Slovenija

Borba za zeleni dres je odlučena, Visconti uzima emocionalnu pobjedu

Kraljevska etapa 26. izdanja utrke "Tour of Slovenia" donijela je bitku za konačnog pobjednika i nositelja zelenog dresa vođe utrke. Sada možemo reći da je talijanski vozač Diego Ulissi (UAE Team Emirates) po drugi put u karijeri pobijedio u Sloveniji (nakon 2011).

Pobjednik 4. etape koja se vozila od Nove Gorice do Ajdovščine je Giovanni Visconti (Neri Sottoli – Selle Italia – KTM), a u samom vrhu je ponovno i slovenski vozač Tadej Pogačar (UAE Team Emirates).
 


"Utrka će se "pući" u trećoj etapi i odlučiti pobjednika u četvrtoj na usponu na Predmeju". Bile su to riječi direktora utrke Bogdana Finka uoči početka slovenskog toura, a utrka se stvarno razvija prema ovom scenariju. Ulissi-a još ne možemo proglasiti pobjednikom, ali razlika od 22 sekunde je više nego dovoljna da se sutra osigura naslov.
 

 


Dan je započeo sa kišom u Novoj Gorici. Prvi napadi dogodili su se odmah na početku utrke, ali pravi bijeg je došao tek kada je Luka Mezgec (Mitchelton-Scott) napao. On je naravno išao na bodove iz srednjeg sprinta i crveni dres. Nakon toga se povukao, a ostatak bjegunaca na kraju je uhvaćen prije početka devet kilometara dugog uspona na Predmeju.
 


Tim Gazprom-Rusvelo je odmah poslao svoje "vojnike" u prvi red i počeli su sa brutalnim usponom za svog vođu Aleksandra Vlasova. Željeli su ga odvesti od Ulisija i to su zapravo i učinili, ali kada je Vlasov napao Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) je odmah krenuo i pokrio napad. Time je vođa utrke imao dovoljno vremena da se vrati naprijed, a Giovanni Visconti (Neri Sottoli - Selle Italia - KTM) se također pridružio zabavi. Bilo je trenutaka kada se činilo da Tadej može ići naprijed, ali je ostao sa svojim timskim kolegom, a nakon cilja je rekao: "Naš je cilj bio braniti zeleni dres, i to smo savršeno obavili, cijeli tim je radio zajedno. Svako od nas je dao 100 posto. Ekipa Gazprom-Rusvelo započela je vrlo jakim tempom na usponu na Predmeju, a Vlasov je napao ubrzo nakon toga. Pokrio sam njegov napad i čekao Ulissija. Sretan sam sa svojom vožnjom, jači sam u svakoj etapi i dajem sve od sebe. Volio bih da je utrka dulja".
 


Četiri vozača došla su na vrh uspona i ostala zajedno sve do dna Vipavske doline. Oni su bili zadovoljni s vodstvom od 30 sekundi koje su imali preko tri lovca - uključujući Estebana Chavesa (Mitchelton-Scott) - i željeli su odlučiti o utrci u posljednjim metrima. Slovenski navijači su naravno htjeli vidjeti Pogačara, ali ovo je bio dan Giovanija Viscontija. Nakon vrlo emocionalne pobjede objasnio je: "Čekamo ovu etapu od početka utrke, a to se doista pokazalo važnim. Čekao sam na sprint finiš, naš sportski direktor uvijek govori da ili pobjeđuješ ili gubiš utrku u sprintu. Danas mi je to uspjelo. Ovu pobjedu želim posvetiti svom dragom prijatelju Massimu, koji je tragično preminuo prije dva dana". Ovo je bila prva ne-World Tour pobjeda na Tour of Slovenia nakon 2015. godine!
 


Vlasov je vozio vrlo hrabro, ali je izgubio u ukupnom poretku od Viscontija. Utješna nagrada za njega je plavi KOM dres koji više ne može izgubiti.

Diego Ulissi je, naravno, također bio zadovoljan ishodom etape: “Etapa je bila teška, s kišom na početku i tvrdim usponom na kraju. Vlasov je pokrenuo jak napad, ali ga je pokrivao Pogačar. Želim čestitati Viscontiju na etapnoj pobjedi. Također želim zahvaliti Pogačaru na pomoći na mom putu obrane zelenog dresa. Ovo je bio uspon za čiste penjače, a ja to nisam. Tadej je odradio odličan posao na početku uspona kada je pokrivao napad, imao sam problema u tom trenutku i tek sam ih kasnije uhvatio".
 


Borba za zeleni dres aka Fight for Green je olučena, ali utrka je daleko od kraja. Posljednja etapa od Trebnja do Novog Mesta bit će vrlo zanimljiva, posebno u posljednjem dijelu s novim ulazom na Glavni trg. Tu su velika iznenađenja.


 

 

KOMPLETNI REZULTATI 

Označeno u
Dijeli članak

O autoru

Toni Zorić

Biciklizam se uvukao u moj život još u 1999 godini nakon što sam napravio svoj prvi uspon i osvojio lokalno brdo. Od tad bicikl se polako počinje uvlačiti u sve pore mog života, tako da sam danas urednik portala BikeMagazin, natjecatelj, komesar i pored obitelji i poslovnih obaveza, još uvijek nalazim vremena za svoja dva bicikla. 
To sam ja… vozim i testiram bicikle… i pišem priče!

Internetska stranica: https://web.facebook.com/toni.zoric.9 Pošalji e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Napiši komentar

Portal BikeMagazin.info, prvi regionalni biciklistički portal, pokrenut sa željom da unaprijedi, promovira i razvija biciklizam u jugoistočnoj Europi kao sport, ali i kao način življenja.

Prijava na newsletter

Prijavite se na naš newsletter i ne propustite najnovije vijesti iz biciklističkog svijeta. Unesite svoju e-mail adresu u donji okvir i primajte naše obavijesti.
Na vrh
bikemagazin.info koristi kolačiće u svrhu što bolje interakcije s korisnicima i njihovog iskustva korištenja naše web stranice.