Hrvatska

Za Valentinovo idemo s biciklom na posao!

U petak 14. veljače, osim Valentinova, obilježava se i Međunarodni dan zimskog bicikliranja na posao!

Radi se o inicijativi prijateljskog natjecanja među gradovima, državama i organizacijama, a pokrenuta je u Kanadi 2013. godine i uvijek se održava drugi petak u veljači. Zagreb je 2015., 2016. i 2017. godine odnio titulu grada pobjednika s najviše zimskih biciklista, odnosno najviše građana i građanki koji su se obvezali barem taj dan koristiti bicikl kao prijevozno sredstvo.
 


Iz Sindikata biciklista pozivaju sve da, ako i ne bicikliraju cijelu zimu, barem 14. veljače sjednu na bicikl na putu do posla, fakulteta ili spoja za Valentinovo te pokažu sebi i drugima da zimsko bicikliranje nije nikakav problem. Također, najavljuju kako će i ove godine dijeliti biciklistički doručak na još neotkrivenim lokacijama u Zagrebu. Podsjećaju i na obvezu nošenja svjetala na biciklu, noću i u uvjetima smanjene vidljivosti, kako bismo bili vidljiviji drugim sudionicima u prometu.

Koja je svrha i smisao ovakve akcije? Unatoč klimatskim promjenama zbog kojih "više nema zime", uvijek postoji mogućnost da će snijeg ipak zabijeliti naše gradove. Stoga, zimske službe treba i dalje podsjećati da se i biciklom ide na posao te se biciklističke prometne površine treba čistiti, a ne koristiti za odlaganje snijega. Svrha je ukazati i na nesnosne gužve u prometu, zagađenje, buku i zagušenje zbog prevelikog broja osobnih automobila, u kojima uglavnom sjedi po jedna osoba. Akcijom se pokušava potaknuti na što češće korištenje bicikla kao prijevoznog sredstva u gradovima, kako bi se smanjile gužve, ali i utjecaj na klimatske promjene te zagađenje zraka.

Obvezati se može i ove godine na web stranici www.winterbiketoworkday.org. Iz Sindikata biciklista pozivaju i građane i građanke iz drugih dijelova Hrvatske na sudjelovanje i njihovo pozicioniranje na kartu svjetskih gradova u kojima se bicikl i zimi koristi kao prijevozno sredstvo. Za sada, osim Zagreba koji je trenutačno na 9. mjestu, građani i građanke koji su se već obvezali dolaze iz Varaždina, Sutivana na Braču, Zadra, Osijeka, Velike Gorice, Šećerane kod Belog Manastira, Virovitice, Splita, Kutine i Siska.

Aktivnosti po pitanju ovog događaja možete pratiti na Fb eventu (link).

Dijeli članak

O autoru

BikeMagazin

Portal BikeMagazin.info, prvi regionalni biciklistički portal, pokrenut sa željom da unaprijedi, promovira i razvija biciklizam u jugoistočnoj Europi kao sport, ali i kao način življenja.

Vijesti iz svijeta biciklizma, Recenzije bicikla i opreme, Najave / Rezultati / Izvještaji, Reportaže i Vijesti iz pet zemalja, kao i Svijeta... Sve je tu ...držimo Vas pokrivenim!

Internetska stranica: bikemagazin.info/ Pošalji e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Napiši komentar

Portal BikeMagazin.info, prvi regionalni biciklistički portal, pokrenut sa željom da unaprijedi, promovira i razvija biciklizam u jugoistočnoj Europi kao sport, ali i kao način življenja.

Prijava na newsletter

Prijavite se na naš newsletter i ne propustite najnovije vijesti iz biciklističkog svijeta. Unesite svoju e-mail adresu u donji okvir i primajte naše obavijesti.
Na vrh
bikemagazin.info koristi kolačiće u svrhu što bolje interakcije s korisnicima i njihovog iskustva korištenja naše web stranice.