udruga ODRAZ - Održivi razvoj zajednice provodi u suradnji s Udrugom "Sindikat biciklista", Fakultetom prometnih znanosti i švicarskim partnerom Pro Velo Schweiz.

Dijeli članak

O autoru

Toni Zorić

Biciklizam se uvukao u moj život još u 1999 godini nakon što sam napravio svoj prvi uspon i osvojio lokalno brdo. Od tad bicikl se polako počinje uvlačiti u sve pore mog života, tako da sam danas urednik portala BikeMagazin, natjecatelj, komesar i pored obitelji i poslovnih obaveza, još uvijek nalazim vremena za svoja dva bicikla. 
To sam ja… vozim i testiram bicikle… i pišem priče!

Internetska stranica: https://web.facebook.com/toni.zoric.9 Pošalji e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Napiši komentar

Portal BikeMagazin.info, prvi regionalni biciklistički portal, pokrenut sa željom da unaprijedi, promovira i razvija biciklizam u jugoistočnoj Europi kao sport, ali i kao način življenja.

Prijava na newsletter

Prijavite se na naš newsletter i ne propustite najnovije vijesti iz biciklističkog svijeta. Unesite svoju e-mail adresu u donji okvir i primajte naše obavijesti.
Na vrh
bikemagazin.info koristi kolačiće u svrhu što bolje interakcije s korisnicima i njihovog iskustva korištenja naše web stranice.